NASA tarafından yeni keşfedilen kuyruklu yıldız Neowise, Denizli’den de görüldü. Amatör fotoğrafçı olan İlyas Kurban, bir daha 6 bin 800 yıl sonra görülebilecek kuyruklu yıldızı fotoğrafladı.
Amatör olarak astrofotoğrafçılık ile uğraşan İlyas Kurban, 27 Mart’ta Amerikan Uzay Merkezi NASA tarafından keşfedilen ve Neowise adı verilen kuyruklu yıldızın fotoğrafını çekmeyi başardı.
21. yüzyılda keşfedilen ilk kuyruklu yıldız olma özelliğini taşıyan Neowise kuyruklu yıldızını Çameli ilçesi semalarında fotoğraflayan Kurban, bunları kişisel sosyal medya hesabından yayınladı.
KUYRUKLU YILDIZ NEDİR?
Kuyrukluyıldızlar buz, toz ve gazdan oluşur. Bileşimleri gezegenlere benzer ama onlardan çok daha küçüktürler. Kuyruklu yıldızların çapları ortalama olarak 750 metre ile 20 kilometre arasındadır. Yörüngeleri elips şeklindedir ve güneşe en yakın ve en uzak oldukları konumlar arasında çok büyük fark vardır. Güneşin etrafında dolanma süreleri birkaç yıl ile birkaç milyon yıl arasında değişebilir. Küçük oldukları ve sadece Güneşten kendilerine ulaşan ışığı yansıttıkları için güneşten uzak oldukları konumlarda görülmeleri zordur. Güneşe yaklaştıkça sıcaklıkları artar ve yüzeylerindeki katılar sıvı hale geçmeden doğrudan gaz haline geçmeye (süblimleşmeye) başlar. Böylece çekirdeklerinin etrafında bir atmosfer oluşur. Bu atmosfer, kuyruklu yıldızları göktaşlarından ayıran en önemli özelliktir ve kuyruklu yıldız ısındıkça büyüyerek kuyruğa benzer bir şekil alır. Kuyruklu yıldızlar güneşe yaklaştıkça üzerlerine düşen ışık miktarı arttığı için parlaklıkları da artar. Hatta bazı kuyruklu yıldızlar güneşe çok yaklaştıkları zaman gündüz vakti bile dünyadan görülebilir.