Domuzlara karşı ürünlerini tenekeli önlemle koruyorlar – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAL
  8. /
  9. Domuzlara karşı ürünlerini tenekeli önlemle koruyorlar

Domuzlara karşı ürünlerini tenekeli önlemle koruyorlar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Ağustos 2023 Salı - 11:46Güncelleme: 15 Ağustos 2023 Salı - 11:47
Domuzlara karşı ürünlerini tenekeli önlemle koruyorlar

Denizli’nin Çal ilçesinde, domuzlar kavun ve nohut başta olmak üzere birçok ürüne zarar verirken, çiftçiler kurdukları tenekeli düzenekle koruma yapmaya çalışıyor.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, ilçede yetiştirilen yöresel kavunun farklı ve çok özel bir tada sahip olduğunu, ancak sürüler halinde dolaşan domuzların bu ürüne zarar verdiğini, bunu önlemek için boş tenekelerden düzenek hazırlandığını, rüzgarla çarpma sonucu bunların ses çıkartarak domuzları uzaklaştırdığını söyledi.

Çal kavununun bölgede ünlü olduğunu kaydeden Çil, “İlçemizde bağcılık kadar, Çal kavunu da meşhurdur. Çal kavununun üretimi ilçemizde oldukça eskidir. Birçok tarım ürününde olduğu gibi, kavun ekili tarım arazilerine de domuzlar büyük zarar veriyor. Sürüler halinde gezen domuzlar, kavunların çekirdeklerini yemek için bütün tarlayı bozabiliyor. Domuz zararlısından biraz korunmak isteyen çiftçilerimiz de buldukları hurda tenekelerden ses çıkartan düzenekler yaparak tarlalarının bazı bölümlerine asıyorlar” dedi.

Çiftçilerin ürünlerini koruyabilmek için geceleri tarlada nöbet tuttuğunu da kaydeden Çil, “Üretim tabiki her yönüyle birçok zorlukları içeriyor. Hava şartları, sıcaklık, kuraklık ürünlerdeki girdi maliyetleri hepsi etkili. Bunların yanında birde domuz zararlımız var. Yaban domuzları gelip arazilerde özellikle kavun ekili, kavun dikili arazilerde kavun çekirdeklerini yiyebilmek için çok büyük zarar veriyor. Köylümüz, üreticimiz de böyle ses çıkarsın, hayvanları bir nebze uzaklaştırsın diye tenekelerden basit düzenekleri kendileri yapıyor. Sadece bu düzenek kavun tarlalarını kendi başına burayı korumaya yeterli değil, çiftçilerimiz her gece bu ürünün başında domuz nöbeti tutup beklemekte” diye konuştu.