Kale’de 30 bin kişilik arıtma yapacak tesis açıldı – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Kale’de 30 bin kişilik arıtma yapacak...

Kale’de 30 bin kişilik arıtma yapacak tesis açıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Haziran 2022 Salı - 11:28Güncelleme: 7 Haziran 2022 Salı - 11:29
Kale’de 30 bin kişilik arıtma yapacak tesis açıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) tarafından yapımı tamamlanan Kale Atık Su Arıtma Tesisi, gerçekleştirilen törenle hizmete alındı.

Açılış programına Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, Büyükşehir DESKİ Genel Müdürü Niyazi Türlü, Genel Sekreter Yardımcıları Ali Aydın, Seval Gebeş, Serhat Akbulut ile Ömer Faruk Özer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Mehmet Fatih Namık Öztürk, AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Öztürk, tesisin kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederken, Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç ise, Altınova’dan alınan kirli suyun Tavas Ovası’na geri verildiğini, arıtma tesisi ile birlikte ovanın kirlilikten kurtarıldığını ifade etti.

 

“EN ÖNEMLİ SORUNU ÇÖZDÜK”

Çevre yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini söyleyen Zolan, 2014 yılında büyükşehir statüsüne kavuşulmasının ardından Kale ilçesine yaptıkları ziyarette kendilerine iletilen en önemli sorunu çözdükleri için mutlu olduklarını dile getirdi. Zolan, “En büyük sorun buradan temiz su alınıp bu ovaya kirli su verilmesi ile ilgili şikayetti. O gün bize bunun yapılamaz olduğu anlatılmıştı. ‘Ovada tütün diken insanlarımız Kale’nin atığıyla yüz yüze geliyor, insanlar o kokuyla çalışıyor’ diye sıkıntıları anlatmışlardı. Biz o gün notumuzu aldık. Büyükşehir olarak çıktığımız yolda ‘Denizli’mizde ne varsa ilçelerimizde de olacak’ demiştik. Herkese hizmet edeceğiz, herkesi kucaklayacağız diye söz vermiştik. İşte bugün atık su arıtma tesisimizi faaliyete alıyoruz. Şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

“ÇEVRE BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ”

"Çevre konusunda hassasiyetle çalıştık. Yarınlara daha yaşanabilir kent bırakmak adına pek çok çalışma ve yatırım gerçekleştirdik” diyen Zolan, konuşmasında şunları söyledi:

“Hayata geçirdiğimiz Tavas Katı Atık Bertaraf Tesisi ile Kale, Beyağaç, Tavas, Serinhisar ve Acıpayam’da vahşi depolamanın önüne geçtik. Çevre bizim gözbebeğimiz. İnsan hayatını korumak, çocuklarımızın ve geleceğimizin yaşamının daha rahat sürmesini sağlamak ve tüm canlılar için çevre ile uyumlu yolumuza devam etmemiz gerekiyor.”

Konuşmaların ardından Kale Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışı yapıldı. Zolan ve beraberindekiler tesiste incelemede bulundu.

SULAMA SUYU STANDARTLARINDA ARITMA

Toplam kapasitesi 30 bin kişilik olan tesisisin 13 bin kişilik ilk kademesinin günlük ortalama 2.425 metreküp, 17.000 kişilik ikinci kademesinin ise günlük ortalama 3.172 metreküp suyu arıtacağı ifade edildi. Betonarme biyolojik atık su arıtma tesisi olarak inşa edilen Kale Atık Su Arıtma Tesisi'nin atık suları sulama suyu standartlarını sağlayacak şekilde arıtacağı belirtildi. Atık suyun fiziksel arıtma, ileri biyolojik arıtma ve dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutulacağı ardından bu atık sudan azot, fosfor, organik karbon ve zararlı organizmaların giderimi yapılarak deşarj edileceği bildirildi.