Çok sayıda iktidar eskittiler, hala tapularını alamadılar – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Çok sayıda iktidar eskittiler, hala tapularını...

Çok sayıda iktidar eskittiler, hala tapularını alamadılar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Mart 2020 Salı - 11:23Güncelleme: 10 Mart 2020 Salı - 11:23
Çok sayıda iktidar eskittiler, hala tapularını alamadılar

Denizli’nin Buldan ilçesinde, 1967 yılında baraj yapılacağı gerekçesiyle taşınan Derbent Mahallesindeki yapı ve tarım arazilerinin tapusu, aradan geçen 53 yıla rağmen halen verilmedi. 90 haneli ve yaklaşık 400 kişinin yaşadığı mahallenin sakinleri ise tapu konusunda her yaptıkları başvurunun olumsuz sonuçlanmasından şikayetçi.

Adalet Partisi’nin (AP) iktidar olduğu 1967 yılında Derbent mahallesine sulama barajı yapılması kararı alındı. Baraj yapılacak olmasından dolayı Derbent Mahallesi baraj alanı içerisinde kaldı. Dönemin bakanlar kurulu kararı ile mahalle, baraj alanının 10 kilometre dışında Fatma Bağcı’ya ait 46 dönüm arazi üzerine yeniden kuruldu. Aradan geçen süre içerisinde Bağcı ve eşi vefaında sonra arazi üzerinde hak sahibi olmadığı için arazi, hazine arazisi olarak tapulandırıldı.

“BU MAĞDURİYETİN BİR AN EVVEL ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ”

Aradan 53 yıl geçmesine rağmen mahalledeki 90 yapı ve tarım arazilerinin tapuları çıkarılamadı. Yaklaşık 400 kişinin yaşadığı mahalle, ilçede tapusuz mahalle olarak biliniyor. Oy kullanılan, vergi verilen hatta okul, sağlık ocağı ve cami gibi devlet kurumlarının bulunduğu köyde hiçbir yapı ve arazinin tapusu yok.

Mahallede mülklerini devir etmek isteyen vatandaşların bu işlemi tapuları olmaması gerekçesiyle gerçekleştiremediklerini dile getiren mahalle muhtarı Öz, “Devir etmek isteyen vatandaşlarımız var. Devir teslim işlemlerini tapu olmadığı için yapamıyorlar. Bu mağduriyetin bir an evvel çözülmesini devlet büyüklerimizden talep ediyorum. Mahallemizde cami, sağlık ocağı, okul hepsi var. Devlet kurumu olarak kurumlarımız var ama bir türlü tapumuz yok. Mahllenin tapusunun bir an evvel alınmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.

“TARLANIN TAPU İŞLEMLERİ ÇEŞİTLİ GEREKÇELERDEN ALINAMADI”

Mahallenin eski yerleşim yerinden bu yana olan süreci anlatan 64 yaşındaki Mustafa Akten, “Bu Derbent Mahallemiz 1967 yılında inşaatı biten Derbent Barajı sonrasında buraya geldi. Buraya gelmeden önce muhtarlık aracılığıyla aracılığıyla üzerinde bulunduğumuz tarla Buldan’daki bir kişiden alındı. Tarlanın tapu işlemleri çeşitli gerekçelerden alınamadı. Daha sonraki yıllar içerisinde diğer muhtarlarda bu sorunu çözemediler. Gerekli olan tüm devlet hizmetleri müracaatlar sonucu geldi” dedi.

“VERGİLERİMİZİ DE VERDİĞİMİZ HALDE BİR TÜRLÜ KÖYÜMÜZÜN TAPUSU VERİLMEDİ”

Alınamayan tapulardan dolayı oluşan mağduriyetin bir an önce sonlanmasını isteyen Akten, “Seçimlerde oy kullandığımız ve vergilerimizi verdiğimiz halde bir türlü tapularımız verilmedi. Şu anda da yeni muhtarımız tapuların alınması için gerekli müracaatlarını yapıyor. Bu işlemlerin bir an önce bitirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Buradaki insanlar 53 yıldır mağdur durumdadır. Tapularımız bir türlü verilmedi. Geçmiş dönem muhtarlara kolaylık olur diye ‘hazineye geçsin’ demişler. Tüm ilgililerin bu konuyu göz önünde bulundurarak mağduriyetimizin giderilmesi için tapuların bir an öncesi verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

"FİLMDİ GERÇEK OLDU"
Öte yandan, 53 yıldır yaşanan bu ilginç tapu hikayesi, Sermiyan Midyat’ın senaryosunu kaleme aldığı ‘Ay Lav Yu’ isimli filmi akıllara getiriyor. Vatandaşlar, filmde bir köyde bulunan vatandaşların kimliklerinin olmamasını kendi yaşadıkları tapu sorununa benzeterek "filmdi gerçek oldu" dedi.

Buldan Kaymakamlığından konu ile ilgili herhangi bir bilginin olmadığı, konunun Tapu ve Kadastro Genel Müdürülüğü bilgisi dahilinde olduğu belirtildi.

DENİZLİ (İHA)