18 muhtar ve 2 oda başkanından “Avdan’da termik santral istemiyoruz” açıklaması – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. TAVAS
  8. /
  9. 18 muhtar ve 2 oda başkanından...

18 muhtar ve 2 oda başkanından “Avdan’da termik santral istemiyoruz” açıklaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Mayıs 2020 Pazartesi - 14:48Güncelleme: 18 Mayıs 2020 Pazartesi - 14:52
18 muhtar ve 2 oda başkanından “Avdan’da termik santral istemiyoruz” açıklaması

Denizli’nin Tavas ilçesinde yapılmak istenen termik santrale karşı harekete geçen 18 mahalle muhtarı ve 2 oda başkanı, ortak açıklamayla projenin durdurulmasını istedi. Açıklamada, “Ekim alanları, ormanlık alanlar, su kaynakları proje sahası içerisinde kalmakta, yok olma tehlikesi altındadır” denildi.

Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde 2016’dan bu yana devam eden termik santral çalışmasına tepkiler giderek artıyor. Termik santralin yapımına izin verilmemesiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının başlattığı kampanyaya Tavas ve Kale ilçelerinin ziraat odaları başkanları ile 18 mahalle muhtarı da destek verdi.

Ziraat Odası başkanları ile muhtarların ortak açıklamasında, termik santralin insan sağlığına, çevre ve su kirliliğine vereceği zararlara dikkat çekilerek, projenin durdurulması istendi. Termik santrale karşı yürütülen çalışmaların “siyaset üstü” olduğu da vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

74 İTİRAZ DİLEKÇESİ VERİLDİ

“Avdan Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Denizli ili Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde 2x150 MWe gücünde Avdan Termik Santrali, Endüstriyel Atık (Kül-Cüruf) Depolama Alanı ve Kömür Ocakları yatırım projesi yapılmak istenmektedir. Avdan Termik Santrali, Endüstriyel Atık (Kül-Cüruf) Depolama Alanı ve Kömür Ocakları için hazırlanan ÇED raporunun nihai hali Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Denizli İl Müdürlüğü tarafından itirazlar için 08/04/2020 tarihinde COVID-I9 kısıtlamalı sürecinde 10 gün süre ile askıya çıkarılmıştır. 18/04/2020 tarihinde de askı süresi dolmuş ve yine COVID19 kısıtlamalı sürecinde askıdan indirilmiştir. Bu süreçte haberi olabilen 74 kişi itiraz dilekçelerini sunmuştur. 3 adet toplam yüzölçümü 3.872,77 hektar Maden işletme Ruhsatı bulunan ve rapora konu 639,689 hektar alanda yapılacak Termik Sanral faaliyetlerinin durdurulması için bizler, uzaktan ve yakından bizlere destek verenlerle beraber projenin tamamen iptal edilmesi için hukuk sınırları içerisinde mücadele etmekteyiz.

“SİYASİ MALZEME EDİLMESİN” UYARISI

En başta belirtmek isteriz ki, bizim mücadelemiz her türlü siyasi düşüncenin çok üstünde hukuk sınırları içerisinde bir mücadeledir. Mücadelemize siyasi kimliği olan kişilerin (bakan, milletvekili, belediye başkanı, siyasi parti yöneticisi, vb) açıktan veya üstü kapalı destekleri mücadelemizin siyaset üstü olduğu gerçeğini değiştirmez. Zira bizim mücadelemiz bu proje ile tehlikeye atılan insan hayatı, bitki örtüsü, tertemiz olduğu ilgili proje için hazırlanan ÇED raporu ile de belgelenmiş havamız ve suyumuz, ekmeğimizi kazandığımız bedeli kanla ödenmiş atalarımızdan kalan ve çocuklarımıza emanet olan topraklarımız, bölgemize has endemik bitki ve hayvanlarımız üzerinedir. Bizlere uzaktan yakından destek veren dostlarımızın desteği gücümüze güç katmaktadır. Hepinize yürekten teşekkür ederiz. Ancak bizlere uzaktan yakından destek veren dostlarımızdan ricamız hukuk sınırları içerisindeki mücadelemizin hiçbir siyasi oluşuma mal edilmemesi ve malzeme edilmemesidir.
Avdan Termik Santral Projesi kapsamında ÇED raporunda ruhsat sahaları ile birlikte 639,689 hektarlık alanda çalışma yapılacağı belirtilmektedir. Oysa yatırımcı şirkete ait Maden İşletme Ruhsat alanlarının toplamı 3.872,77 hektardır. Bu alanın büyük bir bölümü Avdan Mahallesi, diğer bölümleri ise Adamharmanı, Kırköy, Narlı, Sofular, Kayapınar ve Denizoluk mahalleleri sınırları içerisindedir. Avdan mahallesi yerleşim alanı dışında kalan tüm toprakları bu alan içinde kalmaktadır. Yani Avdan' ın evleri dışında mezarlığı, ekim alanları, ormanlık alanları, su kaynakları proje sahası içerisinde kalmaktadır ve yok olma tehlikesi altındadır.

“TERMİK SANTRAL ALANI 100 RAKIMLI TEPE”

Termik Santral Projelerinin doğaya ve insana olan tüm zararları bütün dünyada bilinmektedir. Bu zararlar ülkemizde de geçmiş dönemde yaşanmış ve günümüzde de canlı olarak yaşanmaktadır. Buna en yakın örnek: COVID-19 önlemleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasında büyükşehirlerin yanında Zonguldak ilimizin de yer almasıdır. Zonguldak' da Termik Santrallerin fazlalığı ve buna bağlı solunum rahatsızlıklarının çok olduğu herkesçe bilinmektedir.

