45 yıldır kumaşlara motif işliyor – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. 45 yıldır kumaşlara motif işliyor

45 yıldır kumaşlara motif işliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Temmuz 2020 Pazar - 13:32Güncelleme: 5 Temmuz 2020 Pazar - 13:33
45 yıldır kumaşlara motif işliyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde kasnak makinesi ile işlenen motifler görenleri hayran bırakıyor. Ancak, yeni ustaların yetişmemesi işlemecilik mesleğini unutulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Buldan’da bu kasnak makinesiyle motif işlemeciliğinin son temsilcilerinden olan Ümmü Ünlükaya, ilkokul yıllarında tanıştığı mesleği 45 yıldır sürdürdüğünü söyledi. Gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini dile getiren Ünlükaya, “Bu mesleğe gençler ilgi göstermiyor. Sayılarımız yok denecek kadar azaldı. Ben eğitim verdiğim gençlere içlerinde heves olursa iki ayda öğretiyorum. Özellikle genç kızlara ve ev hanımlarına işsizliğin yüksek görüldüğü günümüzde tavsiye ediyorum. Kasnak makinam 80 yıllık ve hala daha mükemmel olarak çalışıyor” dedi.

İşlemeleri kasnak makinesi ile evinde yaptığını dile getiren Ünlükaya, “Evimde seccade, gelinlik, bindallı, masa örtüsü, yatak örtüsü, pike, kırlent, nevresim takımı, şemen tablası, ranır, çeyizlik örtüler, giysi işlemeleri, kravat, şal, fular işlemeleri yapıyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a kendi işlemelerini yaptığım seccade, kravat, şal ve fular hediye ettim. Ayrıca tüm bakanlarımıza da işlemelerimden oluşan hediyelerimi takdim ettim” ifadelerini kullandı.

Motiflerin tamamen el gücü ve doğaçlama ile yapıldığını kaydeden Ünlükaya, “Konya Sille sancağının işlemesini yaptım. Şu anda Konya Mevlana Müzesinde sergilenmektedir. Kasnak makine işlemeciliğinde motiflerimiz tamamen el gücü, emek ve beyin gücümüzle oluşuyor. Genç kardeşlerimize tavsiye ederim” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)