Merkezefendi Belediyesine 330 milyon liralık ek bütçe – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. MERKEZEFENDİ
  8. /
  9. Merkezefendi Belediyesine 330 milyon liralık ek...

Merkezefendi Belediyesine 330 milyon liralık ek bütçe

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 4 Eylül 2023 Pazartesi - 20:29Güncelleme: 4 Eylül 2023 Pazartesi - 20:35
Merkezefendi Belediyesine 330 milyon liralık ek bütçe

Merkezefendi Belediyesine 330 milyon liralık ek bütçe hazırlandı. Bütçe, AK Parti ve MHP’nin hayır oylarına karşı CHP ve İYİ Partili üyelerin evet oylarıyla kabul edildi. Bütçenin görüşüldüğü sırada AK Parti Grup Başkanvekili Yavuz Aki’nin eleştirilerine yanıt veren Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “İşimiz inşallaha kaldı” dedi.

Merkezefendi Belediye Meclisi eylül ayı toplantılarının ikinci oturumu yapıldı. Toplantıda öne çıkan gündem maddesi 330 milyon liralık ek bütçe talebi oldu. Plan ve Bütçe Komisyonu raporunda, 800 milyon lira gelir, 950 milyon lira gider olarak hazırlanan 2023 bütçesinin yetersiz geleceği belirtilerek, ek bütçe yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Ek bütçe için bina vergisinden 15 milyon, arsa vergisinden 10 milyon, iş yerleri elektrik tüketim vergisinden 25 milyon, merkezi idare vergi gelirlerinden alınan paydan 130 milyon TL olmak üzere toplam 180 milyon TL ek gelir oluşturulduğu, ayrıca 75 milyon TL’si İller Bankasından, 75 milyon TL’si diğer bankalardan olmak üzere toplam 150 milyon TL iç borçlanma öngörüldüğü de kaydedildi.

AKİ: GERÇEKÇİ BULMUYORUZ

AK Parti Grup Başkanvekili Yavuz Aki, bütçede gösterilen kalemlerin gerçekleşmelerini gerçekçi bulmadıklarını, bütçede 2023 yılı gelirlerinin 800 milyon lira tahmin edildiğini, Merkezefendi Belediyesinin web sitesinde yayınlanan 2023 yılı kurumsal mali durum ve beklentiler raporunda ise 6 aylık bütçe gelirlerinin 386 milyon olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Buradan yola çıkarsak şu anda sunduğunuz ek bütçeye mi inanacağız, yoksa web sitesinde yayınlanan rakamlara mı inanacağız? 800 milyonluk rakamı gerçekleşmesini olası görmüyoruz. İller Bankasından gelecek pay olarak 130 milyon lira öngörüyorsunuz. 2023 yılı için oluşturulan toplam rakam 350 milyon liraydı. İller Bankasından aylık 30 milyon lira beklerken 60 milyon lira mı gelecek?”

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın bu sözlere, “İnşallah, bekliyoruz” yanıtını vermesi üzerine Aki, “İnşallahla mı bütçe yapacağız? O halde bütçeyi yapalım, hep beraber inşallah diyelim, dua edelim. Böyle bütçe hazırlanmaz. Bütçeyle ilgili alacağımız karar onay için Büyükşehir belediye Meclisine gidiyor. Orada Merkezefendi Belediyesinin komik duruma düşeceğini düşünüyorum. Bu yüzden de ret oyu vereceğimizi açıklıyoruz” dedi.

DOĞAN: YARINI ÖNGÖREMİYORUZ, O NEDENLE İŞİMİZ İNŞALLAHA KALDI

Aki’ye yanıt veren Doğan ise, ilk defa ek bütçe yapmadıklarını, Türkiye’de ilk defa ek bütçe yapan belediyenin Merkezefendi olduğu gibi bir yaklaşım gösterildiğini kaydederek, “Ha ‘inşallah’ dedim, Yavuz Bey Türkiye’de işimiz inşallaha kaldı. Çünkü biz yarın sabah uyandığımızda akaryakıt fiyatının ne olacağını bilmiyoruz, öngöremiyoruz. Hani bizim bütçemizi eleştiriyorsunuz ya... Geçen sene bu dönemde benzin fiyatı 19 liraymış, şimdi kaç lira? 38 lira. Siz de bunu öngörebilseydiniz çok iyi olurdu. Çalışma arkadaşlarımızın hakkıdır ücrete gelen zamlar... İnşaat işleri benzine gelen her zamdan etkileniyor. Yoğun şekilde asfalt çalışmamız var. O yüzden işimiz Türkiye’de inşallaha kaldı. Umut ediyorum ki akılla, bilimle yönetilmeye bir an önce başlarız” diye konuştu.

Ek bütçenin ne yapıldığını ayrıntılarıyla anlatan Doğan, “Niye inşallah dedim? İller Bankasından, Çevre Şehircilik bakanlığından haydi sürpriz yüzde 51 kestik demeseler bizde inşallah, maşallah demeyiz. Maalesef bu durumu düşüyor, söylemek zorunda kalıyoruz. Türkiye’deki enflasyon sarmalı, alım gücünün düşmesi, hayat pahalılığı ve öngörülemeyen yönetim şekliyle birlikte bizler de 2022 yılının eylül-ekim ayında yaptığımız bütçeyi revize etmek zorunda kaldık. Bütçeyi yaptığımız 2022 yılından bugüne Türkiye’de neler oldu? Hayat pahalılığı nereye geldi? Alım gücü ne kadar düştü? Ücretlere, akaryakıta gelen zam, mal ve hizmet alımlarına gelen zam... Bunları siz de biliyorsunuz. Biz de bu anlamda bütçemizi revize etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Doğan, ek bütçedeki ana kalemi belediye çalışanlarının ücretleri ile EYT’lilere yapılacak ödemelerin oluşturduğunu anlatan Doğan, “Ekim ayında bu bütçeyi yaparken EYT’nin çıkacağı belli miydi? Belli değildi. Müdürlüklerimizin ödeneklerinde bunun karşılığı yok, onu koyuyoruz. Keşke her şey planlı programlı olsaydı ülkede EYT’nin çıkacağını bilseydik, bu kadar artışın olacağını bilseydik de bütçeyi şartlara uygun yapsaydık” dedi.

