Pamukkale’de Kekik ve Lavanta Festivali – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. PAMUKKALE
  8. /
  9. Pamukkale’de Kekik ve Lavanta Festivali

Pamukkale’de Kekik ve Lavanta Festivali

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Temmuz 2022 Pazar - 11:53Güncelleme: 3 Temmuz 2022 Pazar - 11:53
Pamukkale’de Kekik ve Lavanta Festivali

Pamukkale Belediyesi, üretiminin merkezi Gözler’de festival düzenledi. İlçenin en uzak mahallelerinden olan Gözler, Kekik ve Lavanta Festivali ile şenlendi.

Gözler Mahallesi’nde düzenlenen "Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali" dün başladı. Festivalin açılış programına Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyup Yeşil, AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu, AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör, AK Parti Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Gökbel, MHP Pamukkale İlçe Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve vatandaşlar katıldı.

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, festivalin açılış konuşmasında, dünyanın kekik ihtiyacının nerdeyse tamamının Denizli'den karşılandığını, ancak bu ürünün farklı illerin adıyla tanındığını belirtti. Örki, şöyle devam etti:

“Biz bu konuda önemli bir adım atarak burada verilen emek ve alın terinin boşa gitmemesi için 'Denizli kekiği’ adının tescilini aldık. Bundan sonra kekik denince akla ‘Denizli kekiği’ gelecek. Kekiğin tüm dünyaya bu isimle satılması çok önemli. Pamukkalemizdeki 61 mahallemizin 19'unda kekik, ada çayı ve lavanta üretimi yapılıyor. Denizli denince ayva ve nar da akıllara geliyor. Denizli olarak her konuda olduğu gibi bu konuda zirvede yer almanın gururunu yaşıyoruz. Kekik ve lavanta konusunda farkındalık oluşturmak için festival düzenledik. Burada emek veren üreticilerimizin farklı bir gün geçirmelerini de istedik. Katılan herkese teşekkür ediyorum.”

Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu ise “Burada kekik ve lavanta üretimi yapılıyor. Pamukkale Belediyesi hem ürünün tescili için hem de festival düzenleyerek kekiğin tanıtımı için çok önemli işler yaptı. Bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da daha önce bu bölgede tütün ekimi yapıldığını hatırlatarak, “Sonra kekik, ada çayı ve lavanta gibi iyi virüs olarak tanımlanabilecek ürünler üretilmeye başlandı. Burada üretilen ürünler insanlara sağlık veriyor. Amacımız bu festivalle hem tanıtım hem de bu bölgeyi turizme kazandırmak. Bu konuda Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök ise festivalin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin en büyük kekik üretim bölgesi burası. Bu coğrafyadan 60 ülkeye kekik gönderiliyor. Burada katma değeri yüksek kekik, lavanta ve ada çayı üretilerek ekonomik gelişimde sağlanıyor. Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki’ye böylesine önemli bir festival organize ettiği için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali kapsamında “En iyi Kekik Üreticisi Yarışması” yapıldı. Değerlendirme sonunda birinciliği Uzunpınar Mahallesi’nden Gülay Kabalak elde ederken, Güzelpınar Mahallesi’nden Muhittin Sevim ikinci ve Gözler Mahallesi’nde Emir Kılıç üçüncü oldu.

Uzunpınar Mahalesi’nden Sevilay Akbaba ve Kurtluca Mahallesi’nden Özkan Hazer’e ise jüri özel ödülüne layık görüldü.

Kekik ve Lavanta Festivali kapsamında Pamukkale Belediyesi’nin el emeği ürünler sergisi, yöresel ürün stantları ile çocuklar için eğlence alanları yer aldı ve konserler düzenlendi.