Cami harabeye döndü, süslemeler yok olacak – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇİVRİL
  8. /
  9. Cami harabeye döndü, süslemeler yok olacak

Cami harabeye döndü, süslemeler yok olacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Eylül 2018 Perşembe - 13:11Güncelleme: 6 Eylül 2018 Perşembe - 13:11
Cami harabeye döndü, süslemeler yok olacak

Denizli’nin Çivril ilçesinde bulunan ve içindeki süslemelerle dikkati çeken Menteş Camisi, yıkılmaya yüz tuttu.

Çivril’in Menteş Mahallesi’nde bulunan ve Osmanlı döneminde yapıldığı belirtilen ibadethane kaderine terk edildi. Menteş’e yeni bir cami yapılmasıyla duvarları kerpiç olan ve içindeki ahşap süslemeleri, özel hazırlanan boyayla yapılan figürleriyle dikkati çeken ibadethane kaderine terk edilmiş durumdu.

Mahalle sakinleri, duvar süslemeleri ve minyatürleriyle tarihi Savran ve Bayat camilerine benzetilen Mendeş Camisi’nde 1950’lili yıllara kadar ibadet yapıldığını, yeni bir caminin yapılmasıyla ibadethanenin kullanılmadığını, bunun sonucunda da duvarlarında yıkılmalar meydana geldiğini söyledi.

Caminin en son 1950’lı yıllarda boyandığını anlatan 90 yaşındaki Fatma Karaaslan, “Biz gençken bu cami kullanılıyordu. O zaman iki usta geldi, köyde yumurta ve süt toplandı. ‘Caminin duvarları boyanacak’ dediler. Cami o zaman tamir edildi. Çatısı sazlarla tamir edildi. Ondan sonra yeni cami yapıldı. Buraya gelen olmayınca cami yıkılmaya başladı” dedi.

“KORUMA ALTINA ALINMALI”

Yerel tarih araştırmacısı öğretmen Münir Sayhan, caminin süslemelerinden geç Osmanlı dönemine ait olduğunu belirterek “Mahallede yaşayan bazı yaşlılardan burada cami olduğunu duymuştum ama süslemeleri ve ahşap işçiliğinin bu kadar detaylı olduğu bir cami olduğunu tahmin etmemiştim. Ahşap ve duvar süslemelerine bakarsak Bayat ve Savran camileri ile benzerlikler var. Fakat bazı süslemeler bu camiye has. Cami geç Osmanlı dönemi mimarisi ve süslemelerine sahip. Yeni cami yapılınca atıl kalmış. Cami bakımsız kalınca yıkılmaya başlamış. Duvar süslemeleri hala canlı ama duvarlar yıkılıyor. Savran cami gibi buranın da koruma altına alınması iyi olur” diye konuştu.