Coronavirüsten ölen hastanın defininde uyulması gereken kurallar açıklandı – D20Haber
19.05.2024, Pazar
18 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Coronavirüsten ölen hastanın defininde uyulması gereken...

Coronavirüsten ölen hastanın defininde uyulması gereken kurallar açıklandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Nisan 2020 Pazartesi - 11:25Güncelleme: 13 Nisan 2020 Pazartesi - 11:25
Coronavirüsten ölen hastanın defininde uyulması gereken kurallar açıklandı

Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulu, coronavirüs (COVID-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin cenaze definin uyulması gereken kuralları yeniden düzenledi.

Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulunun “Coronavirüs Rehberi”nde, “COVID-19 tanısı ile ölenlerde morg ve defin hizmetlerine yönelik alınacak önlemler” bölümü güncellendi. Güncellemeyle cenazenin yıkanmasından mezarlıktaki define kadar yapılması gerekenler madde madde sıralandı.

DEFİN İŞLEMİNDE YAPILMASI GEREKENLER

» Morg ve gasilhane çalışanlarına standart enfeksiyon kontrol önlemleri konusunda eğitim verilmeli, el hijyeninin önemi anlatılmalıdır.

» Gasilhane çalışanlarına, cenazenin bulaşıcı hastalığı olduğuna dair bilgilendirme yapılmalıdır. Gasilhane çalışanları; cenaze yıkama sırasında eldiven, tıbbi (cerrahi) maske, gözlük/yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanmalıdır.

» Tazyikli su kullanımı, cenazeden enfekte sıvıların sıçramasına ve aerosol oluşturarak hastalık bulaşına neden olabilecek işlem olması nedeniyle cenazenin yıkanması sırasında bu işlemden kaçınılmalıdır.

» Kullanılan kişisel korunma malzemeleri tıbbi atık kutusuna atılmalıdır.

» Cenaze yıkama alanı, yıkama sonrası temizlenmeli ve 1/10 çamaşır suyu veya klor tablet (ürün önerisi ile) ile dezenfekte edilmelidir.

Haberin DevamıReklam




» COVID-19 tanısı alan kişinin evde ölmesi durumunda da yukarıda bahsedilen kurallar çerçevesinde defin işlemleri yürütülmelidir.

» Cenaze sahipleri, cenazeye sarılmamalı ve yakın temasta bulunmamalıdır.

» Cenaze normal şekilde kefenlenmelidir, cenaze torbasına ihtiyaç bulunmamaktadır.

» Standart bir tabutla taşınmalıdır.

» Özel bir mezarlığa gerek duyulmadan, defin yerine kireç serpilmesi gibi bir tedbire gerek olmadan normal mezarlık alanına defnedilmelidir.

» Cenaze töreninde mümkün olduğu kadar az kişi olmalı, sosyal mesafe korunmalıdır.

» Cenazenin kabre yerleştirilmesi sırasında sadece eldiven kullanılması yeterlidir.

» Cenazeye, defin öncesi ve sonrası dezenfeksiyona ihtiyaç bulunmamaktadır.

» Ölen kişilerin kişisel eşyaları çift kat naylon bir torbaya konularak verilmeli, bahsedilen eşya tekrar kullanılması düşünülüyorsa 60-90 derece yıkanılarak kullanılabileceği belirtilmelidir. Bu eşyaların atılması durumunda tıbbi atık olarak değerlendirilmelidir.