Denizli’nin Çameli ilçesinden Dalaman’daki krom madeni ocağına motosiklet ile gidip gelen işçiler, yeraltında çalışmanın zorlukları kadar, kış aylarında karlı dağ ve tepeleri motosiklet ile aşmak zorunda kalıyor.
Hani bir deyim vardır, para kazanabilmenin zorluğunu anlatırken kullanılır “ekmek aslanın ağzında” diye. Çamelili bir grup maden işçisinin hikayesini dinleyince ekmeğin aslanın ağzından midesine kadar indiğini söylemeden edemedik.
Bir de “şöyle çalışma ortamı isterim, şunlar sağlanırsa çalışırım” gibi sözlerle iş beğenmezlik edenleri anımsadık maden işçilerini dinlerken.
KARLA KAPLI ORMAN YOLUNDA MACERALI YOLCULUK
Çünkü kolay değil onların işi. Sadece çalışmak değil, aynı zamanda zorlu doğa koşullarıyla da mücadele etmek zorundalar. Çameli’nin Karabayır Mahallesi’nden yola çıkıp, Dalaman’ın Gürleyik Mahallesi Andızlık mevkisindeki krom madenine çalışmaya giden 25 maden işçisi, yolculuğu motosiklet ile yapmak zorunda.
Ancak kış aylarında karla kaplı orman yolunu motosikletle aşmak zor mu zor. Bir başka ifadeyle her babayiğidin harcı değil o dağı, tepeyi aşmak. Çünkü bazen motosikletler kayıyor, bazen arıza yapıyor. İşte o anlarda maden işçilerinin tek yardımcısı yine kendileri.
TEK İSTEKLERİ ORMAN YOLUNUN DÜZELTİLMESİ
Yaşadıklarını dinlemek için aradığımız maden işçisi Ömer Altın, ne maden işçiliğinin zorluğundan söz etti ne de isyan eden cümleler kurdu. Evli ama henüz çocukları olmadığını söyleyen Altın’a “Motosiklet ile karda kışta gidip gelmek zor değil mi?” diye sorduğumuzda, “Tabi karlı yolda motosiklet ile gitmek kolay olmuyor. Ama işimiz gereği de gidip gelmek zorundayız” yanıtını aldık
“Maden ocağına giden başka yolu yok mu?” sorumuza da Altın, “Var ama mesafe çok uzuyor. Orman yolu olarak açılan bu güzergah 10 kilometre. Yetkililerden tek istediğim bu yolun düzgün hale getirilmesi” karşılığını verdi.