Çal kavununda hasat devam ediyor – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAL
  8. /
  9. Çal kavununda hasat devam ediyor

Çal kavununda hasat devam ediyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Ağustos 2023 Çarşamba - 10:55Güncelleme: 23 Ağustos 2023 Çarşamba - 10:55
Çal kavununda hasat devam ediyor

Denizli’nin Çal ilçesinde, ata tohumlarından susuz üretilen ve kendine has aroması olan Çal kavununda hasat devam ediyor.

Denizli’nin Çal ilçesinde küçük alanlarda, ata tohumlarından susuz ve tamamen doğal üretilen Çal kavununda hasat dönemi sürüyor. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, kavunun ilçede sınırlı alanlarda ekildiğini, üretimde su kullanılmadığını, tamamen doğal olarak üretiminin yapıldığını belirtti.

Çal üzümü kadar, Çal kavunun da meşhur olduğunu söyleyen Çil, “Çal kavununun üretimi ilçemizde oldukça eskidir. Yerli ata tohumlarımızdan üretimi yapılan kavunun yetiştirilmesinde ilaç, gübre, damlama, sulama yapılmaz. Gelişen teknolojiyle birlikte farklı tekniklerin kullanıldığı tarımda, ilçemizdeki kavun üretiminde geleneksel yöntemler kullanılır. Bunun tadını bilen bu kavunu yiyen diğer kavunlara kolay kolay pek yönelmez” dedi.

Geleneksel yöntemlerle üretim yapıldığı için yüksek verim alınmadığını ifade eden Çil, "Maalesef günümüzde ürünün tanından ziyade verim miktarı, dekardan alınan ürün miktarı, raf ömrü gibi birçok etmene bakılıyor. Bizim yerli kavunlarımız bu yönden sıkıntılı. Yerli kavunda, çok uzun raf ömrü, dekardan yüksek verim alınmadığı için yerli kavun üretimi çok fazla yaygınlaşmadı. İlçe merkezinde bağlı mahallelerde kısıtlı alanlarda kavun üretimimiz var. Her şeye rağmen Çal kavunumuz, tabii ki çiftçilerimiz için ek gelir. Ata tohumu yerli tekniklerde üretime devam etmeliyiz. Çiftçilerimiz de ürettiği üründen para kazanmalı ki, gelecek yıllarda da kavun üretimine devam etsinler. Ata tohumlarımıza, bu tohumlardan üretim yapan çiftçilerimize destek olmalıyız” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)