Büyük Menderes İnisiyatifi’nden ‘bir imza da sen ver’ çağrısı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Büyük Menderes İnisiyatifi’nden ‘bir imza da...

Büyük Menderes İnisiyatifi’nden ‘bir imza da sen ver’ çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Temmuz 2021 Salı - 13:15Güncelleme: 27 Temmuz 2021 Salı - 13:29
Büyük Menderes İnisiyatifi’nden ‘bir imza da sen ver’ çağrısı

Denizli, Aydın, Uşak ve Dinar’daki çevre örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Büyük Menderes İnisiyatifi, su kaynağında yaşanan kirlilikle mücadele için imza kampanyası başlattı.

Büyük Menderes İnisiyatifi Dinar Temsilcisi Soner Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, Büyük Menderes Nehri’nin Batı Anadolu’nun en büyük, ülkenin en kirli üçüncü nehri olduğunu ve aynı zamanda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Büyük Menderes İnisiyatifi’nin yürüttüğü ekoloji mücadeleye herkesi destek vermeye çağıran Özdemir, kamuoyu oluşturmak amacıyla bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini, sergiler açacaklarını, farklı çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade etti. Açıklamasında, “Tüm siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından bu eylem planına destek bekliyoruz” diyen Özdemir, şunları kaydetti:

“Binlerce yıldan beri insanlığa geçim kaynağı olan, insanlığa can veren, yaşam veren Büyük Menderes Nehri kuruma ve yok olma noktasına gelmiştir. En verimli topraklara ve bitki örtüsüne sahip Büyük Menderes Havzası, çölleşme tehdidiyle karşı karşıyadır.

Büyük Menderes Nehri’ne bir yıl içinde 400 milyon tondan daha fazla endüstriyel atık su, kentsel atıklar, jeotermal akışkanlar ve zeytin karasuları bırakılmaktadır. Alıcı ortama her gün, her saat bu deşarjlar yapılmakta, hiçbir idari önlem alınmadığı gibi toplumsal bir tepki de oluşmamaktadır. Tüm bunların sonucunda Büyük Menderes Nehri, ülkemizde en kirli 3. nehir konumuna gelmiştir. Nehrin suyu sulama vasfını yitirmiş, tarımsal sulamada kullanılamaz hale dönüşmüştür.

Gerek iklim krizinin artan etkisi, gerek bölgede yanlış gölet, baraj, su tutma uygulamalarının var olması, gerekse de HES’ler nedeniyle kuraklık ve su yoksunluğu had safhaya çıkmıştır. Tarımda fakirleşme, ürün kalitesinde oluşan bozulma, gıdada seçeneksiz ve güvencesiz kalma, gelir dengelerinde büyük adaletsizliklerin oluşması gibi sosyal sonuçlar halkı canından bezdirmektedir.”

Özdemir, ortaya çıkan olumsuzlukların bir an önce sona erdirilmesi adına Büyük Menderes Nehri’nin ve havzasının temizlenebilme şartlarının oluşturulması, kirlenmeyi yaratan yer, kişi, kurum ve şartların tespit edilerek çözüm yollarının bulunması, akarsuyun ve içme suyunun yönetsel planlamasının tek bir merkezden programlanarak yönetilebilmesi, oluşan gelir kayıplarının, zarar ve ziyanın tazmin edilebilmesine imkan verilmesi için TBMM’de bir komisyon oluşturularak “Büyük Menderes Nehri’nin kurtarılması acil eylem planı” adıyla yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.