Cumhuriyete götüren zafer 96. yılında – D20Haber
19.05.2024, Pazar
18 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Cumhuriyete götüren zafer 96. yılında

Cumhuriyete götüren zafer 96. yılında

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Ağustos 2018 Perşembe - 02:02Güncelleme: 30 Ağustos 2018 Perşembe - 02:02
Cumhuriyete götüren zafer 96. yılında

Türkiye’nin emperyalist güçleri Anadolu’dan söküp atmasını ve Cumhuriyete giden yolun açılmasını sağlayan büyük zaferin 96’ncı yıldönümünü aynı ruh ve coşkuyla kutluyoruz.

Kentteki kutlamalar, valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak. Ardından Vali Hasan Karahan, makamında tebrikleri kabul edecek.

Ardından Vali hasan Karahan, Garnizon Komutanı Piyade Albay Çetin Köklü ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile birlikte halkın bayramını kutlayacak. Günün önemini belirten konuşma ve şiirlerin okunmasıyla devam edecek tören, geçit resmiyle son bulacak.

MESAJLAR

Öte yandan, denizli protokolü, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesajlar yayımladı. İşte o mesajlar:

KARAHAN: EŞSİZ BİR ZAFER

Vali Hasan Karahan, 30 Ağustos’un Türk milletinin bağımsızlık inancını ve hür yaşama kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha ilan ettiği gün olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılan ve her aşaması vatanseverlik ve kahramanlık destanlarıyla dolu Kurtuluş Savaşımız, aziz milletimizin yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle bir bütün olarak hareket etmesi ve tüm imkansızlıklara ve zor şartlara rağmen aziz milletimizin ve kahraman ordumuzun gösterdiği büyük cesaret ve fedakarlıklar sayesinde 30 Ağustos 1922’de büyük zaferle sonuçlanmıştır. Tarihin hiçbir döneminde, esareti kabul etmeyen aziz milletimiz, şartlar ne olursa olsun vatanının bütünlüğünden, bağımsızlığı ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini, milli birlik ve beraberlik şuuru içinde sonsuza kadar bağımsız ve onurlu bir şekilde yaşayacağını bu eşsiz zafer ile tüm dünyaya ispat etmiştir. Bugün bizlere düşen ise, bütün yokluklara ve zorluklara rağmen kazanılan bu eşsiz zaferin ardından kurulan Cumhuriyetimize, birlik ve beraberlik içinde bin yıldan buyana sürdürdüğümüz kardeşlik ruhuyla sahip çıkmak ve ülkemizi her alanda en üst seviyelere çıkarmak için var gücümüzle çalışmaktır.”

KARACA: CUMHURİYET MİRASINA SAHİP ÇIKMAK GÜNÜDÜR

CHP Denizli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yayımladığı mesajda “Gün, Osmanlı’nın sonunu getiren Lale Devri’ni, halkı yoksullaşırken sefa süren saraylıların sonunu hatırlamak, hatırlatmak ve siyasi zaferleri ekonomik zaferle taçlandırdığımız Cumhuriyet mirasına sahip çıkmak günüdür” diyerek, şu ifadelere yer verdi:

“96. yılını onurla ve gururla kutlayacağımız Zafer Bayramı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da başlattıkları bağımsızlık yürüyüşünün, 30 Ağustos 1922’de zaferle taçlandırılmasıdır. Atatürk liderliğinde ulusumuzun tüm zorluklara rağmen kararlı, inançlı ve özverili mücadelesi, tarihin altın sayfalarındaki yerini almıştır. 30 Ağustos Zafer Bayramı Sadece Türkiye’nin değil tüm mazlum ülkelerin bayramıdır. Egemen güçlere ve emperyalizme karşı verilen milli mücadelemizin bizlere bıraktığı miras Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu zaferin sonunda, özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı kazandık ve Cumhuriyeti ilan ettik, hakimiyeti saraydan alıp millete verdik. 30 Ağustos Zaferi sayesindedir ki; ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ ilkesi Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak kabulü olarak ortaya çıktı ve tam bağımsız bir ülkeye kavuştuk. Bizler de Atatürk’ün izinde, ulusumuzun bağımsızlık meşalesini yakan iradesinden aldığımız güçle, Türkiye Cumhuriyeti’ni emin ellerde aydınlık geleceğe taşımaya söz veriyoruz.”

