Bugün, Çalışan Gazeteciler Günü – D20Haber
05.05.2024, Pazar
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Bugün, Çalışan Gazeteciler Günü

Bugün, Çalışan Gazeteciler Günü

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Ocak 2019 Perşembe - 03:00Güncelleme: 10 Ocak 2019 Perşembe - 03:00
Bugün, Çalışan Gazeteciler Günü

Bugün, Çalışan Gazeteciler Günü… Ne var ki gündeme damga vuran haberlere imza atanların, programlarıyla kamuoyunu bilgilendirenlerin, araştırmacı gazetecilerin işsiz olduğu dönemden geçiyor Türkiye.

Artık adı kalan bu gün için protokolden gelen kutlama açıklamalarında ise, yine basının önemi vurgulandı. İşte o mesajlar:

KARAHAN: BASIN MENSUPLARI ÖNEMLİ GÖREV İCRA EDİYOR

Vali Hasan Karahan, yayınladığı mesajda, bilgiye ve habere erişim kanallarının arttığı günümüz dünyasında, basın mensuplarının demokratik bir toplumun en başta gelen haklarından olan doğru ve tarafsız haber alma özgürlüğünü sağlayarak çok önemli bir görevi icra ettiğini vurguladı. Karahan, şöyle devam etti:

“Gücünü kamuoyu desteğinden alan, halkın haber alma hakkının kullanılmasını sağlayan basın, önemli ve etkin bir denetim organı olma konumuyla, demokrasinin temel unsurlarından biridir. Gazetecilik mesleği, kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşarak zor şartlar altında ve sorumluluk duygusu içinde toplumumuzu gelişen olaylar karşısında aydınlatırken diğer taraftan da vatandaşımızın talep ve beklentilerini yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir.

Teknolojik gelişmelerle birlikte ulaşmış olduğumuz bilgi çağında bilgi kirliliğinin de yaşanıyor olması kaçınılmaz hale gelmektedir. Doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışıyla, her türlü sıkıntı ve zorluğa karşı büyük bir özveriyle mesleklerini icra eden gazeteci arkadaşlarımızın meslek etiğini her şeyin üstünde tutması ve kişilik haklarına saygılı habercilik anlayışını benimsemesi günümüzde daha da önem kazanır hale gelmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle; bu işe emek ve gönül veren tüm basın mensuplarımıza sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu uzun bir meslek yaşamı diliyor, ebediyete intikal eden değerli gazetecilerimizi rahmetle anıyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü kutluyorum.”

ZOLAN: BASIN VE BASIN ÇALIŞANLARI HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMELİDİR

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında, mesai mefhumu gözetmeden halkın bilgi alma özgürlüğü adına görev yapan basın çalışanlarının demokrasinin en önemli unsurlarından biri olduğunu dile getirdi. Demokratik toplumlarda yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen en önemli gücün medya olduğunu belirten Zolan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Vatandaşlarımızın doğru, tarafsız ve gerçek bilgilerle gelişmeleri öğrenmesi kamu ve kamuoyunun en önemli ihtiyacı ve sağlıklı demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Herkesin her şeyi hızlı bir şekilde paylaştığı olay ya da durumların gerçekliğinin araştırılması çok önemlidir. Gazeteciler, iletişim çağı olarak adlandırılan günümüzde kat be kat önem kazanmıştır. Vatandaşlarla kamu arasında en önemli ilişkiyi kuran basın ve basın çalışanları hak ettiği değeri görmelidir. Düşünce ve vicdan hürriyetinin kurumsallaşmasında, demokrasinin gelişiminde basın kuruluşları ve çalışanları önemli bir rol oynamaktadır. Bu düşüncelerle, gecesini gündüzüne katarak, her türlü zor şartlarda, basın ahlak ve meslek ilkelerine bağlı olarak halkın bilgilendirilmesinde önemli bir görev taşıyan değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Ebediyete intikal eden basın mensuplarımızın da rahmetle anıyorum."