Avdan Termik Santralinin kurulacağı alan yaklaşık 1000 rakımlı çok geniş bir coğrafi alanda hakim tepe konumundadır. Çok farklı yönlerde ve şiddette rüzgar alan bir bölgedir. Dolayısıyla açık işletmecilik faaliyetlerinde yok edilecek Avdan ve çevresinin yanı sıra, Termik Santral Projesi kapsamında oluşacak zehirli gazlar ve uçucu partiküllerden başta sulu ve susuz çok geniş çeşitlilikte ürün üretimi yapılan Tavas Ovası ve çevresi, Gölbaşı ve Yaykın Ovaları, Ataeymir Ovası ve hatta Denizli il merkezi olumsuz etkilenecektir. Bu ovalarda yetişen ürünleri tüketen insan ve hayvanlar da Türkiye' nin neresinde olursa olsun olumsuz etkilenecektir. Avdan ve yakın çevresinde bulunan tüm yer altı ve yüzey suları Yenidere’ye karışmaktadır. Yenidere ise devamında Akçay ile birleşip, Kemer Barajı' na karışmaktadır. Kemer Barajı' ndan akan sular ise Büyük Menderes Nehri' ne karışmaktadır. Olası bir zehirli partikülün sular vasıtasıyla nereleri zehirleyeceği bu örnekle anlatılabilir. Ayrıca söz konusu termik santralin işletme sürecinde yeraltı sularımızdan günde 5 bin 616 ton su çekilecektir. Sınırlı su kaynaklarına sahip yörenin yer altı suları olağanın çok üstünde kullanımla tükenme tehlikesi ile yüz yüze kalacaktır. Bir insanın en fazla sıvı ve yiyecek olmadan 10-14 gün arasında yaşadığı, su içmeden en fazla 7 gün yaşadığı, hiç nefes almadan en fazla 20 dakika dayanabildiği internet üzerinden öğrenilebilir. Işte bu veriler ışığında bizler yiyeceğimizin, suyumuzun ve havamızın hukuk sınırları içerisinde mücadelesini vermekteyiz.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİLER

Çok fazla teknik bilgilere değinmeden mücadelemizi anlatmaya çalıştık. Bu mücadelede bize destek veren belediye başkanlarımıza, tüm siyasi parti temsilcilerine (bakan, milletvekili, belediye başkanı, il ve ilçe temsilcisi, vb), Tavas ve Kale Zaat odaları başkanlarına, TMMOB Denizli il Koordinasyon Kuruluna, Denizli Barosuna, Denizli Tabipler Odasına, sesimizi duyurmamızda destek olan tüm yerel ve ulusal basın kuruluş ve temsilcilerine, Büyük Menderes İnsiyatifine ve isimlerini sayamadığımız tüm sivil toplum kuruluşlarına, uzaktan yakından telefon ile, internet medyası aracılığı ile destek olan tüm hemşehrilerimiz ve doğaseverlere yürekten teşekkür ederiz. Desteklerinizin büyüyerek artmasını, mücadelemizde gücümüze güç katmanızı bekliyoruz. Ayrıca COVID-19 kısıtlamalarına ve yasal her türlü mevzuata uyarak yaşadığımız doğayı yerinde görmenizi tavsiye ediyoruz.

"AVDAN' DA TERMIK SANTRAL İSTEMIYORUZ!"

ÇED itiraz sürecinde olan Avdan Termik Santral Projesinin, bu süreçte iptali için sayın Cumhurbaşkanımızın, Çevre Ve Şehircilik Bakımızın, Denizli Valimizin, hemşehrimiz sayın Nihat Zeybekci’ nin, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Tavas ve Kale Belediye Başkanlarımızın, bölgemiz milletvekillerinin, siyasetçilerinin, akademisyenlerinin, aydınlarının, sivil toplum kuruluşlarının, toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın bizleri mücadelemizde yalnız bırakmayacaklarını biliyor ve desteklerini bekliyoruz. Siyaset üstü mücadelemizin hukuk sınırları içerisinde Avdan Termik Santral Projesinin tamamen yürürlükten kaldırıldığı güne kadar ayni azim ve kararlılıkla süreceğini tüm kamuoyunun bilgisine sunarız.”

ORTAK AÇIKLAMADA İMZASI OLANLAR

Avdan termik Santrali projesinin hayata geçirilmemesi için yapılan ortak açıklamada imzası bulunan oda başkanları ve muhtarlar şöyle:

Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, Narlı Mahallesi Muhtarı ramazan Cinbaş, Adamharmanı Mahallesi Muhtarı Hanzala Tunalı, Gömbaşı Mahallesi Muhtarı Dursun Opan, Kırköy mahallesi Muhtarı Hasan Abır, Denizoluğu Mahallesi Muhtarı İshak Harktı, kayapınarı Mahallesi Muhtarı Fevzi Ahilik, Gökçeler Mahallesi Muhtarı Halil İnesi, Akıncılar Mahallesi Muhtarı hasan Karaıslı, Yeşilköy Mahallesi Muhtarı Rahmi Köken, Yahşiler Mahallesi Muhtarı Yılmaz Çıplak, Sofular Mahallesi Muhtarı Sunay Sulakçı, Esecik Mahallesi MuhtarıMehmet Tunçkın, Çalıköy Mahallesi Muhtarı Raşit Anaz, Karahisar Mahallesi Muhtarı İbrahim Canekiz, Altınova Mahallesi Muhtarı Bekir Kana, Kurbağalık Mahallesi Muhtarı Ahmet Önkol ve Güzelköy Mahallesi Muhtarı Halil Fırlayış ile Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu, Kale Ziraat Odası Başkanı Halil Saygun.