Kuraklık Beylerli Gölü’nü yok etti – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇARDAK
  8. /
  9. Kuraklık Beylerli Gölü’nü yok etti

Kuraklık Beylerli Gölü’nü yok etti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Mayıs 2021 Perşembe - 11:05Güncelleme: 20 Mayıs 2021 Perşembe - 12:47
Kuraklık Beylerli Gölü’nü yok etti

Denizli'nin Çardak ilçesinde bulunan Beylerli Gölü, yetersiz yağışlar sebebiyle tamamen kurudu. Bir zamanlar göçmen kuşların üreme alanı alan göl havzasında artık hayvanların otladığı gözlemlendi.

Kuraklık ve yağışlardaki azalma etkisini göstermeyi sürdürüyor. İlçede yer alan ve milyonlarca yıl önce oluşan tektonik kökenli Beylerli Gölü, iki yıldır bölgeye yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle tamamen kurudu. Gözlemcilerin yılda 203 cins göçmen kuşunun ziyaret ederek ürediğini belirlediği alan sazlık ve yabani otlar yeşermeye başladı.

 

“YILDAN YILA KÖTÜYE GİDİYORUZ”

Topraklaşan ve mera haline gelen göl çanağını koyun ve ineklerin beslenme alanı haline geldiğini anlatan Mehmet Pala, "Yıllardır bu gölde balık avlıyorduk ama şu anda bir gram suyu yok. Gölün kurumasıyla birlikte kaplıca da yok oldı. Çaltı, Acıgöl ve Gölcük gölleri de bu şekilde kurumuş durumda. Doğanın dengesini insanlar olarak biz bozduk. Su kaynaklarını tasarruflu kullanmamız gerekiyor” dedi. Bir zamanlar alanın kuş üreme ve turizm sahası olduğunu kaydeden Pala, “Yıllar öncesi sera bölgesiydi ama su olmadığından hiçbir şey yok. Bir ucu Beylerli, bir ucu Çaltı ve diğer ucu ise Sazköy’e dayanan, fazla suyu da Acıgöl’e aktardığımız kanalı vardı. Şu an tarım arazisi gibi oldu. Kuraklık temelli başladı ve yıldan yıla kötüye gidiyoruz” dedi.

“GÖL MERAYA DÖNÜŞTÜ”

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün tamamen kuruduğunu ve bölgeye kuş türü gelmediğini belirterek, “Çardak’da milyonlarca yıl önce oluşan tektonik kökenli 3 önemli göl var. Bunlar Acıgöl, Beylerli ve Gölcük. Bu göller tatlı, acı ve tuzlu su özelliğine sahip. Bu nedenle bölgede 200’ün üzerinde kuş türü bu bölgeye gelmekteydi. Bunların büyük kısmı burada konaklamakta ve diğer kısmı kuluçkaya yatmaktaydı. Bu göller içinde bulunan Beylerli Gölü 1990’lı yılların sonlarına doğru tamamen kuruma periyodu içerisine girdi. Günümüzde tamamen kurumuş, topraklaşan mera haline dönüştü” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ (İHA)