Belenardıç Camisi’ne ziyaretler başladı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. PAMUKKALE
  8. /
  9. Belenardıç Camisi’ne ziyaretler başladı

Belenardıç Camisi’ne ziyaretler başladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Nisan 2022 Cuma - 14:38Güncelleme: 15 Nisan 2022 Cuma - 14:39
Belenardıç Camisi’ne ziyaretler başladı

Pamukkale Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılan 138 yıllık Belenardıç Camisi’ne ziyaretler başladı.

Pamukkale Belediyesi, yıl 1884 yılında inşa edilen Tarihi Belenardıç Camisi’ni restore ettirmişti. Bir yıl süren çalışmanın ardından ibadete açılan tarihi cami, Denizli’ye gelen konuklar tarafından da ziyaret edilmeye başlandı.

İLK KAFİLE BELENARDIÇ’TA

Belenardıç Camisine gelen ilk kafileyi Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Sevgi ile Belenardıç Mahalle Muhtarı Mehmet Erzen karşıladı. Camiyle ilgili bilgi veren Sevgi, “İlçemizin Belenardıç mahallesinde bulunan tarihi Belenardıç Camisi, kare planlı bir camimizdir. Malzemelerimiz ahşap destekli, ahşap tavanlıdır. Kitabelerden anladığımız kadarıyla 1884 yılında yapılmıştır. Biz Pamukkale Belediyesi olarak Cami’mizin restorasyonuna 2020 yılında başladık ve 1 yıl gibi kısa bir zamanda burayı kültür turlarında da kullanılmak üzere camimizi turizme kazandırdık. İlçe sınırlarımız içerisinde 2 boyalı camimiz var. Birisi Belenardıç diğeri Akköy’de. Denizli genelinde de bu özellikte 15 tane tarihi cami mevcut. İnşallah diğer camilerimiz de önümüzdeki yıllarda restorasyon işlemi yapılarak kültür turizmine kazandırılacak” dedi.

Belenardıç Mahalle Muhtarı Mehmet Erzen ise, caminin restorasyonu sonrasında ziyaretçilerin gelmeye başladığını söyleyerek, “Camimiz restore edildikten sonra turlar ziyarete gelmeye başladı. Tarihi Belenardıç Camisi 1884 yılında Halil Ağa isimli bir vatandaş tarafından yapılmış. Tavan kısmının işçiliği, ahşap kısımları ve işlemeleri çok güzel. İçerisinde cennet, cehennem tasvirleri, halifelerin isimleri gibi işlemeler var. Geçen yıl açılışı yapılan camimiz artık turistleri ağırlamaya başladı. Camimizin restorayonu için Pamukkale Belediye Başkanımız Avni Örki’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ZİYARETÇİLERDEN DEĞERLENDİRME

İstanbul’dan gelen Afife Beşik, Denizli gezisinde ilk ziyareti Belenardıç Camisi’ne yaptıklarını, içeride farklı bir kalem işçiliği gördüğünü, teraziye yer verilmesini, cennetin ve cehennemin betimlenmesi ilk defa gördüğünü söyledi.

Dilek ve Yaman Şınlak çifti de, geziye İzmir’den katıldıklarını belirterek, çok şirin ve güzel bir camiyle karşılaştıklarını, kullanılan boyaların, kalem işçiliğinin çok başarılı olduğunu ifade etti.

GURUR DUYUYORUZ

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki de, ilçe turizmine katkı sunan bir projeye imza atmanın gururunu yaşadıklarını kaydederek, “Pamukkale Belediyesi olarak ilçemizin turizm potansiyelini her açıdan genişletmeye devam ediyoruz. Şifalı hem beyaz hem de kırmızı suyumuzun yanında eşsiz bir tarihi güzelliği bulunan Pamukkalemizin her bir değerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Belenardıç Camisi de yapısal özellikleri ve iç duvarlarındaki kalem işi süslemeleri ile tarihsel bir değeri bulunmaktaydı. Pamukkale Belediyesi olarak bu camimizin geleceğe taşınması adına restorasyon çalışmalarımızı gerçekleştirdik. İlçemizin her bir noktasında tüm değerlerimize sahip çıktık, çıkmaya da devam ediyoruz. Yaptığımız çalışmalarla amacımız hem bölge hem de ülke turizmimize değer katabilmek” ifadelerini kullandı.