Restore edilen 137 yıllık Belenardıç Camisi yeniden ibadete açıldı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. PAMUKKALE
  8. /
  9. Restore edilen 137 yıllık Belenardıç...

Restore edilen 137 yıllık Belenardıç Camisi yeniden ibadete açıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Ekim 2021 Cuma - 17:38Güncelleme: 8 Ekim 2021 Cuma - 18:15
Restore edilen  137 yıllık Belenardıç Camisi yeniden ibadete açıldı

Pamukkale Belediyesince restore ettirilen 137 yıllık Belenardıç Camisi, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı.

Belenardıç Mahallesi’ndeki hizmetlerin toplu açılış törenini gerçekleştirildi. Açılış törenine AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör, AK Parti Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Gökbel, MHP Pamukkale İlçe Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Denizli Müftüsü Mehmet Aşık, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Turhan Veli Akyol, Pamukkale Belediyesi meclis üyeleri, Belenardıç Muhtarı Mehmet Erzen ve vatandaşlar katıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, törende yaptığı konuşmada, “Belenardıç Camisi 1884 yılında atalarımız tarafından birçok güzel özellikle yapılmış bir camimiz. Bu camimiz geleceğe ışık tutacak bir eser. Pamukkale Belediyemizin kıymetli Başkanı Avni Örki, bu önemli eseri yeniden restore ettirerek halkımıza sundu. Allah kendisinden ve emeği geçen herkesten razı olsun. Belenardıç’ın geleceği bu günden daha güzel olsun diye hem Pamukkale Belediyemiz hem de Büyükşehir Belediyemiz tüm imkanlarını seferber ediyor. Bizler de gereken ne varsa yapmaya devam edeceğiz. Bir kez daha Belenardıç mahallemize yapılan hizmetlerin hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, Belenardıç Mahallesi’nde gerçekleştirilen çalışmaların hayırlı olmasını dileyerek, “Pamukkalemizde hizmet destanı artarak devam ediyor. Pamukkale Belediye Başkanımız Avni Örki, bu tarihi camide restorasyonu yaparak önemli bir hizmet yapmış oldu. Ecdadımızın 137 yıl önce yaptığı cami bugün aslı korunarak yeniden hayat buldu. Bu sayede atalarımızın emanetlerini geleceğe aktarıyoruz. Belenardıç mahallemizde yaptığı çalışmalardan dolayı Pamukkale Belediye Başkanımız Avni Örki’ye ve ekibine teşekkür ediyorum. Tarihi Belenardıç Cami restorasyonu başta olmak üzere mahalleye yapılan çalışmaların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut da camilerin İslam’ın mesajlarının insanlığa ulaştırıldığı kutsal mekanlar olduğunu kaydererek, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki’ye ve ekibine gerçekleşen çalışmalar için teşekkür etti.

Belenardıç’ın kadim topraklar olarak adlandırılacak nitelikte olduğunu belirten Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki de şunları söyledi:

“Burada 1530 yılında atalarımızın yaşadığına dair izler var. Burası eski adıyla Torapan köyü idi. 1954 yılında da Belenardıç olarak isimlendirilmiş. Buradaki tarihi cami de Torapan Cami olarak biliniyordu. Bu tarihi camiye girince kendimizi atalarımızın bir başka mirası olan Ayasofya Camisi’nde gibi hissediyoruz. 1884 yılında yapılan ve türünün nadir örneklerinden olan camimizin protokolünü Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda imzalamıştık. Bir yıl sonra ise hizmete sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık 1,5 milyon TL’ye mal olan restorasyon çalışmasıyla ecdadımızın bizlere miras olarak bıraktığı bu tarihi camiyi gelecek nesillere aktarmış oluyoruz.Belenardıç’a ihtiyaç olan kapalı pazar yeri ve üst yapı çalışmalarını da bu törenle hizmete sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Her mahallemize olduğu gibi Belenardıç mahallemize de ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.”

AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör de, Pamukkale Belediyesinin güzel hizmetler sunduğunu, Belenardıç Camisi’nde yapılan çalışmalar ile ibadethanin geleceğe aktarıldığını söyleyerek,emeği geçenlere teşekkür etti.

Belenardıç Muhtarı Mehmet Erzen de, 15 senedir tarihi Belenardıç Cami’nin restorasyonu için mücadele verdiklerini dile getirerek, “Bu konuda emek veren herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki ve ekibi bu tarihi camimizi restore ederek yeniden halkın kullanımına sundu. Pamukkale Belediyesi Kapalı Pazar yeri, beton kilit parke taşı gibi birçok hizmeti de halkımıza kavuşturdu. Allah emek veren herkesten razı olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların, ardından İl Müftüsü Mehmet Aşık’ın duası ile Belenardıç Camisi, kapalı pazar yeri ve üst yapı hizmetlerinin açılışı, protokol üyeleri tarafından yapıldı.

BELENARDIÇ CAMİSİ

1884 yılında inşa edilen Belenardıç Camisi, zamanla yıprandı, duvarları hasar gördü. Pamukkale Belediyesi, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan alınan rölöve, restitüsyon ve restorasyon izinleri kapsamında restorasyon çalışması başlattı. Yaklaşık bir yıl süren ve 1,5 milyon liraya mal olan çalışmanın ardından cami yeniden kapılarını ibadete açtı.

Bu arada, 365 bin liraya mal olan pazar yeri ile muhtar odası ve 10 bin metrekarelik kilit parke taşı döşenen sokakların açılışı da yapıldı.