Çal’daki kazılarda 8600 yıllık iğne ve ağırşaklar bulundu – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAL
  8. /
  9. Çal’daki kazılarda 8600 yıllık iğne ve...

Çal’daki kazılarda 8600 yıllık iğne ve ağırşaklar bulundu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Ekim 2020 Perşembe - 12:28Güncelleme: 15 Ekim 2020 Perşembe - 12:30
Çal’daki kazılarda 8600 yıllık iğne ve ağırşaklar bulundu

Denizli’nin Çal ilçesindeki Ekşi Höyük’te yapılan kazılarda, dokumacılıkta kullanılan 8600 yıllık kemik iğne ve ağırşaklar bulundu.

İlçenin Dayılar Mahallesi yakınlarında 812 rakımlı tepede yer alan Ekşi Höyük, 8700 yıl öncesine tarihlenen tabakalar ile Batı Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak dikkati çekiyor. Buradaki kazı çalışmaları ise, Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Yeni tip coronavirüs önlemleri anılarak sürdürülen çalışmalarda, dokumacılıkta kullanıldığı değerlendirilen 8600 yıl öncesine ait kemik iğne ve ağırşaklar gün yüzüne çıkarıldı.

Ekşi Höyük kazısı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı, “Yukarı Menderes Havzasında bölgenin prehistorik dönem yerleşim modellerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen sistematik yüzey araştırmasının sonuçları temel alınarak başlatılan kazı çalışmaları, havzanın neolitikleşme sürecine ilişkin stratigrafik bilgilerin yanı sıra, yerleşimi oluşturan topluluklarının örgütlenme biçimi, buna yönelik geliştirdikleri geçim stratejisi ve alan kullanımıyla ilgili geniş çaplı veriler elde edilmesini sağlamıştır” dedi.

ÖZGÜN BULUNTULARA RASTLANDI

Yaklaşık 3.5 ay süren kazı çalışmalarında elde edilen bulguları değerlendiren Doç. Dr. Konakçı, “Yerleşimin MÖ 6200-6400 yıllarına tarihlenen apsisli yapılar, MÖ 6700 yıllarına tarihlenen üzeri motifli kırmızı kireç tabanlı yapı gibi daha önce örneği görülmemiş birçok mimari yapının ortaya çıkarıldığı kazılarda yine özgün birçok buluntuya da rastlanmıştır. Bunlar arasında sapan taneleri, ağırşaklar ve tüm kaplar, nitelikli çanak çömlek parçaları, kemik aletler, sürtme taş endüstrisine ait çok sayıda örnek, kemik aletler ve litik buluntular yer almaktadır. Denizli’nin ilk çiftçi toplulukları olarak tanımlayabileceğimiz Ekşi Höyük’te arkeozoolojik incelemelerde hayvan kemikleri içindeki büyük yoğunluğu koyun ve keçiler gibi orta boy memelilerin oluşturduğu anlaşılmıştır” diye konuştu.

KAZI EKİBİ 3,5 AY ÇALIŞTI

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da, Ekşi Höyük kazısıyla ilgili “Üniversitemiz akademisyenleri Anadolu’nun zengin, kültürel mirasının gün ışığına çıkarılması çalışmalarına akademik katkı sunmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2020 yılından itibaren Ekşi Höyük kazı çalışmaları Ege Üniversitesine tahsis edildi. Edebiyat Fakültemiz Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı’nın başkanlığında yaklaşık 3,5 ay süren çalışmalarda 8600 yıl öncesine giden mimari yapılardan dokuma ile ilişkilendirilebilecek kemik iğne ve ağırşaklar bulundu” açıklamasını yaptı.