BOYACI: GAZETECİLER, 1961’DEN DAHA İYİ HAKLARA SAHİP DEĞİL

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, basın mensuplarının 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip olmadığını belirterek, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Medya sektörünün ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Boyacı, şunları kaydetti:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Çünkü sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, demokrasimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Basın özgürlüğünden basında çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır.

10 Ocak 1961 tarihinde basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlanmasıyla basın emekçilerinin gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmeleri güvenceye bağlanmıştı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir. Unutulmamalıdır ki; basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Aydınlık yarınlara ulaşmak istiyorsak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz. 10 Ocak Basın Bayramı’nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunarım”

BAĞ: BASINIMIZ DEMOKRASİMİZİN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜVENCESİDİR

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü açıklamasında, “Basınımız demokrasimizin ve ifade özgürlüğümüzün güvencesidir” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çağımızın teknolojik imkânlarını da kullanarak haber niteliği taşıyan her olayı doğru ve hızlı bir şekilde halkımıza ulaştırmanın gayreti içerisinde olan basın mensuplarımız aynı zamanda demokrasinin temellerinin sağlamlaştırılması ve düşünce özgürlüğünün geliştirilmesinde büyük önem taşımaktadırlar. Toplum üzerinde bilgilendirici ve yol gösterici ciddi bir görevi olan basın, halkın talep ve beklentilerini de dile getirerek sorunların çözümüne katkı sağlamaktadır. İçinde yaşadığımız bilgi ve teknoloji çağında bu gelişmelerle birlikte ifade ve haber alma özgürlüğünün yanında bilgi kirlilikleri de görülmektedir. Bunun önüne geçmek adına değerli basın mensuplarına yüklenen sorumluluklar bir kat daha artmaktadır. Bu önemli sorumlulukların bilinciyle mesai mefhumu gözetmeksizin önceliklerini toplumun haber alma ve demokrasinin devamlılığının sağlanması için çaba gösteren basınımız bu noktada demokrasimizin ve ifade özgürlüğünün güvencesidir.”

GÜRLESİN: GAZETECİLİK, GERÇEKTEN ÖNEMLİ BİR MESLEKTİR

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü açıklamasında, gelişmeleri objektif bakış açısıyla kamuoyuna aktaran, meslek etiğinden ödün vermeyen basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Gürlesin, açıklamasında şunları kaydetti:

“Demokrasinin olmazsa olmazlarından olan biri olan basın, gece, gündüz, yaz, kış demeden tarafsız, objektif ve ilkeli bakış açısıyla gelişen olayları halkımıza sunarak önemli bir görevi yerine getirmektedir” diyen Başkan Gürlesin, “Gazetecilik, gerçekten önemli bir meslektir. Fedakârlık ve sorumluluk isteyen bir özelliği vardır. Ülkemizde ve dünyada bir çok gazeteci çok zor şartlar altında görevini yerine getirerek kutsal bir görev uğruna emek vermektedirler. Burada kimseye bağımlı olmadan, özgürce, dürüst ve tarafsızca haberlerin kamuoyuna ulaştırılması önem taşımaktadır. Yani gazetecilik mesleği etik kurallar çerçevesinde icra edilirse anlam ve önem kazanır. Pamukkale Belediyesi olarak her zaman doğru, ilkeli ve tarafsız habercilik yapan basın yayın kuruluşlarımızın ve çalışanlarımızın her zaman destekçisi olduk. Tarafsız, ilkeli bir şekilde mesleklerini icra eden tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım” dedi.