ZOLAN: TÜRK MİLLETİ VATANINI DÜŞMANA TESLİM ETMEDİ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında “ya istiklal ya izmihlal” diyen Türk milletinin bağımsızlık karakterini tüm dünyaya ilan ettiğini belirterek, şöyle dedi:

“Tüm yokluklar ve imkansızlıklara rağmen istiklal mücadelesi büyük taarruz zaferiyle kazanılmıştır. Necip milletimiz yurdumuzun dört bir yanını saran düşmanla canı pahasına mücadele etmiş ve ‘asla yenilmez’ denilen güçleri hezimete uğratmıştır. Vatan aşkını, millet sevdasını asla terk etmeyen milletimiz iman dolu göğsüyle bir kez daha, atalarımızdan kalan emanetine sahip çıkmıştır. Sultan Alparslan’ın 26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferinden yüzlerce yıl sonra 26 Ağustos 1922 yılında başlayan büyük taarruz, 30 Ağustos 1922’de emsali görülmemiş bir zaferle sonuçlanmış, Türk milleti binlerce yıllık bağımsızlığını ve hür vatanını düşmana teslim etmemiştir. Kadim milletimiz vatanını, bayrağını, birlik ve beraberlik içerisinde ilelebet korumaya devam edecektir. Asla düşman postalını bu topraklara bastırtmayacaktır. Bu vesileyle 30 Ağustos zaferinin 96. yıldönümünde başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu vatan uğruna can veren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diler, her birini rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

BAĞ: 30 AĞUSTOS BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİN KANITIDIR

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, yayımladığı 30 Ağustos mesajında, “1922 yılında Dumlupınar’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kazanılan zaferle sonuçlanan 30 Ağustos Zaferi, 1919’da çeşitli zorluklar ve türlü imkânsızlıklar içinde başlatılan istiklal mücadelesinin devamı olarak şanlı tarihimizin altın sayfalarında yer almıştır” diyerek, şu ifadelere yer verdi:

Haberin DevamıReklam




“96. yılını kutladığımız, ‘Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ adıyla da bilinen büyük taarruzun zaferle sona ermesi, Türk milletinin asla bağımsızlığını terk etmeyeceğinin ve bu uğurda zor şartlara rağmen canları pahasına mücadele verebildiğinin bir kanıtı olarak tarihe geçmiştir. Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Biz Türkler tarih boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmuş bir milletiz’ sözünden hareketle, bundan 96 yıl önce olduğu gibi bugün de aynı düsturda olmanın onuru ve gururuyla ödün vermeden muasır medeniyetlerin üstüne çıkma hedefine milletçe ilerlemekteyiz. Tarihte olduğu gibi bugün de Türk milleti kendisini bu kutlu yürüyüşten alıkoymak isteyen terör örgütlerinin, çeşitli şer odaklarının ve çetelerin hain saldırılarına aldırmadan dayanışma, birlik ve beraberlik iradesinden ödün vermeden, gayretle mücadelesini sürdürmektedir. Pamukkale Üniversitesi olarak birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde, bu toprakları canları pahasına kazanmış vatan evlatlarına layık olmanın inancı ve gayretiyle, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, aklın ve bilimin ışığında, ülke olarak çağdaş medeniyetler seviyesine erişmemizde daima katkı sağlayacak gençler yetiştirmeyi amaçladığımızı bu vesileyle bir kez daha belirtmek isterim.”

GÜRLESİN: TÜRK MİLLETİ’NİN KANINDA BAĞIMSIZLIK, ÖZGÜRLÜK VARDIR

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk milletinin tarihe altın harflerle yazılan zaferlerle dolu bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“30 Ağustos Zaferi, Türk Milleti’nin tarihe altın harflerle yazdırdığı zaferlerden biridir. Bu zafer, ülkemizin bugünlerine atılmış bir imzadır. 30 Ağustos Zaferi, Türk Milleti’nin sonsuza dek sönmemek üzere bağımsızlık meşalesini yaktığı gündür. Önüne gelen engelleri birlik ve beraberlik içerisinde her zaman aşmayı başarmış olan Türk Milleti, son olarak da 15 Temmuz hain darbe girişiminde zaferlerine zafer katmıştır. Küllerinden her zaman yeniden dogmayı başaran bir milletin evladı olmanın verdiği gururla, 30 Ağustos Zaferi’nin 96.yılına ulaşmanın da haklı gururunu yaşamaktayız. Zaferlerle dolu tarihe sahip bir millet olarak, Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolun en önemli aşamalarından olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96.yılında, bizlere bu büyük zaferi armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Yüce Türk Milleti’nin bağımsızlığı uğruna hayatlarını feda eden, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi ve 15 Temmuz kahramanlarını, sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.”

