Eğrelti otunun lezzet kattığı Buldan kestanesi ihraç ediliyor – D20Haber
11.05.2025, Pazar
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Eğrelti otunun lezzet kattığı Buldan kestanesi...

Eğrelti otunun lezzet kattığı Buldan kestanesi ihraç ediliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Kasım 2019 Çarşamba - 13:41Güncelleme: 6 Kasım 2019 Çarşamba - 13:41
Eğrelti otunun lezzet kattığı Buldan kestanesi ihraç ediliyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi ve GEKA desteğiyle kurulan Alandız Kalkınma Kooperatifi Tesisi’nde, eğrelti otuyla ayrı bir lezzet katılan kestane şekeri, Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Buldan’ın bin rakımlı Alandız Mahallesi’nde üretimi yapılan kestanede hasat dönemi başladı. Toplanan kestanelerin lezzetini artırmak için “gömme” adı verilen işlem uygulanıyor. Asırlardır devam eden bu uygulamayla hasadı yapılan ürün 15 gün eğrelti otunun altında tutuluyor. Ardından kozasından çıkarılıp işlenmek üzere Alandız kalkınma Kooperatifi Kestane Şekeri Üretim Tesisi’ne gönderiliyor.

Burada sıcak su ve soyma işleme sonrası ürün, katkı maddesi kullanılmadan kestane şekerine dönüşüyor. Üretilen kestane şekerleri, Ortadoğu ülkelerine gönderiliyor. Bu arada, Alandız kestane şekerine iç piyasadan gelen talepler de giderek artıyor.

300 TONA YAKIN KESTANE ÜRETİMİ

Haberin DevamıReklam




Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Remzi Salman, bu yıl bin dönümlük alanda yaklaşık 300 ton kestane rekoltesi gerçekleştiğini belirterek, “Tesisimizi 2006 yılında kurduk yani kooperatif olarak tarımdan destek aldık. Tarımdan destekli bu tesisi yaptık. 2017 yılında da kestane şekeri fabrikasına çevirmeye başladık. Tarıma bir proje yapmıştık, yüzde 50’si tarımdan, yüzde 50’si de Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılanmıştır. Bu kestane şekeri fabrikamızı kurduk. Kalan makinelerimizi de Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) karşıladık. Şu anda tesisimiz çalışır vaziyette, kestane şekeri üretiyoruz. Glikozsuz, katkısız, koruyucusuz kestane şekeri yapmaktayız. Bin dönüm alandan 300 tona yakın kestanemiz var. Kestanemiz soyulmaya elverişli. İsmi kestane şekercik olarak geçiyor” dedi.

“ALANDIZ’A ÖZGÜ BİR KESTANE”

Gıda Mühendisi Müge Karcıer ise kestane şekerciğinin hiçbir katkı maddesi olmadan üretildiğini ifade ederek, “Kestanemiz buraya, Alandız Mahallesi’ne özgü bir kestanedir. Kestane şekeri yapımına uygundur. İridir, soyulması kolaydır ve cinsi şekerciktir. Bizim ürünümüzde hiçbir koruyucu madde yoktur. Bunun yanında glikoz içermez, sadece pancar şekeri ile yapılmıştır” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)