Bugün kadına demokratik hakkının verilmesinin 84. Yıldönümü – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Bugün kadına demokratik hakkının verilmesinin 84....

Bugün kadına demokratik hakkının verilmesinin 84. Yıldönümü

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Aralık 2018 Çarşamba - 01:05Güncelleme: 5 Aralık 2018 Çarşamba - 12:44
Bugün kadına demokratik hakkının verilmesinin 84. Yıldönümü

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kadınlara demokratik bir hakkın teslim edilmesi, bir başka ifadeyle seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 84’üncü yıldönümü.

Böylesi önemli bir günde milletvekilleri ve siyasi parti yöneticileri mesajlar yayınlayarak, kadınların demokrasideki yeri ve önemini vurguladı. İşte o mesajlar…

KARACA: KADINSIZ DEMOKRASİ, DEMOKRASİ DEĞİLDİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını dünyanın birçok ülkesine göre erken elde ettiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda böylesi bir hakkın kazanımı cumhuriyetimiz ve demokrasimiz için çok önemlidir. Çünkü kadınsız demokrasi, demokrasi değildir. Kadınlar cumhuriyeti kuran iradede, erkeklerle birlikte yürümüştür” dedi.

Demokrasi adına direnenlerin hep kadınlar olduğunu, kadınların ön saflarda yer aldığını kaydeden Karaca, kadınların Kurtuluş Savaşında sokaklarda, cephede ve cephe gerisinde, her yerde olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kadınların haklarının teslim edildiğini ve kadınlar olarak bu haklara sonuna kadar sahip çıkmamız gerektiğini söyledi.

Kadınların siyasal temsilinin önemini vurgulayan Biçer Karaca, bugün geldiğimiz noktada kadının siyasal temsilinin yeterli olmadığına dikkat çekti. Karaca, çağdaş cumhuriyet kadınlarının siyasetin her kademesinde daha çok yer alması gerektiğini, kadını hayat kuran özneler olarak tanımladıklarını, kadınların yok sayılmasına, mevcut iktidar politikalarının kadını hapseden, kazanımlarını görmezden gelen ve hakları tırpanlamaya çalışan zihniyetine karşı mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

ÖK: BİRÇOK HAKKIN ELDE EDİLMESİ ATATÜRK SAYESİNDEDİR

AK Parti Milletvekili Nilgün Ök, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 84. yıldönümü ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kadının konumu ve toplumsal alanda güçlenmesi için yapılan çalışmalar açısından dünyada istisnai ve özgün bir tarihsel deneyime sahip olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

Türk kadınını doğrudan etkileyen, kadınların yasal statüsünü bütünüyle değiştirerek gerek aile içinde gerekse birey olarak eşit haklar sağlayan 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu, Türk kadınlarına 1930’da yerel, 1934’te de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı gibi birçok hakkın elde edilmesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir. Türk kadınının, seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, milletimiz adına demokratikleşme yolunda atılmış en önemli adımlardan biridir ve Avrupa devletlerinden bile önce bu hakkın verilmesini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz.”

Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık kavramının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duruşuyla anayasada yer aldığını dile getiren Ök, “Türk kadınları bugün gerek ekonomik yönden gerekse toplumdaki konumları itibariyle, 16 yıl öncesinden çok farklı bir noktada. Siyasetten iş dünyasına, daha pek çok alanda kadınlarımızın toplumsal hayata aktif katılım sağlamış durumdalar” ifadelerini kullandı.

ZOLAN: KADINLARIMIZA DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 84. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık konusunda büyük hassasiyet gösterdiklerini ifade etti. Zolan, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce vermesi, millet olarak kadına verilen değerin de bir nişanesidir. Fedakar, güçlü, çalışkan Türk kadını birçok ülkedeki kadınların sahip olduğu demokratik değerleri çok daha önce kazanmıştır. Türk kadını modern, güçlü, çağdaş bir Türkiye için tüm fedakarlıkları yerine getirmiş ve getirmeye de devam etmektedir. Aile içerisinde çok önemli bir yeri olan kadınlarımız aynı zamanda, iş hayatında, sanatta, sporda ve pek çok alanda başarılı olduklarını ispat ederek varlıklarını taçlandırmıştır. Bu vesilelerle bizler sadece bu özel günde değil, her zaman kadınlarımızın yanında yer alarak çalışmalarında destek olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Hayatımıza anlam katan sevginin, emeğin ve fedakarlığın simgesi, kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 84. yıl dönümünü tebrik ediyorum.”

