05.06.2023, Pazartesi
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇİVRİL
  8. /
  9. Çivrilli üreticilerden zirai dona karşı buzlu...

Çivrilli üreticilerden zirai dona karşı buzlu yöntem

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Nisan 2023 Pazartesi - 13:53Güncelleme: 3 Nisan 2023 Pazartesi - 13:57
Çivrilli üreticilerden zirai dona karşı buzlu yöntem

Denizli’nin Çivril ilçesinde, hava sıcaklığının geceleri -7 dereceye kadar düşmesi üzerine meyve üreticileri ağaçları dona karşı korumak adına “buz tutturma” yöntemini kullanmaya başladı.

İlçede hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altına düşmesi üzerine çiftçiler, ürünlerini korumak adına farklı yöntemler izlemeye başladı. Bazı üreticiler, bahçelerine kurdukları sulama ve mini spring sistemi ile dona karşı “buz tutturma” yöntemiyle önlem aldı.

“BİRKAÇ YILDIR UYGULANIYOR”

Söz konusu yöntemin birkaç yıldır kullanıldığını dile getiren üretici Tevfik Peker, “Bahar mevsiminde havalar ısınınca ağaçlar çiçek açıyor. Gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle oluşan don nedeniyle meyve ağaçlarının çiçekleri bundan etkileniyor. Son birkaç yıldır ağaçları ve dalları buz tutturma yöntemi yapılıyor. Bazı üretici arkadaşlar bu yöntemi Hollandalı çiftçilerden görmüş ve öğrenmiş. Burada hedef ağaçlara don olayı başlamadan belli aralıklara su vererek çiçekli dalların buz tutmasını sağlamak” dedi.

“ÇİÇEK KENDİ ISISYLA KORUNUYOR”

Haberin DevamıReklam




Yöntem sayesinde çiçeğin buz tuttuğunu, bu esnada ortaya çıkan sıcaklığın bitki ısınının sıfır derecenin altına düşmesine engel olduğunu kaydeden Peker, “Böylece ortam eksi derecelere düşse bile buz tutan çiçek kendi ısısıyla kendini korumuş oluyor” diye konuştu.

“DİKKAT EDİLMELİ”

Daha önce geleneksel yöntemler kullanıldığını aktaran Peker, şunları söyledi:

“Daha önce geleneksel yöntemlerle dondan korunurduk. Bahçe içinde saman, lastik gibi malzemeleri yakar, bazen de pervane ile ağaçlar arasında hava sirkülasyonu sağlardık. Birkaç yıl önce bu yöntemi deneyen arkadaşlar olumlu sonuç aldı ve biz de bu yıl yapmaya karar verdik. Bu yöntemde ağaçlar don olayı başlamadan hemen önce buz tutmaya başlamalı ve hava sıcaklığı 0 derecenin üstüne çıkana kadar da buz çiçek ve dal üzerinde muhafaza edilmeli. Buz tutar, dikkat edilmezse ve çiçek üzerindeki koruyucu buz tabakası erirse don olayı gerçekleşir, çiçekler kurur.”

KİMİ ÜRETİCİLER YÖNTEME TEREDDÜTLE YAKLAŞIYOR

Yöntemin yeni olduğunu ve ne kadar verimli olduğu konusunda tereddüt yaşadıklarını belirten kimi üreticiler, “Buz tutturma yeni bir yöntem. Uygulayan arkadaşlar faydalı olur düşüncesinde. İnşallah iyi olur. Ancak biz, buz tutan çiçeklerin meyve oranında düşme olacağını düşünüyoruz. Don olayına karşı biz geleneksel yöntemleri kullanıyoruz. Sezon sonunda hangi yöntemin faydalı olduğunu göreceğiz. İnşallah tüm üreticilerin ağaçları meyve verir ve emekleri korunur” değerlendirmesinde bulundu.