Tavas Devlet Hastanesinde sigara bırakma polikliniği açıldı – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. TAVAS
  8. /
  9. Tavas Devlet Hastanesinde sigara bırakma polikliniği...

Tavas Devlet Hastanesinde sigara bırakma polikliniği açıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Ağustos 2023 Çarşamba - 14:42Güncelleme: 2 Ağustos 2023 Çarşamba - 14:42
Tavas Devlet Hastanesinde sigara bırakma polikliniği açıldı

Denizli’nin Tavas ilçesinde sağlık hizmet veren devlet hastanesi bünyesinde sigara bırakma polikliniği açıldı.

Tavas Devlet Hastanesi bünyesinde sigara bırakma polikliniği açıldı. Hafta içi her gün öğleden sonraları hizmet verecek olan poliklinikte, Aile Hekimliği Uzmanı Dr Erdem Bayman tarafından, bağımlıları sigara bırakma konusunda bilgilendirecek.

Her yıl milyonlarca insanın sigara bağımlılığından kaynaklanan rahatsızlıklar sonucunda hayatını kaybettiğini belirten Dr. Erdem Bayman, kolay ulaşılabildiğinden sigara bağımlılığının yaygın olduğunu, sigaranın yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.

Sigaranın sadece ciğerlerde değil hemen hemen tüm organlarda hasar yarattığına dikkati çeken Bayman, “Toplumda oldukça yaygın kullanılması, özellikle ebeveynlerinden taklit yoluyla öğrenen çocuklar için büyük bir risk oluşturmaktadır. Yani sigara içmek sadece kendi sağlığımızı değil, çocuklarımızın, gelecek nesillerin sağlığını da kötü yönde etkilemektedir. Bu yüzden sigarayı bırakmak hem bireysel hem de toplum sağlığı için son derece önemlidir” dedi.

Sigarayı bırakmanın çoğu insan için imkansız gibi görünse de profesyonel destek ile üstesinden gelinebileceğini kaydeden Bayman, bu konuda öncelikle bağımlı kişinin sigarayı bırakma kararı vermesi ve istekli olması gerektiğini vurguladı.

NRT (nikotin replasman tedavisi), ilaç, terapi, alternatif tıp ve akupuntur gibi tedavi yöntemleriyle sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu anlatan Dr Erdem Bayman, “Tavas Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğinde hastalarımızın gerekli muayeneleri yapıldıktan sonra akciğer grafileri, solunum fonksiyon testleri, karbonmonoksit diffuzyon testleri, EKG, kan tetkikleri yapılabilmekte ve gerekli görülen hastalara psikolog desteği verilebilmektedir. Hafta içi her gün öğleden sonraları için randevularımız açılmış olup, polikliniğimize hem randevulu hem randevusuz gelen hastalarımızı kabul etmekteyiz. Randevu alarak gelmek isteyen hastalarımız, randevularını 182 Nolu Merkezi Hastane Randevu Hattından veya https://www.mhrs.gov.tr adresinden alabilirler” ifadelerini kullandı.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk de Tavas Devlet Hastanesi ile birlikte il genelindeki sigara bırakma polikliniği sayısının 11’e yükseldiğini bildirdi. Öztürk, “İlimizde merkezde 5, ilçelerimizde 6 sigara bırakma polikliniğimiz bulunmaktadır. Polikliniklerimize 2023 yılı 6 aylık dönemde ilk defa 915 vatandaşımız müracaat etmiştir. Bu dönemde 767 kişiye kontrol ve danışmanlık hizmeti verilmiştir. Toplamda bin 682 vatandaşımıza hizmet verilmiştir. Vatandaşlarımıza yapılan muayene ve değerlendirmeler sonucunda uygun görülen ilaç ve diğer sosyo-psikolojik destek tedaviler uygulanmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen ve bu konuda bilgi almak isteyen tüm vatandaşlarımızı, sigara bırakma polikliniklerimize bekliyoruz” diye konuştu.