FİLİZ: TÜRK TOPLUMUNDA KADIN SAYGIN BİR YERE SAHİP

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, kadınların siyasette yer almasının nezaket ve zerafeti artıracağını belirtti. “Kadın elinin değdiği her yerde ve her işte başarı vardır, kalite vardır, saygınlık vardır” diyen Filiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk toplumunun gelişip yükselmesinde kadınlarımızın katkısı büyük olmuştur.  Gerek Cumhuriyetin kuruluşundan önce, gerekse sonra başarıları ile tarihe geçen analarımız bu günlere gelmemizi sağlamışlardır. Orta Asya’da kurulan ilk Türk devletlerinde kadın ve erkek eşit haklara sahipti. Devlet yönetiminde, hakanların yanında hatun adı verilen eşleri de söz sahibiydi. Kurtuluş Savaşı yıllarında, erkeği cepheye giden Türk kadını, çocuğunu yetiştirmiş ve evinin geçimini sağlamıştır. Hatta silâh ve cephane taşıyarak savaşa katılmıştır. Bu davranışı ile Türk Kadını, Türk toplumundaki önemli yerini bir defa daha ispat etmiştir. 15 Temmuzda’da darbecilere karşı ön saflarda hanım kardeşlerimiz vardı. AK Parti hükümeti olarak, gerçekleştirdiğimiz icraatlarla, TBMM de çıkardığımız yasalarla kadın haklarının uygulamaya geçirilmesi adına önemli mesafeler alınmıştır. Hükümetimizin göreve gelmesiyle birlikte kadınlarımız aktif siyasette daha fazla yer almış, mecliste milleti temsil eden kadın vekil sayısı giderek artmıştır. Kadının toplumun her kademesinde karar alma mekanizmalarına katılabilmesi için tüm eksiklikler AK Parti hükümeti döneminde tek tek ele alınmıştır.”

AKBABA:KADINLARIN HAKLARI ELLERİNDEN ALINMAK İSTENİYOR

CHP İl Başkanı İsmail Akbaba, 84 yıl önce dünyadaki devletlerin birçoğu haklar anlamında kadın-erkek eşitliğini dillendiremezken, ileri görüşlülüğü ve insana olan saygısı tartışılmayan Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk kadınının seçme seçilme hakkına sahip olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

“Maalesef yıl 2018 bırakın eşit temsil hakkını kadınlar sokakta özgürce yürümek, istediği kıyafeti giyebilmek, hatta can güvenliği için mücadele içerisine girmiştir. Ne yazık ki kadınlarımızın hakları hem resmi hem de resmi olmayan yöneticilerimiz tarafından bilinçli olarak ellerinden alınmak istenmektedir. Meclis’te kadın temsilcilerimiz erkeklerle eşit olsaydı inanıyorum ki kadına dair geçmeyen yasalar geçer zorunlu kılınan önlemlerle daha ileri seviyede olurduk. Bugün yaşananları yaşamazdık. Bu bağlamda;Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 84.yılını kutlarken yaşamın her evresinde kadının eşit olmasını ve kadına dair tüm yasaların geçmesini istiyoruz.”

AKGÜN: KADINIMIZIN YERİ HER ZAMAN İLK SIRALARDA OLDU

İYİ Parti İl Başkanı Hasan Akgün, Dünya Kadın Hakları Günü ile Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 84'üncü yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1934 yılında dünyada kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısının 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısının ise 17 olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:

“Tarihimize Baktığımızda Türk kavimlerinde, boylarında, hanlıklarında kadınımızın yeri her zaman ilk sıralarda olmuş, toplum içerisinde ayrıcalıklara sahip olarak gereken değer verilmiştir. Yakın tarihimizde de kadınımıza hakları birçok ülkeden önce verilerek Türk milleti olarak hayatın içinde gereken yer ve haklar sağlanmıştır. Hiç unutulmaması gerekense kadınlarımızın Kurtuluş Savaşımızda da özveri ile özgürlüğe düşkünlüğü, esareti asla kabul etmeyen tavrı, savaş esnasında gösterdiği üstün gayretlerle bunu bir kere daha ispatlayıp tüm dünyaya göstermiştir. Bir annenin cepheye gönderirken oğluna ettiği tembih buna güzel bir örnektir. “Oğul, bu ezan susacaksa, bu bayrak inecekse sakın ola geri dönmeyesin!”

ERDOĞAN: KADINLARIMIZ BAŞ TACIMIZ

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, yaptığı açıklamada, “Baş tacı olan kadınlarımız artık sadece söz dinleyen değil, aynı zamanda söz söyleyen, karar veren ve sözü dinlenendir. Onlar bizim baş tacımız, diğer yarımız” diyerek, şunları kaydetti:

“Kadınlarımız artık, sadece evinde değil, iş hayatının her noktasında ve üretimin içinde. Artık sadece söz dinleyen değil, aynı zamanda söz söyleyen, karar veren ve sözü dinlenen bireyler. Bunun önemli örneklerinden biri, Denizli Ticaret Odamız; çalışanlarımızın yarısını kadınlarımız oluşturuyor. Yeni dönemde, yönetimlerimiz ile kurullarımızı, talebe binaen şekillendirdik, kadınlarımıza geçmişe göre daha çok yer verdik. Bu arkadaşlarımız, seçilerek bulundukları görevlere gelmişlerdir. Kadın istihdamında, Türkiye ortalamasının üstündeki oranlarımızla öncü ve örnek şehiriz. Sosyal güvenlik kapsamındaki aktif çalışanlarımızın yüzde 33,5’i kadın.Kadınlarımızın, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile seçme ve seçilme hakkı kazanmalarını kutluyorum. Sevdikleri ile sağlıklı, mutlu ve başarılı yarınlar diliyorum.”