Dekarı 10 liraya kiraya verilecek ama çiftçiler ‘belge yetişmez’ diyor – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAL
  8. /
  9. Dekarı 10 liraya kiraya verilecek ama...

Dekarı 10 liraya kiraya verilecek ama çiftçiler ‘belge yetişmez’ diyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Temmuz 2022 Salı - 12:46Güncelleme: 26 Temmuz 2022 Salı - 13:23
Dekarı 10 liraya kiraya verilecek ama çiftçiler ‘belge yetişmez’ diyor

Denizli’nin Çal ilçesinde dekarı 10 liradan 2 bin 600 dekar arazi bitki ve aromatik bitki yetiştiriciliği için ihale yoluyla kiraya verilecek. Ancak, açılan ihaleden geçen haberdar olan çiftçiler, “belgeleri hazırlamamız iki ay sürer” diyerek, isyan etti. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk de yarın yapılacak ihalenin ertelenmesini istedi.

Çal’ın Hançalar Mahallesi’nde bulunan Hazine arazileri, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği için cuzi bir rakamla kiraya verilecek. Milli Emlak Müdürlüğü, 2 bin 600 dekar arazide tek yıllık bitki yetiştireceklere 5, çok yıllık bitki yetiştireceklere 10 yıl süreyle kiralama yapacak. Kiralama bedeli de dekar başına 10 lira olarak belirlendi.

HANÇALARLI ÇİFTÇİLER DEZAJANTAJLI

Arazi kiralama başvurularında öncelik kriterleri bulunuyor. Organik ve iyi tarım uygulamaları yapanlar ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştirenler kiralamada öncelikli olacak. Organik ve iyi tarım uygulamaları ile ilgili kurslara katıldığını belgeleyenler de avantaj sağlayacak.

BAŞVURULAR 27 HAZİRAN’DA BAŞLADI, ÇİFTÇİLER 1 TEMMUZ’DA DUYDU

Hançalar’da çiftçileri dezavantajlı duruma getiren bir başka etken ise geç bilgilendirme oldu. Milli Emlak Müdürlüğünün başvuruların kabulüne 27 Haziran’da başladığı, buna karşın Hançalar Muhtarlığına 1 Temmuz’da ihale bildirimi yapıldı.

Hançalar Mahallesi Muhtarı Hasan Koparan, yaşanan süreçle ilgili “Bölgede aynı ada içinde 10 parsel kiralanacak. 1 Temmuz’da askıya çıktı. Alanı puanlama üzerinden verecekler. Bölgede toplam 12 bin dekar hazine arazisi var bunun 2 bin 600 dekarı kiralanacak. İhaleye girmemizde engel yok. Fakat bu kadar kısa sürede şartları yerine getirip firmalarla yarışma şansımız da yok. İhaleye eşit şartlarda girelim” dedi.

“FİRMALAR DERSİNE ÇALIŞMIŞ”

İstenil belgeleri hazırlamanın uzun süre alacağını belirten Koparan, “Karşımızdaki firmalar dersine çalışmış, dosyasını tamamlayıp beklemeye başlamış. Bize de ihaleye girin diyorlar. Bizim bir evrakı hazırlamamız için iki aya ihtiyacımız var. Kurs açmamız lazım. Kursu bitirip sertifika almamız lazım. Köylü illaki dilekçe verecek. 10 puan alıp kenara çekilecek. Karşımızdaki firmalar 95 puanla girecek. Bir şeyler yapılmasını istiyoruz. Ata mülkümüzü geri istiyoruz. Kiralama ücreti gülünç bir rakam. Dekarı 20 bin lira olan yerin yıllık kirası 10 lira” diye konuştu.

ÖZTÜRK, İHALENİN ERTELENMESİNİ İSTEDİ

Hançalar Mahallesi’ne giden İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ise, vatandaşlarla bir araya geldi. Öztürk, “Arazilerimizin yüzde 50’si artık ekilebilir durumda değil. Maliyet yüksek, genç nüfus kalmadı. Bir yandan bakıyoruz Venezüella’da, Sudan’da yer almaya gidiyoruz. Kendi ülkemizdeki tarım arazilerini işletemeyen veya talep olduğu halde köylüye vermeyen devlet dışarıda yer arama yoluna gidiyor. Bu arazileri köylü ekemez mi? Üstelik kiralanacak alan bölgedeki hayvancılar için de önemli. Burası mera alanı. En azından ihale ötelenerek köylülerin hazırlanması için zaman tanınmalı” ifadelerini kullandı.