Tavas’ta “Bakraç Koyun Yoğurdu Yarışması” yapılacak – D20Haber
05.05.2024, Pazar
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. TAVAS
  8. /
  9. Tavas’ta “Bakraç Koyun Yoğurdu Yarışması” yapılacak

Tavas’ta “Bakraç Koyun Yoğurdu Yarışması” yapılacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Temmuz 2023 Çarşamba - 16:42Güncelleme: 26 Temmuz 2023 Çarşamba - 16:49
Tavas’ta “Bakraç Koyun Yoğurdu Yarışması” yapılacak

Denizli’nin Tavas ilçesinde, geleneksel üretimlerden olan koyun yoğurdu için çobanların katılacağı “Bakraç Koyun Yoğurdu Yarışması” düzenlenecek. Yarışmada birinciliği kazanan “baş çoban” unvanını elde ederken, üst üste üç kez birinciliği elde edene “temsili altın bakraç” verilecek.

Tavas’ta bu yıl 27-30 Temmuz tarihleri arasında 5. kez düzenlenecek Zeybek Kültür ve Sanat Festivali’nin programında, kültürel faaliyetler, sergiler ve konserlerin yanı sıra “Bakraç Koyun Yarışması”da yer alıyor.

KAZANAN “BAŞ ÇOBAN” İLAN EDİLECEK

Bu yıl ilk kez düzenlenecek yarışmada yörenin çobanları yarışacak. Ürünler, geleneksel bakraç içinde sunulacak. Yarışmada birinciliği elde eden “baş çoban” ilan edilecek. Temsili “altın bakraç” verilecek ve kepenek giydirilecek.

Bu yarışma için Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden de esinlenildi. Üç kez üst üste baş pehlivan olana “altın kemer”in ebedi olarak verilmesi gibi, Bakraç Koyun Yarışması’nda da üst üste üç kez birinciliği elde eden çoban, temsili altın bakracın ebedi sahibi olacak. Ayrıca hediye çeki verilecek.

COĞRAFİ İŞARETLEME BAŞVURUSU

Öte yandan, Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık, bakraç yoğurdun ilçenin geleneksel lezzetlerinden olduğunu ve önemli ekonomik katkı sağladığını, bu ürünü daha bilinir hale getirmek için “coğrafi işaret” başvurusunda bulunduklarını söyledi.

“Tavas Koyun Yoğurdunun Kalitesinin Artırılması ve Desteklenmesi Projesi” ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden İnamlık, 2020 yılında “coğrafi işaret” alınması için başvuru yaptıklarını ve sürecin devam ettiğini belirtti.