Gölün kuyruklu kurbağası – D20Haber
13.05.2025, Salı
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Gölün kuyruklu kurbağası

Gölün kuyruklu kurbağası

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 27 Eylül 2020 Pazar - 10:11Güncelleme: 1 Ekim 2020 Perşembe - 18:22
Gölün kuyruklu kurbağası

Denizli’nin Buldan ilçesindeki Süleymanlı Yayla Gölü’nün çevresindeki doğal yaşam alanı, nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altında olan kuyruklu kurbağalara (semender) ev sahipliği yapıyor. Siyahlı renkli olan kara semenderini ilk kez görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Çamlarla çevrili doğa harikası Süleymanlı Yayla Gölü, endemik bitkilerin yanı sıra doğadaki yaşamın da özel bir ev sahibi. Kuş türleri ve çeşitli canlıların barınağı konumundaki bölgenin dikkat çeken konuklarından birisi de kuyruklu kurbağa olarak bilinen semenderler.

Yaşam alanı olarak yüksek rakımlı, ormanlık ve nemli alanları seçen semenderler, nesli tükenmek üzere olan türlerden. Bu nedenle de Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi kapsamında da koruma altında bulunuyorlar. Kertenkeleye benzeyen semenderler besin kaynakları solucan, taşlar ve yapraklar altında buldukları yumuşak vücutlu küçük böcekler.

Haberin DevamıReklam




500 TÜRÜN ORTAK ADI

Kuyruklu kurbağalar ya da semenderler, iki yaşamlıların yaklaşık 500 türünün ortak adıdır. Vücutları uzunlamasınadır ve uzun kuyrukludurlar. Nesli tükenmemiş olanları “urodela” olarak gruplandırılırken, bilinen tüm fosil kalıntıları ve nesli tükenmiş türleri ile beraber “caudata” adı altında gruplandırılırlar.

FOTOĞRAF: Sait YALÇIN