Çal Ziraat Odası Başkanı Çil’den sulama suyu isyanı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAL
  8. /
  9. Çal Ziraat Odası Başkanı Çil’den sulama...

Çal Ziraat Odası Başkanı Çil’den sulama suyu isyanı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ağustos 2020 Perşembe - 15:03Güncelleme: 6 Ağustos 2020 Perşembe - 15:04
Çal Ziraat Odası Başkanı Çil’den sulama suyu isyanı

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, sulama birliklerinin DSİ’ye devredilmesiyle ortaya çıkan sulama suyu sıkıntısına “Durum vahim, çal ovası yanıyor” sözleriyle isyan etti.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, sulama birliklerinin DSİ’ye devredilmesiyle tarım arazilerinde yaşanan sulama suyu sıkıntısına dikkat çekti.

“1/4 ORAN UYGULAMASI KALKTI, SIKINTI BAŞLADI”

Baklan Sol Sahil Sulama Birliğinin DSİ’ye devredilmesinden önce bölgedeki tarım arazilerinin ¼’ünün sulamaya kapatıldığını anımsatan Çil, “Bu uygulamadaki amaç ovaya gelen suyun yetersiz olması ve üst üste ayçiçeği ekilmek suretiyle ciddi anlamda artan zararlıların önüne geçmekti. Birlikler DSİ’ye devir edildiği 2018 yılında Baklan Sol Sahil Sulama Birliği bölgesinde ovanın ¼ ü sulamaya kapatılarak kuru mahsul ekilmişti. Bu karar bölge çiftçimizin isteği üzerine onları sulamada rahatlatmak için alınmış ve çok memnuniyetle uygulamaya başlanmıştı DSİ bu uygulamayı (alanın ¼ kapatma işini) ‘böyle bir uygulama olmaz, kabul edilmez’ diye kaldırmıştır” dedi.

“İKİNCİ SULAMA 15-20 GÜN GECİKMEYLE BAŞLADI”

Ziraat Odası olarak bizim yoğun şekilde birlik zamanında başlatılan uygulamanın devam ettirilmesini istemelerine rağmen bunun sağlanamadığını kaydeden Çil, “DSİ’den ‘sulama işini devamlı olarak yapacak ve hiçbir sıkıntı olmayacak’ denildi. Bu yıl mart ayında Çivril’de yapılan toplantı da DSİ Aydın Bölge Müdür Yardımcımız bu sezon sulamada sıkıntı yaşanmayacak ayçiçeğine 2, mısıra 3, pancar ve yoncaya 4 su verileceğini söyledi. Çiftçilerimiz de buna göre ekimlerini yaptılar. Şu anda durum vahim, ova yanıyor, çiftçiler kan ağlıyor. Birinci sulamalar yapıldı, ikincide sıkıntı başladı. Tarlalardaki sulama günleri 15-20 gün gecikmeye başladı. Bu durum bölge çiftçisini çok büyük sıkıntıya sokacaktır” diye konuştu.

“SORUN YETERLİ SU BİRİKTİRMEDEN HESLERE VERİLMESİDİR”

Soruna bir ön önce çözüm bulunmasını isteyen Çil, “Önümüzdeki yıllarda da münavebe (alan kapatma) uygulamasının mutlaka ama mutlaka geri getirilmesini çiftçilerimiz adına talep ediyoruz. Çiftçilerimizin talepleri de ısrarla geri getirilmesi yönündedir. Bu konuyu milletvekillerimize, DSİ ve Tarım Orman Bakanlığı bürokratlarına, valiliğimize, kaymakamlıklara defalarca iletmemize rağmen bir sonuç alamadık. Bu sene canımız çok yandı, büyük zararlar edildi. İnşallah bu sefer sesimize yetkililer kulak verip çözüm yoluna giderler. DSİ’nin bölgemizde ihtiyaç duyulan suyu Işıklı Göleti’nde biriktirmeden Menderes üzerindeki HES’lere vermesi yaşadığımız su sıkıntısının önemli sebeplerindendir” ifadelerini kullandı.