Yörük Türkmenler Buldan’da buluştu – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Yörük Türkmenler Buldan’da buluştu

Yörük Türkmenler Buldan’da buluştu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Ağustos 2022 Pazartesi - 08:45Güncelleme: 8 Ağustos 2022 Pazartesi - 10:42
Yörük Türkmenler Buldan’da buluştu

Denizli’nin Buldan ilçesinde çok sayıda derneğin katılımıyla Yörük Türkmen Toyu etkinliğinin 5’incisi gerçekleştirildi.

Süleymanlı Yayla Gölü’nde Buldan Yörük Türkmen Derneği, Buldan Belediyesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen 5. Yörük Türkmen Toyu’na Buldan Kaymakamı Murat Sarı, MHP İl Başkanı Yusuf Garip, Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Denizli Türk Ocakları Şube Başkanı Prof Dr Turgut Tok, Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Ak Sakallılar Meclis Başkanı Niyazi Çapa, siyasi parti ilçe temsilcileri, 200’ün üzerinde Yörük Derneği başkanı ile Yörük Türkmenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sarı, beraber olmanın coşkusunu yaşadıklarını söyledi. Atatürk’ün “Arkadaşlar gidip Toros Dağlarına bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki; bu dünyadaki hiçbir güç ve kuvvet bizi asla yenemez” sözünü anımsatan Sarı, ”Atatürk’ün sözüyle ifade edilen kudret Yörük Türkmen ruhudur. Bu bağlamda burada yapılan bu Toylar, bu ruhu besleyen en önemli kaynaklardan biridir” dedi.

Anadolu’nun Yörük Türkmen boylarıyla iskan edildiğini dile getiren Şevik, etkinliği düzenledikleri için mutlu olduklarını kaydetti. Şevik, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Anadolu’nun, Selçuklu ve Osmanlı’dan kolonen hayattan bir nevi Yörük hayatından imparatorluk, emperyal hayata geçmesinde, esas yurttan Anadolu’ya mekan tutan Oğuz’un 24 asil boyunun çok büyük emeği vardır. Mustafa Kemal Atatürk’ü çıkaran bu toprakların ana beşiği, kılcal damarı olan ve Anadolu Türk kültürünü emperyal hayata taşıyan Yörük Türkmenlerini istikbal etmiş olmaktan duyduğum en derin memnuniyeti ifade etmek isterim. Şenliğimizin 5’li yıllardan çeyrek asırlara ulaşmasını temenni ederim.”

Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof Dr Tok ise, “Yörük ve Türkmen bir etnik grup değildir. Yörük, Türkmen, Batı Anadolu’da, Akdeniz’de, Marmara’da ve iç Batı Anadolu’da Oğuz boylarının bu bölgedeki adlandırılmasıdır. Yörük ise, Batı Anadolu’daki yarı göçebe bir hayat tarzını, hayvancılığa dayalı bir hayat tarzını benimseyen boylardır” dedi.

Konuşmaların ardından Yörük Beyi, keyfi kuşanma törenine geçildi. Şevik, Yörük Beyi seçildi ve keyfiye bağlayarak Türk bayrağı işlemeli kalpağı giydi.

Etkinlikte Nurcan Altınok, Ali Tunç, İsmail Uzunoğlu, Halim Kesen, Alim Toker konser verdi.