Tavas’ın yanık kokulu koyun yoğurdu coğrafi işaret aldı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. TAVAS
  8. /
  9. Tavas’ın yanık kokulu koyun yoğurdu coğrafi...

Tavas’ın yanık kokulu koyun yoğurdu coğrafi işaret aldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Mart 2024 Salı - 17:01Güncelleme: 19 Mart 2024 Salı - 17:02
Tavas’ın yanık kokulu koyun yoğurdu coğrafi işaret aldı

Tavas Belediyesinin “Tavas Koyun-Keçi Yoğurdunun Kalitesinin Arttırılması ve Desteklenmesi Projesi” ile farklı bir lezzet olan yörenin yanık kokulu koyun yoğurdu coğrafi işaret tescili aldı.

Denizli’nin coğrafi işaretli ürünlerine bir yenisi daha eklendi. Tavas Belediyesi Tavas Yanık Koyun Yoğurdu Coğrafi İşaret Tescil Başvurusu, Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edildi.

Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık, tarım ve hayvancılık alanında il potansiyeli en yüksek ilçelerinden birisinin Tavas olduğunu, hane sayısının yüzde 44,8'inin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunduğunu belirtti.

PROJE 2020’DE BAŞLATILDI

Tavas’ın geleneksel lezzetlerinden “bakraç koyun yoğurdu” üretiminin yaygın ve ilçe ekonomisine önemli katkısı bulunduğunu vurgulayan İnamlık, bu kapsamda Tavas Belediyesi olarak 12 Mart 2020 tarihinde “Tavas Koyun-Keçi Yoğurdunun Kalitesinin Arttırılması ve Desteklenmesi Projesi” başlattıklarını ifade etti.

İNAMLIK: PROJE İSTİHDAM YARATACAK

Sağlıklı nesil ve yarınlar oluşturmak adına üretime her zaman destek olduklarını kaydeden İnamlık, “Tavasımızda belediye olarak uygulamaya koyduğumuz projemiz ile ilçemizde yapılan yoğurt üretiminin günümüz şartlarına uygun devam etmesini, sütçü koyun ırklarının ilçemize kazandırılmasını ve coğrafi işaret alınmasını hedefledik. Tavas koyun yoğurdumuzun üretim şartlarının iyileştirilerek, sütçü ırkların ilçemize kazandırılması ve üreticilerimizin desteklenmesi yeni istihdam alanı oluşturulacaktır” dedi.

Tavas 5. Zeybek Kültür ve Sanat Festivali’nde Tavas Bakraç Koyun Yoğurdu Yarışması düzenleyerek, birinci olan üreticiye temsili altın bakraç ve geleneksel kepenek ödülü verip baş çoban ilan ettiklerini anımsatan İnamlık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu güzel geleneğimizi gelecek nesillerimize aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz ve buna önem veriyoruz. Önümüzdeki dönemde de tarım ve hayvancılık alanında projelerimizle yine Tavasımız adından söz ettirmeye ve yöresel lezzetlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Belediyemiz olarak her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da vatandaşlarımızın yanındayız. Uzun zamandır emek verdiğimiz Tavas Yanık Koyun Yoğurdu Coğrafi işaret Tescil Başvurumuz 15.03.2024 tarih ve 169 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edilmiştir. Tavasımıza ve üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun.”