Pamukkale’nin sivrisinek haritası çıkarılacak – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. PAMUKKALE
  8. /
  9. Pamukkale’nin sivrisinek haritası çıkarılacak

Pamukkale’nin sivrisinek haritası çıkarılacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Temmuz 2022 Perşembe - 14:54Güncelleme: 28 Temmuz 2022 Perşembe - 15:04
Pamukkale’nin sivrisinek haritası çıkarılacak

Pamukkale Belediyesi, insan sağlığına oldukça zararlı bir sivrisinek türü olan Asya Kaplan sivrisineğinin son yıllarda ülkemizde de görülmeye başlamasıyla birlikte yeni bir uygulama başlattı. Uygulamayla Pamukkale ilçesinin sivrisinek haritası çıkarılacak ve aynı zamanda Asya kaplan sivrisineğine karşı mücadele yönetim ve eylem planı hazırlanacak.

Pamukkale Belediyesi, ilçe genelindeki sivrisinek türlerini belirleyerek, yürütülecek mücadelede daha etkin yöntemler kullanacak. Pamukkale Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklı olarak ülkemizde de görülmeye başlayan ve dang humması, zika virüsü, gibi hastalıkları taşıma potansiyeline sahip Asya kaplan sivrisineğine karşı mücadele yönetim ve eylem planı hazırlığına başladı.

Saha çalışmalarının ilk aşaması olarak belirli noktalarda özel sivrisinek tuzakları kuruldu. Tüm ilçe genelinde yapılacak özel tuzaklama çalışması ile sivrisinek türleri belirlenecek. Ardından, bu sivrisinek türlerine özgü ve biyolojik sivrisinek larva mücadele çalışmaları yürütülecek.

61 MAHALLEDE ÇALIŞMA

Biyolojik sivrisinek mücadelesi alanında uzman isimlerden Tuğçe Güleryüz Ercan, Pamukkale Belediyesi ile yaptıkları çalışmaları anlattı. Yürütülen çalışmada 61 mahallede sivrisinek türlerinin belirleneceğini belirten Ercan, şunları kaydetti:

“Bu amaçla özel tuzakları riskli noktalara yerleştirdik. Bu şekilde çalışmalarımız tüm ilçe genelinde devam edecek. Kurduğumuz özel sivrisinek tuzakları ile Pamukkale’de hangi bölgede, hangi ortamda hangi tür sivrisinek türleri var. Nerelerde yaygınlaşıyor, nerelerde daha çok bulunmayı tercih ediyorlar, onu belirleyeceğiz. Kısacası, ilçedeki sivrisinek haritasını çıkartacağız. Bu çalışmanın bir amacı da doğru şekilde biyolojik sivrisinek larva mücadelesini yaygınlaştırmak ve geliştirmek olacak. Hedefimiz uçmadan yani hastalık taşıdığı hale gelmeden sivrisinekleri larva aşamasında biyolojik ajanlarla durdurmak.”

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ

Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle sıkça görülmeye başlayan Asya kaplan sivrisineği insan sağlığı açısından oldukça zararlı olan bu tür. Chikungunya, Dang, Sarıhumma ve Zika gibi hastalıkları bulaştırabiliyor. İstilacı Aedes türü sinekler gündüz sokabiliyor ve rahatsızlık yaratıyorlar.