Atatürk’ün bu fotoğrafı Denizli’de çekilmedi iddiası – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Atatürk’ün bu fotoğrafı Denizli’de çekilmedi iddiası

Atatürk’ün bu fotoğrafı Denizli’de çekilmedi iddiası

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Şubat 2020 Çarşamba - 22:04Güncelleme: 5 Şubat 2020 Çarşamba - 22:08
Atatürk’ün bu fotoğrafı Denizli’de çekilmedi iddiası

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Denizli’yi ziyaretinde çekildiği söylenen fotoğrafla ilgili ezber bozacak bir iddia ortaya atıldı. “Son Yüzyıl” çalışması sırasında araştırmalar yapan Mimar Hüsamettin Ataman, Atatürk fotoğrafının denizli’de değil Balıkesir’de çekildiğini iddia etti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çıktığı yurt gezisinde 4 Şubet 1931’de Denizli’ye de gelmişti. Bugün Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılan binada bir gece konaklayan Atatürk’ün o ziyaretiyle ilgili sınırlı da olsa fotoğraflar bulunuyor arşivlerde.

ATAMAN: BİR YANLIŞI DÜZELTİYORUM

Bunlardan birisi de Vilayeti sırasında çekildiği söylenen fotoğraf. Ancak, “Son Yüzyıl” isimli araştırmasının çalışmalarını sürdüren Mimar Hüsamettin Ataman, bu fotoğrafla ilgili “Denizli’de değil Balıkesir’de çekildi” iddiasında bulundu.

Tarihi fotoğrafın aslını gördüğünü söyleyen Ataman, “Bir yanlışı düzeltiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 4 Şubat 1931 günü Denizli ziyaretinde, Denizli Hükümet Konağı önünde çekildiği söylenen fotoğraf, aslında Atatürk'ün 21 Ocak 1933 günü Balıkesir ziyaretinde Balıkesir Lisesi önünde çekilen fotoğraftır. Balıkesir'e gittim. Konuyu, uzmanları ile konuştum. Bina, şu anda 'Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi' olarak işlev görüyor" açıklamasını yaptı.

Ataman, tarihi fotoğrafın aslını gördüğünü, bu yanlışı düzeltmeyi görev bildiği için yayınladığını sözlerine ekledi.