Merkezefendi’de 20 dönümlük arazi yeşil alan mı kalacak imara mı açılacak? – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. MERKEZEFENDİ
  8. /
  9. Merkezefendi’de 20 dönümlük arazi yeşil alan...

Merkezefendi’de 20 dönümlük arazi yeşil alan mı kalacak imara mı açılacak?

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 9 Ağustos 2020 Pazar - 15:49Güncelleme: 31 Mart 2022 Perşembe - 17:54
Merkezefendi’de 20 dönümlük arazi yeşil alan mı kalacak imara mı açılacak?

Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde, imar planlamasında yeşil alan olarak yer alan 20 dönüm alan için değişiklik talebi yapıldı. Merkezefendi Belediye Meclisi, yarın (pazartesi) günü yapacağı toplantıda, ilk aşamada 4 parsel için talep edilen değişikliğe onay verirse, ağaçlandırma sahasının yapılaşmaya açılmasına onay verilmiş olacağı öne sürüldü.

Tapu kaydında “Merkezefendi ilçesi Bereketler Mahallesi” olarak geçse de Mehmet Akif Ersoy Mahallesi sınırları içinde yer alan 493 adadaki 2 parsel, 494 adadaki 1 parsel ve 495 adaki 1 parsel için Mehmet Özdemir tarafından imar planı değişikliği talebinde bulunuldu.

2013’TEN BU YANA AĞAÇLANDIRMA ALANI

İmar planı değişikliği istenen 4 parselin de yer aldığı bu araziyle ilgili geçmişte yapılan işleme bakıldığında, kısaca DOP olarak bilinen “düzenleme ortaklık payı” uygulamasıyla 2013 yılında “ağaçlandırılacak alan” olarak ayrıldığı görülüyor. Daha sonrasındaki tüm planlamalarda bu korunmuş.

DOP NE DEMEK

Düzenleme ortaklık payı (DOP), “Yapılacak bir imar uygulaması sırasında vatandaşların dinlenme, ulaşım, güvenlik, sosyal ve kültürel faaliyetlerini karşılamak amacıyla park, dinlenme tesisi veya karakol gibi yapıların inşası için uygun olan yerlerin özel mülkiyetten çıkarılıp kamu mülküne dönüştürülmesi” anlamına geliyor.

İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNİ İÇEREN DİLEKÇE

Yapılaşmanın yoğun şekilde arttığı bölgedeki önemli bir yeşil alan olan bu arazi için 7 yıl sonra imar planı değişikliği talep ediliyor. 493, 494 ve 495 adalardaki 4 parsel ile ilgili talep edilen plan değişikliği için Merkezefendi Belediyesine, Mehmet Özdemir adına avukatı Erol Mersin imzasıyla bir dilekçe verildiği öğrenildi. 21 Temmuz 2020 tarihli dilekçede şöyle deniliyor:

Başvurucu Mehmet Özdemir, Merkezefendi ilçesi Bereketler Mahallesi 493 ada 2 parsel,
494 ada 1 parsel ve 495 ada 1 parselde tapuya kayıtlı taşınmazların paydaşıdır.

Bahse konu taşınmazların nitelikleri 26/02/2013 tarihli ve 7324 yevmiye sayılı işlem ile imar planına uygun olarak “ağaçlandırılacak alan” şeklinde değiştirilmiştir. Taşınmazların bu niteliği daha sonra güncellenen bütün imar planlarında da korunmuştur. Son olarak 13.01.2020 tastik tarihli Merkezefendi Uygulama İmar Planı’nda da bu taşınmazlar ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmiştir.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 10. maddesinde öngörülen süre geçmiş olmasına karşın idarenizce anlaşılan taşınmazlar üzerinde herhangi bir işlem yapılmamıştır.

Açıklanan nedenlerle 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun ek-1 maddesi gereği idarenizden Denizli ili Merkezefendi ilçesi Bereketler Mahallesi 493 ada, 2 parsel, 494 ada 1 parsel ve 495 ada 1 parselde tapuya kayıtlı taşınmazların ilgili uygulama imar planına uygun olarak kamulaştırılmasını ya da mülkiyet hakkının kullanılmasına engel teşkil eden kısıtlılığı kaldıracak şekilde imar planının değiştirilmesini talep etmek gerekmiştir. Gereğinin yapılmasını dileriz.”

TALEP MECLİSE GELDİ

Yeşil alan için ayrılan 20 dönümlük arazinin geleceği Merkezefendi Belediye Meclisinin gündemine alındı. Plan ve Proje Müdürlüğünün yazısı üzerine, söz konusu talep incelenmek üzere 7 Ağustos Cuma günü yapılan meclis toplantısının gündemine alındı. Ardından da incelenmek üzere komisyona gönderildi.

Merkezefendi Belediye Meclisinin, yarın (pazartesi) yapacağı toplantıda söz konusu talebi karara bağlaması bekleniyor.