Osmanlı’nın ‘kayıp lalesi’ bu yıl baharı geç karşıladı – D20Haber
10.05.2025, Cumartesi
18 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Osmanlı’nın ‘kayıp lalesi’ bu yıl baharı...

Osmanlı’nın ‘kayıp lalesi’ bu yıl baharı geç karşıladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Nisan 2022 Salı - 12:58Güncelleme: 12 Nisan 2022 Salı - 12:58
Osmanlı’nın ‘kayıp lalesi’ bu yıl baharı geç karşıladı

Doğa fotoğrafları sanatçısı Sait Yalçın tarafından 2011 yılında Denizli’nin Buldan ilçesinde keşfedilen ve “Osmanlının kayıp lalesi”, “çelebi lalesi” gibi isimlerle bilinen bitki, gecikmeli de olsa çiçek açtı. Çiçek açan lalenin fotoğraftaki yansıması yine muhteşem oldu.

Oluşturduğu renk armonisi ve çanak şeklindeki yapraklarıyla büyüleyen bir güzelliğe sahip Çelebi lalesi, bu yıl mevsimsel nedenlerle gecikmeli açtı. Genellikle mart ayının son günlerinde açmasıyla bilinen Osmanlı’nın kayıp lalesi, bu yıl nisan ayının ortalarına yaklaşıldığında muhteşem görüntüsünü sundu.

KAYIP LALENİN ÖYKÜSÜ

Haberin DevamıReklam




Osmanlı süsleme sanatına da ilham veren Çelebi lalesi, ilk kez 1803 yılında Belçikalı bitki bilimci Pierre Joseph Redoute tarafından betimlendi. Anavatanı İran, Afganistan ve Pakistan’ın kuzeyi. Ana rengi beyaz ve çanak yapraklarının dış kısmında bulunan kırmızı şeritler ile iç kısımdaki morumsu noktalar bu türü farklı kılıyor.

Bitki bilimcilere göre, “tulipa clusiana” familyasından olan, ancak Buldan’a nasıl geldiği konusunda bilgi bulunmayan Çelebi lalesi, uzun yıllar Anadolu’da görülmedi. 1932 yılında İzmir-Kurudere’de görüldüğüne ilişkin şüpheli not bulunsa da en son görüldüğü yer 2011 yılından bu yana Buldan. Bir de 2012’de Aydın-Balıkköy’de görüldüğü ifade ediliyor.