Kestane hasadı tamam, alıcılar bekleniyor – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Kestane hasadı tamam, alıcılar bekleniyor

Kestane hasadı tamam, alıcılar bekleniyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Aralık 2023 Pazar - 11:51Güncelleme: 10 Aralık 2023 Pazar - 11:51
Kestane hasadı tamam, alıcılar bekleniyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde kestane hasadı tamamlandı. Üreticiler, alıcı beklerken kestanenin kilo fiyatı 150 ile 200 lira arasında değişiyor.

Buldan’ın Alandız ve Kurudere mahallelerinde yetişen, farklı aromasıyla dikkati çeken kestanenin hasadı tamamlandı. Hasat sonrası kuyulara konulup üzerleri eğrelti otuyla kaplanan kestaneler, bugünlerde çıkarılarak dikenli kabuklarından arındılıyor.

Diken kabuklardan çıkarılan ve boyutlarına göre ayrılan kestaneler çavullanarak üreticiler tarafından pazarlarda satışa sunuluyor. Bu arada alıcılar da bekleniyor.

Geçen yıllara göre rekoltede yüzde 50’yi bulan düşüş olduğunu belirten üreticiler, bu yıl 150-200 TL arasında alıcı bulduklarını söyledi.

Üretici Raziye Karaoğlan, “Bu yılki hasadımızı tamamladık. Dağlardan toplayarak getirdik, otumuzun altına koyduk. Bir süre bekledikten sonra çıkardık. Bugün hasadın son günü. Her yerden alıcılarımız geliyor. Kestanemiz çok lezzetlidir. Herkesin alıp yemesini tavsiye ederim. Sobada yapılacak diye bir şart yok. Ben mesela fırında yapıyorum. Soba bulamadığımız için tüple tavada yapıyoruz” dedi.

Ağaçlarda görülen hastalık nedeniyle verimin geçen yıla oranla düştüğünü kaydeden Esen Yenilmez de, “Kestaneler şu anda tam kıvamında. Kolay soyulması ve lezzetiyle diğer bölgelerden farklıdır. Alandız ve Kurudere mahallelerinde yetişen kestaneler cins olarak şekerlidir. Şu anda patoz makinesinden geçirdik. İhracata gidiyor. İç pazarda Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerden alıcılarımız buraya geliyor. Bizden götürüyor. Yalnız bir sıkıntımız var. Ağaçlarımızda kurumalar mevcut. Bunun da inşallah önüne geçeceğiz. Bu yıl verim geçen seneye oranla yarı yarıya düştü” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)