Pamukkale’de bitkisel ve hayvansal atıklar gübreye dönüşecek – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. PAMUKKALE
  8. /
  9. Pamukkale’de bitkisel ve hayvansal atıklar gübreye...

Pamukkale’de bitkisel ve hayvansal atıklar gübreye dönüşecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Şubat 2022 Salı - 16:17Güncelleme: 1 Şubat 2022 Salı - 16:21
Pamukkale’de bitkisel ve hayvansal atıklar gübreye dönüşecek

Pamukkale Belediyesi, ilçede toplanacak bitkisel ve hayvansal atıkları kompost gübre tesisinde işleyecek. Bu çalışmayla yılda yaklaşık 2 milyon TL tasarruf sağlanacağı belirtildi.

“İyi tarım uygulamaları” konusunda çalışmalar yapan Pamukkale Belediyesi, bu çerçevede kompost gübre tesisi kuracak. Eldenizli Mahallesi’nde 25 bin metrekarelik alanda kurulacak tesisle ilgili ihale gerçekleşti. Proje kapsamında Atık Bertarafı ve Kompost Gübre Tesisi adıyla hizmet verecek olan tesisin ilk adımı atılmış oldu.

Yeşil alanlarda, park ve bahçelerde dökülen ağaç yaprakları, biçilen çimler, saman ve silaj atıkları, büyükbaş ve kümes hayvanlarından çıkan hayvansal dışkı ve atıklar, her nevi organik atıklar ve tarla atıkları tesiste işlenerek kompost gübre elde edilecek.

2 MİLYON TL TASARRUF EDİLECEK

Pamukkale Belediyesi ilçe genelinde bulunan parklarda yılda ortalama 30 ton kimyasal gübre kullanırken, yıllık 2 milyon lira harcama yapıyordu. Bu tesisin hayata geçmesiyle birlikte ortaya çıkacak olan kompost gübreyi kullanacak Pamukkale Belediyesi yılda yaklaşık 2 milyon lira tasarruf sağlamış olacak.

Ayrıca iklim değişikliği ile mücadele konusuna da destek sağlayacak olan uygulama ile ilçedeki yeşil alanlarda kompost gübre kulllanımı nedeniyle su sarfiyatı da azalacak. Yeşil atıklar ve hayvansal atıkların bu proje ile bertaraf edilmesi nedeniyle Pamukkale ilçesinde kara sinek ve sivrisinekle de doğal yolla mücadele edilmiş olacak.

“GELECEĞE DAHA GÜZEL BİR PAMUKKALE BIRAKACAĞIZ”

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, çevre konusunda hassas olduklarını, bu konuda önemli çalışmalara imza attıklarını, bunlardan birisin de kompost gübre tesisi olacağını belirtti. Örki, şunları kaydetti:

“Seçimlerden önce iyi tarım uygulamalarına yönelik vaatlerimiz vardı. Bu proje de onlardan biri. İlçe genelinde parklarda bahçelerde dökülen yapraklar ve hayvansal atıklar Eldenizli mahallemizde kurulacak olan tesiste işlenerek kompost gübre haline gelecek. Kompost gübre kimyasal gübreye oranla çevreyi korumak adına çok önemli. Ortaya çıkacak olan kompost gübreyi parklarımız başta olmak üzere ilçemizdeki tüm yeşil alanlarımızda kullanacağız. Kompost gübre kullandığımızda su sarfiyatında da önemli bir tasarruf elde edeceğiz. Yılda 2 milyon TL’ye yakın tasarrufu da kimyasal gübre almadığımız için sağlayacağız. Bu projemizle hem çevresel hem de ekonomik kazanımlarımız çok daha fazla olacak. Pamukkale Belediyesi olarak hedefimiz geleceğe daha güzel bir ilçe bırakmak. Bunun da en güzel yolu doğayı korumakla olacak. Bu bilinçle çalışmalarımıza devam ediyoruz.”