Kuşaktan kuşağa sürüp gelen lezzet: Çağla dövmesi – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Kuşaktan kuşağa sürüp gelen lezzet: Çağla...

Kuşaktan kuşağa sürüp gelen lezzet: Çağla dövmesi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Nisan 2021 Pazar - 13:37Güncelleme: 18 Nisan 2021 Pazar - 15:06
Kuşaktan kuşağa sürüp gelen lezzet: Çağla dövmesi

Denizli’nin Buldan ilçesinde yöresel lezzetlerden olan “çağla dövmesi” kuşaktan kuşağa taşınarak günümüze kadar geldi.

Buldan ilçesine özgün bir tat olan çağla dövmesi sofraları süslemeye devam ediyor. Yeşil soğan, maydanoz, marul, burç otu, yumurta ve metal dibekte dövülen çağlanın karışımıyla hazırlanan Buldan’ın yöresel lezzeti, yufkanın arasında konularak dürüm şeklinde tüketiliyor.

“ATALARIMIZDAN GELEN GELENEKSEL BİR YEMEK”

Bu lezzeti annesinden öğrendiğini kaydeden Nesibe Altuntop, hazırlanışını anlatırken “Çağla salatasını ben annemden öğrendim. Doğdum doğalı biliyorum. Annem annesinden öğrenmiş, atalarımızdan geliyor. Geleneksel bir yemeğimiz. Misafirlerimize hazırlıyoruz. İçerisinde marul, maydanoz, yeşil soğanı doğruyoruz. Çitlembik otu koyuyoruz, ayrı bir lezzet veriyor. Haşladığımız yumurtayı çatalla ezeriz. Yağ, nar ekşisi, tuzu karıştırırız. Çağla bademini de havanda döveriz. Kararmaması için tuz katarız. Hasat döneminde iken ezip dolaba koyuyoruz. Daha sonra istediğimiz zaman yiyebiliyoruz” dedi.

“BULDAN BİLİYOR AMA ASIL AMACIMIZ TÜRKİYE BİLSİN”

Bu lezzeti tüm Türkiye’nin bilmesini istediklerini belirten Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al ise, “Biz her sene bahar geldiğinde hazırlayıp yiyoruz. Günümüz teknolojisi ile dövüldükten sonra dondurucularda muhafaza edilebiliyor. Bir sonraki hasat dönemine kadar tüketilebiliyor. Yemek önceleri yiyoruz. Bu leziz ürünü bizde gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Buldan biliyor ama asıl amacımız Türkiye bilsin” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ (İHA)