Zeybekci’nin şirketinden 4 kat yapılaşma talebi – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. PAMUKKALE
  8. /
  9. Zeybekci’nin şirketinden 4 kat yapılaşma talebi

Zeybekci’nin şirketinden 4 kat yapılaşma talebi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Kasım 2020 Perşembe - 20:51Güncelleme: 12 Kasım 2020 Perşembe - 20:53
Zeybekci’nin şirketinden 4 kat yapılaşma talebi

Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Turkuaz Motorlu Araçlar Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, Pamukkale ilçesinde “eğitim alanı”ndan çıkarılarak “ticari alana” dönüştürülen arsa için yeni bir imar planı değişikliği daha istedi. İstek bu kez kat artırımıyla ilgili. Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edildiği takdirde söz konusu arsaya 4 kat yapılaşma izni verilmiş olacak.

Turkuaz Motorlu Araçlar Ticaret ve Sanayi AŞ, Eskihisar Mahallesi Merdanlarkırı mevkisinde yer alan M22a-18d-4b pafta, 2359 parselde kayıtlı 2 bin 785 m² arsada yeni bir imar planı değişikliği talep etti. Büyükşehir belediye Meclisinin 17.2.2020 tarih ve 157 sayılı kararıyla “eğitim alanı” olmaktan çıkarılıp “ticari alana” dönüştürülen söz konusu parselde kat artırımı istendi.

ARSANIN SEYİR DEFTERİ

Denizli’de siyasetin en sıcak gündem maddesi haline gelen arsanın ilginç bir seyir defteri var. 1996’den bu yılın şubat ayına kadar geçen 24 yılda arsayla ilgili üç farkı imar planı değişikliği yapıldığı görülmekte.

1- Bugün Turkuaz Motorlu Araçlar Ticaret ve Sanayi AŞ’ye ait olan arsayla ilgili alınan ilk kararın tarihi 1996. Denizli Belediye Meclisinin 28.6.1996 tarihli kararıyla "konut dışı kentsel çalışma alanı" olarak planlanmış.

2- Denizli Belediye Meclisinin 11.1.2011 tarih ve 75 sayılı kararıyla onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile arsa bu kez "eğitim alanı"na dönüştürülmüş.

3- Arsa için bitmeyen imar planı değişikliklerine bu yıl bir yenisi daha eklendi. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.2.2020 tarih ve 157 sayılı kararıyla arsa “eğitim alanı” olmaktan çıkarılıp, “ticari alana” dönüştürüldü.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN “EMSAL ALAN” VURGUSUNA RAĞMEN...

Bu değişikliğin Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığından 20.6.2019 tarih ve E11808360 sayılı yazısında belirtilen “kaldırılan eğitim alanına karşılık hizmet ettiği bölge içerisinde eşit yüzölçümüne sahip eğitim alanının ayrılması gerektiği” görüşüne rağmen gerçekleştiği ortaya çıktı.

GEREKÇE “9 YIL GEÇTİ, KAMULAŞTIRMA YAPILMADI” ŞEKLİNDE

İmar planı değişikliğiyle ilgili talepte, konut dışı kentsel çalışma alanından eğitim alanına dönüştürülen arsayla ilgili üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen kamulaştırma yapılmadığı, kısıtlılık halinin devam etmesinin parsel sahiplerine hak mağduriyeti yaşattığı savunuldu.

PAMUKKALE BELEDİYE MECLİSİNDEN GEÇTİ

Söz konusu arsada istenen imar planı değişikliğiyle, emsal inşaat yoğunluğu 0.25’den 1.0’e çıkarılmak isteniyor. Kat yüksekliğini 4 kat artıracak bu talep, önce Pamukkale Belediye Meclisi İmar Komisyonunda ele alındı. Komisyonda talep, Bülent Taylan Kaplan (CHP) ve Bilal Güner'in (İYİ Parti) muhalefet şerhine karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

KARACA’DAN ZOLAN VE MECLİS ÜYELERİNE ÇAĞRI

Öte yandan konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Eskihisar Mahallesi Merdanlarkırı mevkisindeki arsayla ilgili imar planı değişikliklerine dikkat çekerek, “Bu alan her ne hikmetse eğitim alanına çevrildikten sonra Nihat Zeybekci’ye ait Turkuaz Motorlu Araçlar Tic. ve San. AŞ tarafından satın alınmıştır. Bununla da yetinilmemiş, bu kez inşaat yoğunluğu 0,25 emsal iken İmar Komisyonunun 9 Kasım 2020 tarihli kararıyla 1 emsale çıkartılmıştır. Tam 4 kat inşaat yoğunluğu artışı ile Nihat Zeybekci’ye ikinci kez imar rantı katmerlendirilerek hediye edilmiştir” ifadelerini kullandı

Söz konusu talebin Büyükşehir Belediyesi Meclisinin kasım ayı toplantısında görüşüleceğini öne süren Karaca, sözlerine şunları ilave etti:

“AKP’li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, daha ne kadar Zeybekci’ye imar kıyağı geçmeyi sürdürecektir? Ranta geçit vermemek için CHP olarak itirazlarımızı kamuoyuyla paylaşıyor, 9 Kasım 2020’de İmar Komisyonu’nda görüşülen ve kasım ayı içerisinde Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine gelmesi beklenen imarlı ranta geçit vermemeleri için Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve meclis üyelerine çağrımızı yapıyoruz: Denizli halkı için görevinizi yapın, Denizli’nin hakkını ranta kurban etmeyin.”