Bamyaya yan bakılmıyor: Tazesi 150-200, kurusu bin lira – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAL
  8. /
  9. Bamyaya yan bakılmıyor: Tazesi 150-200, kurusu...

Bamyaya yan bakılmıyor: Tazesi 150-200, kurusu bin lira

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Ağustos 2023 Çarşamba - 15:04Güncelleme: 23 Ağustos 2023 Çarşamba - 15:04
Bamyaya yan bakılmıyor: Tazesi 150-200, kurusu bin lira

Denizli’nin lezzetiyle ünlü Çal bamyasının fiyatı dudak uçuklatıyor. Tazesinin kilosu 150 ile 200 lira arasında satılırken, kurusunun fiyatı bin liraya yaklaştı.

Bamyanın zorlu geçen bir üretim süreci var. Bazen yoğun yağışlar, kimi yıllarda ise kuraklık üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Bu da hemen ürünün fiyatına yansıyor. Lezzetli Çal bamyasının rekoltesinde de bu yıl hastalık nedeniyle düşüş görüldü. Bu da üreticiden tüketiciye kadar olan zincirde fiyatlara hemen yansıdı.

 

ÇAL BAMYASI YEMENİN FATURASI YÜKSEK

Üretimin az olması nedeniyle fiyatlar da hayli yüksek. Temmuz ayında başlayan ve halen devam eden hasat süreci devam ediyor. Taze bamyanın kilo fiyatı 150 liradan başlıyor 200 liraya kadar yükseliyor. Diziler halinde satılan kuru bamyanın fiyatı da bin lira dolayında.

SICAK HAVA VE HASTALIK ÜRETİMİ ETKİLEDİ

Yoğun yağışlar sonrasında üründe hastalık oluştuğunu, ardından da aşırı sıcakların geldiğini, bu olumsuzlukların üretimde düşüşe yol açtığını anlatan Ümmü Özkul, “Fiyattan şikayetimiz yok ama rekolte düşünce bizi tatmin etmiyor. Şafakla birlikte tarlada oluyoruz. Sabah ezanının ardından toplamaya başlıyoruz. Çünkü sıcakla birlikte ürün buruşuyor. Evde ayıklama işlemi yapıyoruz. Büyük ve küçük olarak ayıklıyoruz. Bamyalar büyük oldukça fiyat düşüyor. Onları tek tek ipe dizip kurutmak için güneş görmeyen bir yere asıyoruz. Kuruduktan sonra satışa hazırlıyoruz” dedi.

Bir başka üretici Yasemin Göçmez ise, bamya üretiminin zor, bu nedenle de fiyatının yüksek olduğunu belirterek, “Madenden nasıl altın çıkarıyorlarsa, biz de topraktan yeşil altın çıkarıyoruz. Bu yıl rekolte düşük, o yüzden biraz daha değerli. Fiyatımız kurusu bin TL, yaşı 150-200 TL arasında değişiyor” diye konuştu.