Tripolis’in prestijli yapılarından anıtsal çeşme ayağı kaldırılıyor – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Tripolis’in prestijli yapılarından anıtsal çeşme ayağı...

Tripolis’in prestijli yapılarından anıtsal çeşme ayağı kaldırılıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Temmuz 2020 Cuma - 14:11Güncelleme: 24 Temmuz 2020 Cuma - 14:11
Tripolis’in prestijli yapılarından anıtsal çeşme ayağı kaldırılıyor

Denizli’nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti’nin prestijli yapılarından “anıtsal çeşme” restorasyonla ayağa kaldırılıyor. Kazı Heyeti Başkanı Doç Dr Bahadır Duman, kazılarda 31 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde ve yaklaşık 15 metre yüksekliğinde olan anıtsal bir çeşmenin 750 bloğu sağlam çıkarıldığını bildirdi.

Güney Ege Kalkonma Ajansı (GEKA), Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün başvurusuyla, “Tripolis Antik Kenti Anıtsal Çeşme Kazısına” destek sağlandı. 2018 yılı Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında sağlanan destekle antik kentin prestij yapılarından birisi olarak gösterilen anıtsal çeşme gün yüzüne çıkarıldı

Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç Dr Bahadır Duman, yaptıkları çalışmalarda antik kentin merkezinde 31 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde ve yaklaşık 15 metre yüksekliğinde anıtsal bir çeşme bulduklarını, bu çeşmenin kazı projesini GEKA’nın finansa ettiğini, destek sayesinde de yapının yüzde 90’ının ortaya çıkarıldığını belirtti.

MISIR’DAN GETİRİLEN GRANİTLER KULLANILMIŞ

Bundan sonra artık ikinci etaba geçerek restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Doç Dr Duman, Anadolu'da MS 2. yüzyılda çok az sayıda bu nitelikte ve büyüklükte çeşme olduğunu, Tripolis’in prestij yapılarından olan çeşmenin yapımında çevre kentlerden ve bölgelerden farklı özellikteki mermerlerin yanı sıra Mısır'daki Asvan şehrinden de kırmızı renkli granitlerin getirilerek kullanıldığını söyledi.

750 BLOK SAĞLAM OLARAK BULUNDU

Anıtsal çeşmeyle ilgili bilgiler paylaşan Doç Dr Duman, “Çeşmenin yaklaşık 750 tane bloğu sağlam olarak çıkartıldı. Bu 750 bloğun çizimleri ekibimiz tarafından tek tek tek yapıldı. Böylece bu çeşmeyi ayağa kaldırmak için elimizde yeterli materyal oluştu. Proje, 2018 yılı ocak ayında başladı ve bu yılın sonunda da tamamlayacağız. İlk etapta çeşme şimdi bu görünen kısım gibi değildi. Tamamen üstü 5-6 metre toprak tabakasıyla kaplıydı ve ilk tabakanın altından 100-150 mimari bloktan oluşan bir yığınla karşılaştık. Tabii bunların her biri 500 kilo ve 1 ton arasında ağırlığa sahip iri bloklar. Bu tespit edildikten sonra ikinci katman sonrasında üçüncü katman derken safha safha bu kazı çalışmasını tamamladık. Tabi çeşmeden sadece mimari bloklar çıkmıyor, bu çeşmenin cephesinde nişler içinde birçok heykelle karşılaştık. Bu heykeller bugün Denizli Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alınmış durumda. Sadece büyük anıtsal yapıyı ortaya çıkarmak değildi tabii ki bizim amacımız. Bu toprak altında kalan saklı bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla hem mimari anlamda, hem Tripolis'te bu yapının neden kent merkezinde yapıldığına dair hem de çeşmenin yapım aşamalarıyla ilgili önemli bilgilere ulaştık diyebilirim” dedi.