Doğan: Sahtecilik olayının ortaya çıkmasından memnunuz – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. MERKEZEFENDİ
  8. /
  9. Doğan: Sahtecilik olayının ortaya çıkmasından memnunuz

Doğan: Sahtecilik olayının ortaya çıkmasından memnunuz

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 7 Ağustos 2020 Cuma - 19:33Güncelleme: 17 Kasım 2020 Salı - 20:55
Doğan: Sahtecilik olayının ortaya çıkmasından memnunuz

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, 8 milyonluk vurun olayıyla ilgili ilk kez konuştu. Doğan, olayın ortaya çıkarılmasından memnun olduklarını belirterek, “Birkaç yıl sonra ortaya çıksaydı belki bizim üzerimize yıkılacaktı” dedi.

Medyaya “Merkezefendi Belediyesinde 8 milyon liralık vurgun iddiası” şeklinde yansıyan haberler, bugün yapılan meclis toplantısının da gündemindeydi. AK Parti Grubundan Yavuz Aki’nin “önceki dönem idarecileri hedef gösterilerek haysiyet cellatlığı yapılıyor” sözlerine yanıt veren Doğan, “Bana konuyu aydınlatma fırsatı verdiniz. Bayramdan önceki 2-3 gün öncesinde olay ortaya çıktı. İşini titizlikle yapan bir çalışma arkadaşımız bu durumu ortaya çıkardı. Bugüne kadar yaptığımız araştırmalara göre, 2014’den itibaren ilgili başkan yardımcımız ve imar müdürü gerekli araştırmaları yapıyorlar. Yıllara sari bütün dosyaları, hak edişleri, iskanları, ruhsatları tarıyorlar” dedi.

• 8 milyon liralık vurgun iddiasıyla ilgili operasyon yapıldı

“KURUMSAL ŞİFRELER DEĞİL”

Olayın ortaya çıkarılmasıyla ilgili bilgi paylaşan Doğan, “Bu iş nasıl ortaya çıktı? Kesinlikle şifrelerle, güvenlikle, kişiler verilerin elde edilmesiyle hiçbir alakası yok. Çünkü iddia edilen şifreler belediyenin kurumsal şifreleri değil. Söz konusu olan personelin kendi şifresi, kendi belirlediği şifreler. Öncelikle buna açıklık getirmek istiyorum” diyerek, şöyle devam etti:

“Üzülerek söylüyoruz ki, şu ana kadar 39 dosyada hak ediş evraklarının olmadığı ya da sahte hak ediş evraklarının olduğu tesbit edildi. Niye bizim dönemde hak ediş evrakları sahte yapıldı? Önceki dönemde bazı dosyalarda yönetim ya da ilgili arkadaşlar kimse  hak ediş evrağı istememiş. Biz dosyaları açtığımız, biz dosyalara baktığımızda, bunlar belgeli. Fakat yargıya intikal ettiği için belgeleri paylaşamıyoruz. Bizden önceki dönemde bazı dosyalarda hak ediş evrağı istenmeden iskan verilmiş, ruhsat verilmiş. Bu işi yapan ilgili yapı denetim şirketi ya da şirketleri evrakta sahteciliğe gerek duymamış. Zaten işi o şekilde yürütmüş. Ama biz Mart-2019’dan sonra göreve geldiğimizden itibaren demişiz ki sistem birbirini kontrol etmeli, bütün hak ediş evrakları getirilmeli, hak ediş evrakları tamamlandıktan sonra iskan-ruhsat verilmeli dediğimizde ilgili yapı denetim şirketleri bu şekilde bir sahteciliğe başvurarak, ilgili arkadaşların imzasını atarak, ilgili arkadaşlarımızın kaşesini kullanarak sahteciliğe başvurmuşlar ve şifreleri de çalarak bu şekilde işlemi tamamlayıp iskan ruhsatını almışlar. Bunun açıklaması bu.”

