Büyükşehir’den enerji yatırımları – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Büyükşehir’den enerji yatırımları

Büyükşehir’den enerji yatırımları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Nisan 2017 Perşembe - 14:52Güncelleme: 20 Nisan 2017 Perşembe - 14:52
Büyükşehir’den enerji yatırımları

Denizli Büyükşehir Belediyesi, enerji üretimi yapacak projeleri hayata geçirecek. Akköy’de güneş enerji santrali (GES) kuran Büyükşehir Belediyesi, Akbaş Barajı’ndan da hidroelektrik santrali (HES) ile elektrik üretmeye hazırlanıyor.

Enerji alanına yatırımlarla kendi kullandığı enerjiyi de üretmeyi hedefleyen Denizli Büyükşehir Belediyesi, çöpten, atık sudan ve güneşten elektrik üretimi yaparken, hidroelektrik santrali kurmak için çalışma başlattı.

BÜYÜKŞEHİR GÜNEŞ TARLALARI

Yılın büyük bir bölümünde güneş gören Denizli’nin bu avantajını enerji üretimine dönüştürmek için proje hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, Akköy’de kurduğu paneller ile elektrik enerjisi üretmeye başladı.

AKBAŞ BARAJI’NDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ

Büyükşehir Belediyesi, Denizli’ye içme suyu sağlamak, aynı zamanda sulama amaçlı kullanılmak üzere Honaz-Akbaş’ta inşa edilen barajdan da elektrik üretimine hazırlanıyor. Kurulacak hidroelektrik santralinden yıllık 2,5 megavat elektrik enerjisi sağlanacak.

“ÖRNEK YATIRIMLAR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili örnek yatırımlara başladıklarını ifade ederek, "Akbaş Barajı tamamlandı. Baraj tarımsal sulama ve içme suyu amaçlı kullanılacak. İçme suyu için gelen kaynakta Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak HES kuracağız ve elektrik üreteceğiz. Buradan 2,5 mwh elektrik üreteceğiz. Sağladığı enerji bakımında da en büyük yatırım bu olacak. İkinci olarak Akköy Güneş Enerji Santralimiz var. Bu yatırımın 500 kwh kısmı hayata geçti, 500 kwh’lık yatırım daha yaparak buradaki kapasiteyi de 1 mwh’a çıkarmak istiyoruz. Hali hazırda atık su artıma tesislerimizden çıkan biyogazdan da yaklaşık 500 kwh’lık bir enerji üretiyoruz. Bu ürettiğimiz elektriği de atık su arıtma tesisimizde kullanarak yaklaşık 500.000TL’lik bir maliyetten kurtulduk. Bunun yanında atık suyun temizlenip tesislerden bırakıldığı yer var. Burada da suyun düşüşü kullanılarak hayata geçirilecek Horoz-1 HES kuracağız ve buradan da 780 kwh elektrik üreteceğiz" dedi.

“EN BÜYÜK GELİR JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİNDEN”

Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ'nin HES ve GES yatırımlarıyla elektrik üretimini 4,5 mwh'a çıkaracağını ifade eden Başkan Zolan, hedefimiz bu rakamı 7 mwh'a çıkarmak olduğunu, Büyükşehir DESKİ’nin elektriğini kendisi üreten bir kurum haline geleceğin ve dışarıya bağlı olmayacağını söyledi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak en büyük enerji yatırımının jeotermal enerji santrali olduğunu belirten Zolan, “Bizim en büyük hamlemiz jeotermal enerji santrali oldu. Buradan ciddi bir gelir elde edeceğiz. Jeotermalle ilgili sondaj çalışmaları başladı. İlk etapta 50 mwh’lık bir yatırım yapılacak. Fizibilite sonuçları olumlu çıkarsa ikinci etapta da bir 50 mwt’lık daha yatırım yapılarak kapasite 100 mwt çıkarılacak. Buradan alacağımız yüzde 20’lik payla Denizli Büyükşehir Belediyesi adeta mini bir jeotermal elektrik santraline sahipmiş gibi gelir elde edecek" diye konuştu.