ERDOĞAN: GAZETECİLER DOĞRUNUN KORUYUCUSUDUR

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, basın sektöründe yer alan tüm çalışanların toplumsal sorumluluk gerektiren zor bir görevi yerine getirdiğini belirtti. “Gazeteciler, toplumun aynasıdır. Toplumda olup biteni, önem durumuna göre ele alıp kamuoyunun bilgisine sunarlar” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Basın, milletin gözü, kulağı hatta dilidir. Gazeteciler, halkın adına doğrunun koruyucusudur. Onların sesine kulak verir, gerek yazılı gerekse görsel olarak milletin beklenti ve isteklerini kamuoyuna iletir. Doğru iletişim, toplumların doğru kararlar alıp uygulamasını da hızlandırıp kolaylaştırır. O nedenle, işini iyi yapan bir basın, güçlü ve sağlıklı toplumsal yaşam anlamına da gelir. Sektördeki yatırım ve çaba, son yıllarda daha da arttı. Günümüzde, gazete, radyo ve televizyon haberciliğinin yanı sıra teknolojik gelişmelere paralel olarak internet haberciliği de yaygınlaştı. Platformlar farklılaşsa da basın sektöründeki arkadaşlarımız her kulvarda kamuoyunun bilgilendirilmesi adına görevlerini fedakârca sürdürmekteler. Gelişmeleri objektif bir şekilde yansıtan, toplumsal barışa ve huzura katkı sağlayan basınımız, mesai kavramı gözetmeksizin gece gündüz demeden vazifelerini yerine getiren kutsal bir sorumluluğu layıkıyla yerine getirmektedir. Gazeteciler, toplumun aynasıdır. Toplumda olup biteni, önem durumuna göre ele alıp kamuoyunun bilgisine sunarlar. Bu kutsal vazifeyi yerine getirirken, halk adına hakikati savunurlar. Meslek aşkıyla durmak ve yorulmak nedir bilmeyen, yeri geldiğinde çok zor şartlar altında da olsa büyük bir özveriyle görevlerini sürdüren basın çalışanlarımızın, 2019’u önceki yıllardan çok daha güzel geçirmelerini isterim. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarken, her birine sağlık ve mutluluk içinde başarılı günler diliyorum.”

AKBABA: ÜLKEMİZDE GAZETECİLER HAPİSLERDE, SÜRGÜNLERDE VE BASKI ALTINDA

CHP İl Başkanı Mahir Akbaba, Çalışan Gazeteciler Günü açıklamasında, toplumun haber alma konusunda gözü ve kulağı olan basın çalışanlarının özgürce çalışıp, görevlerini layıkıyla yaptığı günlerin özlemi çekilen zamanlar yaşandığını belirtti. Akbaba, açıklamasında şöyle dedi:

“Dünyanın bir çok ülkesinde özgür basının toplumların gelişmişlik düzeyinin ölçüsü olduğunu biliyoruz. Oysa bizim ülkemizde gazeteciler hapislerde, sürgünlerde ve baskı altında çalışmaya zorlanıyor. Günümüzde basın çalışanlarının ya bizim dediğimiz gibi gazetecilik yaparsınız ya da yapamazsının tercihiyle baş başa bırakıldıklarını görüyoruz. Bu ancak totaliter rejimlerde karşılaşılan bir durumdur ki en hafif tarifle bu durum utanç vericidir. Her türlü sosyal hak ve ekonomik özgürlüğü hak eden basın emekçilerinin hak ettikleri değeri alacağı ve özgürce görevlerini yerine getireceği günlerin özlemini çekiyoruz.
Gerçek demokrasilerin yaşandığı ülkelerdeki gibi ülkemizde de gazetecilerin gerçek anlamda gazetecilik yapmaları en büyük arzumuz ve topluma yapılabilecek en değerli hizmetlerden biridir diye düşünüyoruz. Her türlü sansür, baskı, şantaj ve kumpastan uzak gazetecilik yapılacak ortamı ancak sosyal demokrasilerde mümkün olduğunun altını çizerek; ilimizde, ülkemizde ve dünya da çalışan gazetecilerin emeklerine saygı, düşüncelerine özgürlük ve toplumun haber alma hakkının gasp edilmemesini diliyoruz.”