Şap hastalığı nedeniyle Sudan koyun Geçirme Yarışması iptal edildi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAL
  8. /
  9. Şap hastalığı nedeniyle Sudan koyun Geçirme...

Şap hastalığı nedeniyle Sudan koyun Geçirme Yarışması iptal edildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Ağustos 2022 Pazartesi - 13:25Güncelleme: 22 Ağustos 2022 Pazartesi - 13:32
Şap hastalığı nedeniyle Sudan koyun Geçirme Yarışması iptal edildi

Denizli’nin Çal ilçesinde düzenlenecek olan Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı, bölgede şap hastalığı görülmesi üzerine iptal edildi.

İlçenin Aşağıseyit Mahallesi’nde, 27-28 Ağustos tarihlerinde geleneksel Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı etkinliği düzenlenecekti. Çal Belediyesi, etkinlikle ilgili tüm hazırlıklarını tamamladı. Ancak etkinliğe kısa bir süre kala şap hastalığı görülmesi, 800 yılı aşkın zamandır süre gelen kutlamaların iptal edilmesine yol açtı.

“HAYVANLAR AĞRI’DAN GELDİ” İDDİASI

İddiaya göre, Aşağıseyit Mahallesi’nde bir vatandaş, geçtiğimiz günlerde Ağrı’dan büyükbaş hayvan getirtti. Bir veteriner hayvanları kontrol ederken, şap hastalığını tespit ederek, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bilgi verdi. Yapılan kontrollerde 10 büyükbaş hayvanda şap hastalığına rastlandı. Aşağıseyit Mahallesi ile 10 kilometre çapındaki tüm yerleşim yerlerine hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Bu nedenle de hafta sonu düzenlenecek Sudan koyun Geçirme Yarışması ve Çoban Bayramı iptal edildi.

AKCAN: ÇOK ÜZGÜNÜZ

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Büyük Menderes Nehri yatağının kuruduğunu, susuzluğun had safhada olduğunu söyleyerek, şap hastalığı ile ikinci darbeyi yediklerini söyledi.

Akcan, konuyla ilgili “Geçtiğimiz günlerde Büyük Menderes yatağı kurudu. Barajdan su bırakıldı. Bırakılan su kısa sürede yine kurumaya başladı. Bugün itibariyle barajdan suyu bırakacaklarını söylediler. Biz, 800 yıldan fazladır düzenlenen geleneksel etkinliğimiz için tüm hazırlıklarımızı yapmıştık. Günler kala, Aşağıseyit’te şap hastalığının görülmesi büyük talihsizlik. Çok üzgünüz” açıklamasını yaptı.