Çal’daki kazılarda 8600 yıllık bulgulara ulaşıldı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Çal’daki kazılarda 8600 yıllık bulgulara ulaşıldı

Çal’daki kazılarda 8600 yıllık bulgulara ulaşıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Ağustos 2017 Cuma - 12:14Güncelleme: 18 Ağustos 2017 Cuma - 12:14
Çal’daki kazılarda 8600 yıllık bulgulara ulaşıldı

Denizli’nin Çal İlçesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 2 yıl önce başlatılan kazılarda, insanlık tarihine ışık tutacak 8600 yıllık bulgulara ulaşıldığı bildirildi.

İlçenin Dayılar Mahallesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nin sağladığı destekle başlatılan kazı çalışmaları 2 yıldır devam ediyor. Dayılar’daki Ekşi Höyük mevkisinde yapılan ve Çal Belediyesi’nce de desteklenen kazlara Ege Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Nevşehir Üniversitesi’nden akademisyenler katılıyor.

KEMİKLER İNCELENİYOR

Kazı bölgesine giden Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr.Fulya Dedeoğlu’ndan bilgi aldı. Dedeoğlu, “Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ekşi Höyük’teki kazı çalışmalarını 2 yıl önce başlattık. Burası insanlık tarihi için çok önemli. 8600 yıllık bulgular elde ettik. 5 ayrı insan kemiği inceleniyor. Erkek iskeletinin oldukça iri olduğu göze çarpıyor. Kemiklerin incelemesi bittiğinde kaç yıllık oldukları belirlenecek. Kazı alanından çıkardığımız materyaller, insanların kullandığı aletler, mimari tabanları incelediğimizde buranın 8600 yıl önce kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeni bulgular inceleniyor. Höyüğün 9-10 bin yıl önce kullanıldığı da ortaya çıkabilir. Bu kazı bilim insanlarını oldukça heyecanlandırıyor” dedi.

“BULGULAR EKŞİ HÖYÜK’ÜN BEYCESULTAN’DAN DAHA ESKİ OLDUĞU YÖNÜNDE”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, bölgede en eski yerleşim yeri olarak Çivril’deki Beycesultan Höyüğü’nün bilindiğini ifade ederek, “Çal’daki kazılarda elde edilen bulgular, Ekşi Höyük’ün Beycesultan’dan daha eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Burada görevli bilim insanları, 2-3 yıl sonra geniş kapsamlı daha yeni bulgulara ulaşılacağını söylüyor. Belediye olarak, 26 kişilik kazı ekibine destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Kısa süre sonra, aynı ekip Aşağıseyit Mahallesi’ndeki höyükte de kazı çalışmalarını başlatacak. Bu kazılar sadece Çal için değil, bilim dünyası ve insanlık tarihi adına da oldukça önemli” diye konuştu.