Tapulu gölette balık avı yapıyorlar – D20Haber
11.05.2025, Pazar
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAMELİ
  8. /
  9. Tapulu gölette balık avı yapıyorlar

Tapulu gölette balık avı yapıyorlar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Eylül 2020 Pazartesi - 13:16Güncelleme: 28 Eylül 2020 Pazartesi - 13:17
Tapulu gölette balık avı yapıyorlar

Denizli’nin Çameli ilçesinde, torf toprağının alınmasıyla tapulu arazilerde oluşan gölette balık yetiştirildi. Bazı tarla sahipleri, gölette amatör avcıları tekneyle balık avına çıkararak geçim kaynağı oluşturdu.

İlçe merkezi ile Kızılyaka Mahallesi arasındaki tapulu arazilerin bir bölümünde, seracılık ve çiçekçilikte kullanılan torf toprağı bulunduğu saptandı. 20 yıl önce başlayan çalışmayla tarlalar 1,5 metre kazıldı ve çıkarılan toprak Antalya bölgesindeki seracılara satıldı. Kazılan yerlerin kısa sürede yüzey suyuyla dolması üzerine, arazi sahipleri tarafından balık yavruları bırakıldı. 500 dekar alana yayılan gölette bazı tarla sahipleri tel örgü çekerek, amatör balıkçılara olta ile avcılık yaptırmaya başladı.

AMATÖR BALIKÇILAR GELİYOR

Şu an balık tuttukları göletin 20 yıl öncesine kadar verimli tarım arazisi olduğunu söyleyen emekli öğretmen Hüseyin Akkan, “Bu bölgeden çok kaliteli tarım ürünleri elde ediliyordu. Buradan torf toprağı alınınca yerine su doldu. 15-20 yıl önce suya atılan yavrular büyüyüp çoğaldı. Burada yayın ve sazak balığı çok çıkıyor. 8 dönümlük tapulu tarlamın içinde doğal beslenen balıkları oltamla tutuyorum. Tanıdıklarıma balık avlatıyorum. Yiyeceğimiz balığı tarlamızdan yakalıyoruz. Çok soğuk günlerde tarlalarımızdaki göletler buz tutuyor. Balıklar aç kalmasın diye buzları kırıp, evde ayırdığımız, komşulardan topladığımız bayat ekmekleri balıklara veriyoruz. Balıklar doğal beslenip büyüdüğü için tadı da çok farklı oluyor. Özellikle hafta sonları tarlalarda balık avlamak için Denizli’den ve çevre ilçelerden amatör balıkçılar geliyor” dedi.

Haberin DevamıReklam




TORF TOPRAĞI NEDİR?

Torf; nemli ve çok yağış alan, yazın da sıcaklığın düşük olduğu yörelerde, göl ve benzeri su yatakları altındaki arazilerde yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşuyor. Bir maden olan torf, azot bakımından oldukça zengin. Hafif geçirgen ve gevşek yapıda olup su tutma kapasitesi ve hava iletkenliği çok yüksek. Nispeten steril olan torf, hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi yüksek olmasıyla tercih ediliyor. Hastalık ve haşere taşımıyor. Her türlü bitki yetiştirmeye uygun olan torf, daha çok mantarcılık, fidan ve çiçek üretiminde kullanılıyor.

DENİZLİ (İHA)