Merkezefendi Belediye Meclisinde LGBT’li tartışma – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. MERKEZEFENDİ
  8. /
  9. Merkezefendi Belediye Meclisinde LGBT’li tartışma

Merkezefendi Belediye Meclisinde LGBT’li tartışma

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Kasım 2022 Pazartesi - 22:01Güncelleme: 7 Kasım 2022 Pazartesi - 22:01
Merkezefendi Belediye Meclisinde LGBT’li tartışma

Denizli’de, Merkezefendi Belediye Meclisinin toplantısında LGBT tartışması yaşandı. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi Yönetmeliği”nin görüşüldüğü toplantıda muhalefetin eleştirilerine Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Bir kereden bir şey olmaz dediğinde siz ne yaptınız?” diye sordu. Yönetmelik, AK Parti, MHP ve bir bağımsız üyenin toplam 15 oyuyla reddedildi.

Merkezefendi Belediyesinin kasım ayı toplantısının gündeminde yer alan maddelerde birisi de “Şehit Yakınları ve Gaziler Birimi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ve Sanat Eserleri Değerlendirme Komisyonu Yönetmeliği” idi. Ancak, bu maddenin görüşülmesi LGBT tartışmasına dönüştü.

İdari İşler Komisyonunda ele alınmasının ardırdan bir çekimser, iki kabul ve iki ret oyuyla meclis gündemine gelen yönetmeliğe şerh koyan MHP’li Hasan Kurşuncu, gerekçesini “Toplumsal cinsiyet eşitliği garabet ve temelsiz bir şeydir. Toplumun hepsi kadın ve erkekten mi oluşacak? Yoksa üçüncü bir cins mi üretilecek?” şeklindeki soruyla açıkladı.

KURŞUNCU: DEZAVANTAJLI GRUPLAR TABİRİNİN UCU ÇOK AÇIKTIR

Yönetmelikteki dezavantajlı gruplardan LGBT bireylerin kastedildiğini öne süren Kurşuncu, “Dezavantajlı gruplar tabirinin ucu çok açıktır. Nereye çekersen oraya gider. Eğer burada dezavantajlı gruplar denilirken LGBT’liler kastedilmişse aldatma olur. LGBT’li insanlar ruhen ve psikolojik açıdan hastadırlar. Bu sebeple bir cinsiyet türünü de oluşturmazlar. Bunları istismar ederek kullanmak yerine bunların tedavileri için çaba harcanmalıdır” dedi.

DOĞAN: ÖN YARGILARINIZLA HAREKET EDİYORSUNUZ

Doğan ise, coronavirüs salgını döneminde ilk işten çıkarılanların kadınlar olduğunu kaydederek, “Salgın döneminde ilk işten çıkarılanların kadınlar olduğunu biliyor musunuz? İş arayan kadınların sayısının erkeklere göre daha fazla olduğunu biliyor musunuz? Biz bundan bahsediyoruz. Üç yıldır bu anlamda kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Siz bunu polemik konusu haline getirmek istiyorsunuz. Bizi bilen biliyor. Bir sizde mi var şehit ve gazi haklarını savunmak, sahip çıkmak. Benim ailemde de şehit var biliyor musunuz? Ön yargılarınızla hareket ediyorsunuz ” diye konuştu.

AKİ: LGBT GELENEKLERİ BOZAN TEHLİKELİ BİR HAREKET

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yavuz Aki “Daha önce merdivenleri rengarenk boyamıştınız. Ben de size subliminal mesaj mı verdiniz diye sormuştum. İşin perde akasının ne olduğu ortaya çıkıyor. Bu genel merkezinizin politikası. Kadınlarımızı öne sürerek, şehit ve gazileri yakınları diyerek onu maskelemeye çalışıyorsunuz ama işin aslı bu. LGBT olayı toplumları bitiren, toplumların geleneklerini bozan tehlikeli bir hareket. Bu harekete alet olmayın. Benim teklifim kurmak istediğiniz birimi geri çekerseniz diğer birim ve komisyonlara evet oyu veririz” ifadelerini kullandı.

“RENKLERLE, KADINLARLA DERDİNİZ NE?”

Aki’nin sözlerine Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun sözlerini hatırlatarak yanıt veren Doğan, “Sizin renklerle, milletin yediği ekmekle, kadınlarla derdiniz ne anlamış değilim. O zaman da çok şaşırmıştım. Renkli giyinmeyi de çok severim. Merkezefendi’ye bahar geldi diye cevaplamıştım. Millet bir kereden bir şey olmaz diyenleri de gördü. Bunları unuttunuz mu? Bu ülke bunları da gördü. O zaman ne yaptınız? Bu şekilde açıklama yaptınız mı? Siz 20 yıldır hangi kadın cinayetini engellediniz? Siz bir gecede İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiniz ve birçok kadını mağdur ettiniz. Bakan bir kereden bir şey olmaz dediğinde siz ne yaptınız Sayın Aki? Bir kadın başkan olarak sonuna kadar kadınların yanında olacağım. Buradan size siyasi malzeme çıkmaz” dedi.

YÖNETMELİK KABUL EDİLMEDİ

Konuşmaların ardından yapılan oylamada CHP’li 11 ve üç bağımsız üye evet oyu kullandı. İYİ Parti’li meclis üyelerinin çekimser kaldığı oylamada yönetmelik AKP, MHP ve bir bağımsız üyenin toplam 15 oyuyla reddedildi.