“BELKİ BİZİM ÜZERİMİZE YIKILACAKTI”

Dosyaların geçmişe dönük incelendiğini kaydeden Doğan, “Önceki dönem sonra dönem, böyle bir şeye girmek istemiyorum. Ben hukukçuyum. Olayı fark ettiğimizin ertesi günü şikayet dilekçesini verdik. Biz kendimizden eminiz. Bu olayın ortaya çıkmasından da gayet memnunuz, huzurluyuz. Eğer ki ilgili personel arkaşımız dikkatli davranmasaydı, bu bizim bilebileceğimiz bir şey değil çünkü. Belediyenin kurumsal bir şifresi değil biraz önce bahsettiğim gibi. Bu olay 1 yıl sonra, 3 yıl sonra ortaya çıksaydı belki de bizim üzerimize yıkılacaktı hiç haberimiz olmadığı halde. Sonuna kadar bu işin arkasını takip edeceğiz. Arkadaşlarımız geceleri 11-12’lere kadar arşivlerde çalışmaya devam ediyor. Önceki yönetim döneminde bazı dosyalarda hak ediş evrakları hiç istenilmemiş. Bu da suistimale yol açmıştır. Bu konudaki belgeler nettir. Savcılığa verdiğimiz dosyalar açıktır. İsimler açıktır. Bu işin nasıl yapıldığı açıktır. Eğer savcı izin verirse gidip oradan dosyaya bakabilirsiniz” ifadelerini kullandı..

“ŞİRKET 7 DEFA EL DEĞİŞTİRMİŞ”

Yavuz Aki’nin “Basına keşke bu şekilde yansısaydı” demesi üzerine Doğan, “Biz bu şekilde yaptık. Bakın arkadaşlar biz ilgili yapı denetim şirketinin araştırmasını yaptık. Bu yapı denetim şirketini kim kurmuş? Ticaret sicilden gidip baktığınızda, ki sizde bu işlerle uğraşıyorsunuz, biliyorsunuz. Kurucusu kim? Yedi defa şirket el değiştirmiş. Bir yapı denetim şirketi yedi defa niye el değiştirir? Yargıya dosyayı hazırlarken bütün envanterleri sunduk. Kaldı ki gazeteci arkadaşların hepsi ticaret sicilden bu şirketin kurucusunun kim olduğunu, kimlere devredildiğini, kaç defa el değiştirdiğini bilebilir. Bizim açıklamamız bu yöndeydi. Bu saklı gizli belge değil. Biz bu şekilde bir beyanda bulunduk, bulunmak da zorundaydık. Çünkü bu iş hem belediyemiz hem diğer yapı denetim şirketleri içinde duyuldu. Bu şekilde bir açıklama yapmasaydık yanlış anlaşılmalar olur ve bizim dönemimize ait diye anlaşılırdı bu suç” yanıtını verdi.

SAYIŞTAY VE BAKANLIĞA MERTAŞ DOSYASI

Bu konuda gerekli özeni gösterdiğini ifade eden Doğan, “Biliyorsunuz MERTAŞ ile ilgili bir dosya hazırlayıp Sayıştay’a ve İçişleri Bakanlığına gönderdiğimizi daha önce de söylemiştik. Ben bunu hiçbir zaman kamuoyuyla paylaşmadım. Çünkü orada da kararı yargı verecek. Fakat bu konu birçok kişi tarafından duyulduğu için bizim bir açıklama yapmamız gerekiyordu. Biz kimseye suç isnat etmedik. Şirketi kimin kurdu, kaç defa el değiştirdi bunları açıkladık. Bunlar zaten sır değil” diye konuştu..

“DEFTERDARLIK’DAN ÖDEME YAPILMADI YANITI”

Konuyu defterdarlığa da sorduklarını anlatan Doğan, “Bizim dönemimizde hak ediş evrakları istenmiş, iyi ki de istenmiş. Kontrol mekanizması oluşmuş böylece. Hak edişler yatırıldı mı diye Defterdarlığa sorduk, yatmamış. Bu paralar yatırılmamış. Burada belediyemizin ciddi bir zararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ciddi bir zararı var, yüzde 3 paylar yatmadığı için Maliyenin de zararı var” dedi.