EK BÜTÇE ÜSTYAPI TARTIŞMASINA DÖNÜŞTÜ

AK Partili Aki’nin yeniden söz alıp Doğan’a yanıt vermesi ve Sümer Mahallesi’ndeki üstyapı çalışmalarını gündeme getirmesi tartışmaya yol açtı. İşte o anlarda konuşulanlar:

AKİ: Ya konuşmalarımı anlamadınız ya da yanlış aktarıyorsunuz. Biz ek bütçe yapmayalım demedik, ek bütçeye karşıyız demedik. Ek bütçenin bazı kalemlerini olası görmüyoruz. Hep beraber bunu düzeltelim diyoruz. İnşallah ile başladınız, Sümer Mahallesi’nde yaşayanlar da inşallah bugün yağmur yağmaz diye dua ediyor. Cumartesi günü üstyapısı yapılan yerlerdeki evleri su bastı, haberiniz var mı?

DOĞAN: O yağmur suyuyla ilgili bir şey

AKİ: Haberiniz var mı sayın Başkan?

DOĞAN: Herhalde, olmaz mı?

AKİ: Belediyeden kimse yoktu orada.

DOĞAN: Hepimiz oradaydık, siz görmek istediğinizi görmüşsünüz.

AKİ: Biz nerede olduğunuzu biliyoruz.

DOĞAN: Bir dakika, neredeymişim ben? Ne demek o?

AKİ: Orada değildiniz.

DOĞAN: Nerede olduğumu bildiğinizi söylediniz. Söyleyin neredeymişim ben. Benim olduğum yeri biliyormuşsunuz.

AKİ: Vatandaşlar beni arıyor.

DOĞAN: Bakın nerede olduğunuz biliyorum dediniz. Ben neredeymişim?

AKİ: Orada değildiniz.

DOĞAN: O zaman orada değildiniz diyeceksiniz. Nerede olduğunuzu biliyorum demek farklı bir anlam taşır.

AKİ: Orada değildiniz sayın Başkan. Oradaki vatandaşlar inşallah yağmur yağmaz, evlerimizi su basmaz diye dua ediyor. Yapılan üstyapılarda problem var, yollarda çökmeler var. Bu benim tespitim. Sosyal medyamda da paylaştım, yapılan üstyapılar kalitesiz. Merkezefendi’nin bir mahallesine yakışmayacak üstyapı çalışması yapılıyor. Yolun alt tarafı başka, üst tarafı başka.

DOĞAN: Konu amacından çıktı. Sümer’e geldiğinize göre anlaşılmıştır. Bu harcamaları tek başına Şeniz Doğan yapmıyor, müdürlerimizle birlikte yapıyoruz. Yarattığınız kötü ekonomik koşullardan kaynaklanıyor. Bir ek bütçe hazırladık. Konuyu yanlış anladığım, bir yere çekmek istediğim yok. Bir defa hiçbir meclis üyesine yolun altı, yolun üstü diye ayırım yapmak yakışmıyor. Sevindik’te de aynı üstyapıyı yaptık.

Bana neredeydiniz dediğiniz gün ben Sevindik’teydim. DESKİ’den kaynaklı bir sıkıntı var. Yine Sümer ile ilgili dediğiniz, geçen yağışta paylaştığınız yer DESKİ’nin hattı patlayınca asfaltı kaldırdı. Bunu DESKİ’ye de sorabilirsiniz.

Yolun altı, yolun üstü. Biz ilk yapısal projemizi Sevindik’e yaptık, kreş yaptık. Sümer’e bir düğün salonu, toplanma merkezi kazandırdık. Yine Sevindik’in üst yapısını yaptık. Kadın yaşam merkezlerimiz var. Madde bağımlılarının kol gezdiği Sevindik Vadi Park’ta her gün düğün yapılıyor. Bunları da konuşalım.

Yapısal proje dediniz. Bilim merkezimizin ihalesini bir firma aldı, artan maliyetlere dayanamadı bıraktı. Gençlik Merkezimizi tamamlıyoruz, çok az kaldı bir ay içinde açılışını yapacağız inşallah. Devlet öyle bir hak verdi ki işin yüzde 12’si, 15’ine kadar feshetme hakkı tanıdı. Haklı olarak insanlar da artıştan zarar görmemek adına bundan yararlandı.

Ben şimdi size soruyorum: Her şey çok iyiydi, çok güzeldi de niye iktidar müteahhide işi feshetme hakkı verdi? Bu kurumun zararına. İş feshedildi, tekrar ihaleye çıktık. O sırada demir, beton fiyatı nereye vardı? Kurum zarar etti. Niye böyle bir hak tanıdı. Çünkü yönetemiyorsunuz. İnsanlar gırtlağına kadar borçlandı, iş çığırından çıktı.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada 330 milyon liralık ek bütçeye CHP ve İYİ Partili 21 üye evet oyu verdi. AK Parti ve MHP’li 13 üye ise ret oyu kullandı.