Denizli havası kirli iller arasında yer aldı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli havası kirli iller arasında yer...

Denizli havası kirli iller arasında yer aldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Mayıs 2020 Pazartesi - 08:45Güncelleme: 11 Mayıs 2020 Pazartesi - 08:46
Denizli havası kirli iller arasında yer aldı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan “Türkiye 2019 Hava Kirliliği Raporu”nda, Denizli hava kirliliğinin yoğun yaşandığı iller arasında gösterildi. Rapora göre, Denizli hem kükürdioksit hem partikül madde ölçümlerinde havası kirli illerden biri oldu.

Çevre Mühendisleri Odası “Türkiye 2019 Hava Kirliliği Raporu”nda; kanser, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, astım, alerji, stres, depresyon gibi sağlık problemlerine yol açan partikül madde 2,5 (PM2,5), partikül madde 10 (PM10), kükürtdioksit (SO2), azotdioksit (NO2), azotoksitler (NOX), karbonmonoksit (CO) ve ozon (O3) parametreleri için sınırların aşıldığı gün sayıları ve yıllık ortalama değerlerine yer verildi.

HAVASI EN KİRLİ İLLER

Raporda tüm kentlerde hava kirliliği sorununun yaşandığı belirtilirken, genel olarak hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı iller Bursa, Adana, Ankara, İstanbul, Iğdır, Şırnak, Muş, Manisa, Kahramanmaraş, Karabük, Çanakkale, Denizli, Zonguldak, Edirne - Keşan, Şanlıurfa olarak sıralandı.

KÖMÜR ÖNEMLİ ETKEN

Raporda, kömür tüketiminin önemli göstergelerinden olan kükürdioksit (SO2) ölçümlerine göre ise en kirli iller Ağrı, Amasya, Ardahan, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Hakkari, Karabük, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Şanlıurfa, Tekirdağ, Van, Yozgat ve Zonguldak. Olarak yer aldı.

PARTİKÜL MADDE 10 (PM10)

Denizli, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Bursa, Balıkesir gibi büyükşehirler ile birlikte tamamında partikül madde 10 kirleticisinin yüksek olduğu iller arasında gösterildi.