Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) AK Parti tarafılndan sunulan Hayvan Hakları Kanun teklifi ile 4 köpek türü ‘Tehlikeli’ olarak nitelendi. Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre; Pitbull, Japanese Tosa, Fila Braselio ve Dogo Argentino cinsi köpekleri ve bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bu türlerin ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapanlara hayvan başına 11 bin TL para cezası verilecek.
Bu hayvanlara el konularak, hayvan bakımevlerine götürülecek. Bu hayvanları teklif yürürlüğe girinceye kadar sahiplenmiş olanlar ise 6 ay içinde hayvanlarını kısırlaştırıp dijital veri tabanına kayıt ettirecekler. Kısırlaştırılıp kayıt altına alınan bu hayvanlar belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulmayacak. Aksi davranışta bulunanlara 11 bin TL ceza verilecek. Suçun tekrarı halinde de hayvanlara el konulacak. Bu dört tür köpeği sokağa terk eden hayvan sahiplerine de 34 bin TL para cezası verilecek.
Öte yandan, yasa teklifinde hayvanlarını kayıt altına almayanlara, ev hayvanını terk edenlere, bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara, yetkisiz olarak hayvan deneyi yapanlara, kurban kesiminde uyulması gereken kurallara aykırı hareket edenlere, evcil hayvanı kasten öldürenler ile nesli yok olma tehlikesi altındaki hayvanı öldürenlere uygulanacak para ve hapis cezaları detaylı şekilde yer alıyor. İşte o cezalar:
