Üzümler branda örtülerle koruma altına alındı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Üzümler branda örtülerle koruma altına alındı

Üzümler branda örtülerle koruma altına alındı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Eylül 2023 Pazartesi - 09:41Güncelleme: 18 Eylül 2023 Pazartesi - 09:41
Üzümler branda örtülerle koruma altına alındı

Denizli’nin Buldan ilçesinde yetiştirilen dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümleri, değişken iklim şartlarına karşı örtülerle korumaya alındı.

Türkiye’de çekirdeksiz Sultaniye üzümün turfanda olarak yetiştiği yerlerden olan Buldan - Yenicekent ve çevresindeki çiftçiler, son yıllarda olumsuz hava koşullarından dolayı ürün kayıpları yaşadı. Bazen doludan, bazen kuvvetli yağışlardan, bazen aşırı sıcaklardan etkilenme nedeniyle kayıplar yaşayan çiftçi, üzümleri koruma için brandalı önleme yöneldi.

Bölgedeki üreticilerden Süleyman Çizmeci, “Örtü altına alınan 6 bin dekarlık alan üzüm bağı vardır. Bunu yapmamızdaki sebep doğal afetlerden, yağmurdan, doludan ürünlerimizi korumak içindir. Bu şekilde üzümümüzü daha sağlıklı şekilde pazara sunabiliyoruz. 38 bin dekarlık alanda yaklaşık 100 bin ton üzüm üretilmektedir. Üretimin yüzde altmışı dış ülkelere ihraç edilmektedir. Geri kalanı iç piyasada tüketilmektedir. Örtü altına almak suretiyle üzümün sezon sonuna kadar dayanmasını sağlıyoruz” dedi.

Bu yıl 21 Mart’taki aşırı soğuk hava ile nisan ve mayıs aylarında düşen fazla yağış nedeniyle mildiyö hastalığı sonucunda rekolte kaybı yaşandığını anlatan Çizmeci, zirai ilaçların pahalı olmasından yakındı.