Buldan’da Menderes ve Bayar’ın kaldığı konaklar restore edilecek – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Buldan’da Menderes ve Bayar’ın kaldığı konaklar...

Buldan’da Menderes ve Bayar’ın kaldığı konaklar restore edilecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Eylül 2020 Pazartesi - 12:22Güncelleme: 28 Eylül 2020 Pazartesi - 14:16
Buldan’da Menderes ve Bayar’ın kaldığı konaklar restore edilecek

Denizli’nin eski yapılarıyla tarih kokan ilçesi Buldan’da iki konağın daha restorasyonu için harekete geçildi. Bu yapıların, işgal döneminde Yunanlılar tarafından karargah olarak kullanıldığı, Türkiye’nin bir dönemine damga vuran siyasetçiler Celal Bayar ve Adnan Menderes’in de konakladığı belirtildi.

Buldan Belediyesinin “Her Evin Bir Hikayesi Var” sloganıyla başlattığı restorasyon çalışmalarına devam ediliyor. Son olarak Ballar Evi ile belediyeye bağışlanan Kuru Müftüler Evi, restorasyon programına alındı. Buldan’a özgün mimarisiyle dikkate çeken bu yapıların Osmanlı döneminde Düyun-u Umumiye binası, işgal yıllarında Yunanlılar tarafından karargah olarak kullanıldığı, Adnan Menderes ve Celal Bayar’ın da ilçeye gelişlerinde bu evlerde konakladığı belirtildi.

“BULDAN, KÜLTÜR TURİZMİNDE YERİNİ ALACAK”

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, ilçedeki çalışmalarla ilgili yaptığı bilgilendirmede, 2020 yılında 32 sokak ve 250’ye yakın tescilli yapıyı turizme kazandırmak için başlatılan restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının devlet-belediye ve vatandaş iş birliğiyle devam ettiğini ifade etti. “Buldan, 5-10 yıl içerisinde Beypazarı, Safranbolu gibi kültür turizminde yerini alacaktır” diyen Şevik, şunları söyledi:

“Dokuma Pazarı, Beyler ve Semerci sokaklarında restorasyon çalışmalarını tamamlayan Buldan Belediyesi, son olarak Fetçiler Sokağı’nın ihalesini gerçekleştirdi. İhaleyi alan Kani İnşaat tarafından sağlıklaştırma çalışmalarına en kısa zamanda başlayacak. Türkmenoğlu ve Çarşı sokaklarında ise ihale çalışmaları devam ediyor.”

HİKAYELERİ OLAN EVLER

Buldan’ın kültürel mirası, kendine has mimarisi ve hikayeleriyle dikkat çeken evlerin de restore edilerek kültür turizme kazandırılacağını kaydeden Şevik, “İzmir’de eczacılık yapan Mahmut Ballar, ata yadigarı tescilli evi belediyeye bağışladı, kendisine teşekkür ederim. Çarşı Mahallesi Zafer Sokak’ta bulunan tarihi konak, işgal yıllarında Yunanlılar tarafından karargah olarak kullanılmış. Burasını en kısa zamanda projelendirilip, restore edeceğiz. Misafirhane ve küçük ölçekli sanat sergilerinin yapılacağı bir kültür evi olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

Aynı sokakta bulunan Meral Kaya’ya ait Kuru Müftüler Evi’ni de belediye olanaklarıyla restore edeceklerini bildiren Şevik, yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan yapıyla ilgili de şu bilgileri paylaştı:

“Buldan’da restorasyon çalışmalarına başlarken ‘her evin bir hikayesi var demiştik. Kuru Müftüler Konağı ve belediyemize hibe edilen Ballar Konağı, 17. ve 18. asırlar ile Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Buldan’ın en hareketli yerlerinden Çarşı Mahallesi’nde bulunuyor. Kuru Müftüler Konağı, işgalci Yunan komutanları tarafından lojman olarak kullanılmış. Cumhuriyet döneminde de burası pansiyon olarak hizmet vermiş. Buldanlı aile Evliyazadelerin damadı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlarından Adnan Menderes’in ilçe ziyaretlerinde konakladığı Kuru Müftüler Konağı’nda, Celal Bayar’ın da katib-i umumilik yaptığı Milli Mücadele yıllarında defaten Buldan’ı ziyaret ettiği ve burada kaldığı biliniyor. Kuru Müftüler Konağı'nı ayrıcalıklı kılan bir diğer hikayesi ise, İsmet Paşa’nın Mal Müdürü olan babası Reşit Bey’in Buldan’da görev yaptığı sırada, ilkokula başladığı ve bir dönem okuduğu Zafer İlkokulu’nun hemen karşısında yer alması. Müftüler Konağı yalnızca devlet erkânını değil, Gönül Yazar gibi ünlü sanatçıları ağırlamıştır. Meral Kaya’ya ait bu konağın restorasyonuna belediye olarak destek vererek, kültür turizmine kazandıracağız. Buldan ticari ve kültürel geçmişi ile çok zengin bir ilçe. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte biz bunları arşivleyeceğiz. Hem Buldan halkının unutmaması hafızlarda canlı kalması için hemde Türkiye genelinde bu değerlerimizi anlatmak için.”