FİLİZ: GÜCÜMÜZÜ SINAMAYA ÇALIŞANLARA TARİHİ DERSTİR

AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, şehit olma pahasına esaret prangalarını parçalayıp gelecek nesillerin hür ve bağımsız yaşamasını sağlayan ecdadımızın fedakârlıklarının hiçbir dünyevi nimetle kıyaslanmayacak kadar önemli ve değerli olduğunu vurguladı. Filiz’in mesajı şöyle:

“Anadolu’nun her karış toprağı bir büyük kahramanlığa, bir büyük Türk zaferine şahitlik etmiştir, mekân olmuştur. 30 Ağustos 1922 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Türk milletine reva görülen esareti reddederek tarihimizin şanlı zaferlerine yenisini eklemiş ve Türk milletinin gücünü sınamaya çalışanlara tarihi bir ders vermişlerdir. Türk kurtuluş mücadelesi, bir milletin var olma ve yaşama arzusunun gönüllerde yükseldiği bir meşale olmuş ve kutlu bir dönem olarak tarihteki ayrıcalıklı yerini almıştır. 30 Ağustos’ta; iman küfrü, milliyetçilik istilayı, cesaret korkaklığı, sadakat sahtekârlığı, bağımsızlık esareti yerle bir etmiştir. 30 Ağustos’ta vatan ve bayrak sevgisi, yabancı emelleri, yabancı muhipliğini, işbirlikçiliği bozguna uğratmıştır. Dünya durdukça devleti ile yurdu ile birlik, dirlik ve düzeni ile var olacak olan milletimiz, tarihinin her döneminde farklı farklı görünümlerle karşısına çıkan varlığına, bekasına yönelik tehditlere karşı her zaman muhteşem bir cevabı olmuştur. Her zaman, her şart altında da olacaktır.”

ERDOĞAN: AĞUSTOS, TÜRKLER İÇİN ZAFER AYIDIR

Halkın Zafer Bayramı’nı kutlayan Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, “Bugün de bizim büyüyüp gelişmemiz ile egemen bir millet olmamızı istemeyenler, milli birlik ve bütünlüğümüze göz dikenler, farklı yöntemlerle de olsa yine üzerimize geliyorlar. Biz de aynı ruhla, milletçe imrenilen birliğimizden ödün vermeden, bu saldırılara büyük bir direniş ve taarruzla cevap veriyoruz. Ve çok iyi biliyoruz ki; muhtaç olduğumuz kudret, damarlarımızdaki asil kanda mevcut” diyerek, şunları kaydetti:

“Kahraman Türk Ordusu, 30 Ağustos 1922’deki askeri zaferiyle, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihe geçen ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ vecizini doğrulamış, bir daha unutulmamak üzere akıllara kazımıştır. Tüm dünya böylelikle, imkân ve şerâit çok namüsait bir mahiyette de tezahür etse de, Türk’ün diğer bir adının da zafer olduğunu hatırlamıştır. Ağustos, Türkler için zafer ayıdır. 26 Ağustos 1071’de, Selçuklu Hükümdarı Sultan Muhammed Alparslan ile Alperenler’i, Anadolu’yu İslam coğrafyasına katmak için yola çıkıp, Türkler’in Asya’dan Avrupa’ya kadar uzandığı muhteşem bir yeni tarihin kapısını araladı. Zamanla çağ açıp çağ kapatacak Osmanlı İmparatorluğu gibi bir büyük medeniyete ulaşan bu Türk destanının başlangıcında atalarımız, insanlık tarihine yeniden yön verdi. Bu zafer, ilelebet ay yıldızlı bayrağın dalgalanacağı bizim için kutsal toprakları Türklere vatan yapan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de ilk adımı sayılırdı. Aynı ruh, 30 Ağustos 1922’de de tüm dünyaya Türkün ülke ve bağımsızlık sevdası ile sarsılmaz gücünü bir kez daha gösterdi. Ecdadımız, onca yokluk ve yoksulluğuna rağmen, varlığını bir daha silinmemek üzere tarihe bir damga olarak vurdu. Türk Milleti, elde ettiği bu büyük zaferle, adını tarihe altın harflerle yazdırdı. 30 Ağustos Zaferi’nin 96’ncı yıl dönümü kutlu olsun.”