Birbirinin kopyası gibi olan bu 2 sokak nerede? – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Birbirinin kopyası gibi olan bu 2...

Birbirinin kopyası gibi olan bu 2 sokak nerede?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Eylül 2017 Cumartesi - 15:11Güncelleme: 23 Eylül 2017 Cumartesi - 15:11
Birbirinin kopyası gibi olan bu 2 sokak nerede?

İki sokak, iki fotoğraf… Neredeyse birbirinin kopyası gibi duruyor. Yapılar da sanki aynı ustaların elinden çıkmış gibi. Ama birbirine öyle uzak ki, arada okyanuslar var. Bu sokakların siri Denizli’nin Buldan İlçesi’nde, diğeri ise Küba’nın Trinidad Kasabası’nda.

Buldan, Denizli’nin mimari zenginliklerini yansıtan ilçelerimizden. Osmanlı Sarayı’na giren dokuması kadar evleri de ünlüdür Buldan’ın. 18 ve 19. Yüzyılın izlerini taşıyan ve günümüze ulaşanları koruma altına alınan Buldan Evleri, cumbaları, saçakları, bacaları ve sundurmalarıyla cezp edici bir güzelliğe sahiptir.

Birçoğu betonlaşmaya yenik düşse de bazıları bakımsızlıktan yıkılmaya terk edilmiş gibi görünse de son yıllarda yapılan restorasyon çalışmasıyla bir bölgedeki 150-200 yıllık evler ve konaklar eski ihtişamını yansıtıyor.

Birbirinin kopyası gibi olan bu 2 sokak nerede?

KÜBA’NIN TRİNİDAD KASABASI

İşte böylesine güzel konaklar evlerin bulunduğu Buldan’ın bir sokağının neredeyse kopyası diyebileceğimiz yapılar dizisi, Türkiye’ye uçuş mesafesi 10 bin 352 kilometre olan ve uçakla 14 saatte ulaşılabilen Küba’da karşımıza çıkıyor. Küba’nın orta kesimlerindeki Sancti Spíritus’a bağlı Trinidad Kasabası’ndaki bu sokak dar görünümü ve yapıları ile Buldan’daki Dokumacılar Sokağı’ndan farksız.

Karayipler bölgesinin en iyi korunmuş ve en eski yerleşim yerlerinden olan bu şirin kasaba, 1988 yılından bu yana UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

Birbirinin kopyası gibi olan bu 2 sokak nerede?